Voltaires smakprov: godisgott!
Voltaire fixar juligt i köket med läckra chokladtryfflar, knäckig kola och kryddigaste chokladdrycken. Dessutom fin gåborts-present och chokladkräm på ett kick!
Chokladtryfflar med hampa
Trilla fina hampatryfflar och gör tomten glad.
Mixa ihop 2 dl cashewnötter, 1/2 dl björnbär eller blåbär, 1/2 banan, 5 torkade fikon (blötlagda en stund) 1 msk raw kakao till en smet.
Forma bollar och rulla dem i hampafrön.
Servera tryfflarna kalla.
Nötfruktkaka
Nötigt och fruktigt!
Blanda ihop 500 gram torkad frukt och nötter (exempelvis aprikoser, fikon, incabär, russin, valnötter och mandel), 1/2 dl råsocker, 3 ägg, 1 tsk bakpulver, 1,5 dl vetemjöl och 1 msk vatten (kan bytas mot rom eller god likör).
Blanda samman till en smet. Grädda 175 grader i cirka 15 – 20 minuter.
Testa med en sticka: Torr = klar!
Ljuvlig chokladdrink
Kryddig chokladdrink.
Låt valfri mjölk (havre-, ris-, soja- eller ko-) sjuda försiktigt tillsammans med olika kryddor som stjärnanis, kryddnejlika, kanelstång och hela kardemummakärnor.
Sila bort kryddorna och rör ner smält choklad.
Drick och njut!
Chokladtårta med cashewgrädde
Choklad, nötter och frukt blir en tårta som inte behöver gräddas.
Smält 1 dl raw kakao försiktigt i ett vattenbad. Kärna ur 5 dadlar, gärna medjoul (extra stora dadlar) och lägg i en mixer tillsammans med ½ dl cashewnötter, 6 incabär, 2 msk agavesirap och 1 dl bovetecrunch (Voltaires egen blandning) eller ta 1 dl extra cashewnötter eller någon annan god nöt.
Mixa till en smet och tryck ut smeten i en form. Servera med kardemumma och cashewgrädde (se nedan) och en bit mango, så galet gott!
Cashewgrädde med kardemumma
Mixa ½ dl cashewnötter tillsammans med nymald kardemumma, ett stänk agavesirap och ¾ dl vatten (eller så mycket att knivarna snurrar).
Mixa till en slät grädde.
Servera kall.
Knäckigt ÄR gott
Smaskiga knäckbräck med hackade hasselnötter.
Så här gör du knäckbräck. Smält 2 dl socker försiktigt i en tjockbottnad kastrull och lägg i 500 gram smör och 500 gram honung. Låt det koka ihop. Gör knäcktricket för att kolla när det är klart (ta upp lite knäcksmet och forma en kula – om den stelnar är det klart).
Häll ut smeten på en plåt med bakpapper. Häll över 2 dl grovt hackade hasselnötter. Låt stelna och skär sedan i rutor.
Chokladgott på ett kick!
Blanda ½ dl agavesirap (finns i hälsokostaffärer) med 2 msk raw kakaopulver. Klart!
Glögg i påse som gåva
Kardemummakapslar.
Blanda 2 stjärnanis, 4 gojibär, 2 kanelstänger, 3 kryddnejlikor, 2 kardemummakapslar och en liten näve russin – en perfekt blandning att smaksätta glöggen med.
Lägg i en fin påse så har du en god present!
Fina dekorationer!
Jag älskar att titta på den här webbplatsen när jag har tråkigt. Grönsaksdekorationer på japanskt vis – så läckert! bento.com/fexp-carving-zucc.html
TIPS!
Raw kakao: (rå choklad som inte är upphettad) innehåller massor av mineraler, vitaminer och anti-
oxidanter. Äkta superfood!
Voltaires smakprov!
Renée Voltaire.
Renée Voltaire är matkreatör och författare. Hennes favoritämnen är mat och trädgård – här möts de båda i gröna, sköna och goda tips i Allt om Trädgård.
Läs mer om Renée Voltaire och hennes mat här:
Ekobloggen med Renée Voltaire på Alltommat.se.