När man skördat vindruvor till förbannelse – här är recepten!
Uterummet dignar av vindruvor, och du har redan ätit så att det står dig upp i halsen och alla på jobbet har fått fulla kassar. Känner du igen situationen? Det går att lämna några klasar åt fåglarna, men annars kan du testa på flera smarriga recept nedan.
Vindruvor är bland de hårdast besprutade frukterna när du köper dem i handeln. Det finns ekologiska, men mycket dyra än så länge. Egna druvor är garanterat giftfria och när man börjar tröttna på att äta färska och har gett bort till hela grannskapet finns det fina recept att testa för såväl gula som blåa vindruvor.



Vindruvorna ska vara goda att äta färska, annars lär de inte bli bättre av tillagning. Fundera på om du inte hellre vill byta ut plantan mot en godare sort. Druvor som har många kärnor och är jobbiga att äta färska, kan användas till flera av recepten nedan.
Så torkar man vindruvor till russin
Egentorkade russin har den fördelen att de är garanterat ekologiska. Nackdelen är att det tar lång tid för vindruvorna att torka. Man kan torka i en varmluftsugn vid 50-60°C, men det kan ta många timmar innan det blir färdiga russin. Bäst är att använda en bär- och svamptork.



Använd kärnfria russin eller kärna ur om du känner att du vill ha en meditativ stund. Lägg russinen på plåt (i varmluftsugnen på bakplåtspapper). I torken får du räkna med att vindruvor behöver 10–18 timmar för att torka. Det är viktigt att hålla rätt temperatur. Är temperaturen för låg kan frukterna mögla. Om temperaturen är för hög blir russinen sega.
Recept på druvssaft
Det går åt ca 1 kilo druvor till 4 dl saft. Smaken och förtjusningen av druvsaften kompenseras av tiden det tar att pressa druvorna genom en potatispress eller finmaskig sil.



Först sköljer man vindruvorna. Sen tar man några druvor i taget och pressar. Försök få med så mycket av köttet som möjligt med hjälp av en träslev. Rensa ur skal och kärnor från pressen efter varje gång. Kärnorna ska inte krossas, då kan smaken bli besk. Lättast blir det så klart om man har kärnfria druvor – då kan man köra dem genom en råsaftcentrifug eller mixa dem först och sedan låta rinna av i en saftsil.
Källa: Alltommat.se
Recept på vindruvsgelé utan gelatin
Vindruvsgelé kan man göra på några olika sätt, det här är ett grundrecept. Servera till kött eller ostbricka, eller använd med fördel i bakverk. Dessa recept funkar på vindruvor med kärnor, för man låter ändå saften sila ifrån efter kokning.
2 liter gula eller blåa vindruvor
1 dl vatten
ca 9 dl socker (eller syltsocker)
ev 1 tsk pektin (det går även att använda syltsocker som redan innehåller pektin och citronsyra, och blir gelén för hård – koka med mer vätska)
1. Skölj vindruvorna och lägg i en kastrull med vatten.
2. Koka i några minuter, och mosa druvorna under tiden.
3. Sila genom saftsil. Det går även att sila genom finmaskig sil och sedan genom tunn gasväv eller kökshandduk. Det är viktigt att få ur så mycket saft som möjligt, så krama gärna ur det sista från duken – det är däri det mesta av pektinet finns som gör att gelén stelnar.
4. Mät upp saften och häll över i en kastrull. Tillsätt 9 dl socker per liter saft.
5. Koka upp saften under omrörning i några minuter tills sockret löst sig.
6. Gör ett geléprov genom att breda ut en klick gelé på ett fat. Kyl och dra ett streck igenom med fingret. Massan ska stanna och inte flyta tillbaka. Annars kan man koka någon minut till, alternativt tillsätta pektin 1 tsk per liter. Man blandar pektinet först i ett glas med lite av gelésaften, innan man blandar ner i resten av gelén.
7. Häll upp vindruvssgelén på väl rengjorda burkar. Låt svalna något och sätt sedan på lock. Förvara gelén mörkt och svalt.
Tips: Vindruvor innehåller naturligt pektin och det är mer koncentrerat ju färskare druvorna är. Vill man inte använda citronsyra eller pektin i gelén, och den blir för rinnig, kasta inte satsen, utan tillsätt en femtedel tärnade äpplen, som får koka med. Smaken blir inte sämre.
Fruktläder eller fruktremmar med vindruvor



Kärna ur vindruvorna och mixa dem med lite agavesirap eller honung till en puré. Det är en smaksak hur mycket sötma man vill tillsätta, men tänk på att det blir sötare när vätskan avdunstat. Purén brer man ut jämt på en plåt med bakplåtspapper, 3 mm blir lagom tjockt.
Sen ska det torka i ugn på 50°C eller i en frukttork. Det tar ca 5-8 timmar innan smeten torkat i en ugn beroende på vilken typ man har, är det inte varmluftsugn ska luckan stå aningen på glänt. Det går bra att ha flera plåtar inne samtidigt. Titta till då och då, och byt plats på plåtarna. Fruktremmarna är klara när de inte längre klibbar. Låt svalna och klipp till lagom remsor, som rullas ihop och förvaras i burkar med tätslutande lock.
Tips: Om du råkar övertorka fruktremmarna, så att de spricker, är det ingen fara. De går fortfarande att äta. Smula sönder och använd på glass eller dekoration på bakverk.
Recept på vindruvsmarmelad
Detta grundrecept på vindruvsmarmelad kan varieras genom både konsistens och smak, så att det får nya användningsområden. Använder man halverade druvor blir det en spännande struktur, och häller man i en skvätt sherry från start, blir det vuxenmarmelad till ostbrickan. Gelésocker istället för socker ger en puré som sedan breds ut i bakform, skärs till godiskuber och rullas i socker. Mums!



Grundrecept vindruvsmarmelad:
1 kg urkärnade vindruvor
2 citroner i skivor
5 dl syltsocker
(ev. en skvätt sherry efter smak)
Mixa druvorna (eller dela i halvor). Lägg alla ingredienserna i en gryta och låt koka i 10-15 min. Fiska upp citronerna och häll marmeladen på varma burkar.
Svart druvmarmelad till ostbrickan:
1 kg urkärnade svarta vindruvor
1 tunnskivad rödlök
3-5 dl syltsocker
1 dl balsamicovinäger
1 lagerblad
rivet skal av 1 apelsin
Koka ihop alla ingredienserna i 20 min. Om du inte gillar att det är för sött, kan du ta hälften av sockret och smaka av efter halva tiden. I syltsocker finns pektin som hjälper till att få marmeladen att stelna. Alternativt kan man reducera, d v s koka lite längre så att vätska avdunstar. Plocka ur lagerbladet innan du häller på varma burkar.
Dessert med vindruvor i rom
En vuxendessert när man vill lyxa till det. Det är väldigt enkelt att laga till, man ska bara ha tålamod att vänta i några veckor tills vindruvorna har gonat till sig i romlagen. Principen är densamma som när man gör romtopf, och hela receptet hittar du på alltommat.se. Servera druvorna till glass eller lättvispad grädde.
Wildcard – testa lokum eller "turkish delight"



Jag skriver wildcard för att jag fick idén om att vindruvor borde passa perfekt för att göra lokum på, men jag har inte hittat ett recept på svenska än. Det borde i princip gå att byta ut all vätska i recept man hittar mot druvsaft. Är du vegetarian/vegan och vill byta ut gelatin – leta efter recept där man kokar sockerlag och mixar med en maizenaröra. Jag länkar till en bra engelsk film, där det visas hur man gör lokum. Själv är jag i färd med att plantera några vindruvsplantor.
Fler skördetips och recept:
Ta vara på fallfrukten – recept och tips för äpplen