Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trädgård i en tekopp – 7 olika recept på te!

Trädgården är full av örter och växter som du kan göra gott te på. Det går bra att använda både torkade och färska örter. Så gör du ditt eget te!

Det är hur lätt som helst att göra eget te!

Om du vill torka örterna är det viktigt att du plockar bladen när det är torrt väder, så att de inte är blöta. Torka sedan bladen utbredda på till exempel tidningspapper, på ett luftigt och helst mörkt ställe. Rör om då och då tills bladen är helt torra. Ju fortare de torkar, desto bättre.

När bladen är så torra att du kan smula dem mellan fingrarna kan de förvaras i burkar eller papperspåsar. Smaken kommer fram allra bäst om man krossar eller smular bladen när man vill använda dem, så låt dem vara så hela som möjligt tills dess.

Dukat för te-bjudning i trädgården!

Citronmeliss

Ta 1 msk torkad citronmeliss eller 5–6 färska blad, lägg i en kopp och häll på hett vatten. Låt dra i ungefär 10 min, sila och drick. Perfekt som kvällste, eftersom det är lugnande.

Maskros

Ett urindrivande te! Koka upp knappt 2 deciliter vatten i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt 2–3 späda maskrosblad och en liten bit tvättad och skalad maskrosrot i vattnet. Låt dra i ungefär 10 minuter, sila och drick.

Frukt

Blanda blad av svarta vinbär, hallon och smultron, ungefär 5–6 blad av varje sort. Koka upp 1 liter vatten och låt bladen ligga och dra i det i några minuter. C-vitaminrikt!

Mynta

Pepparmynta är bra att använda som bas när man gör örtte. Det går bra att blanda med andra örter, som till exempel salvia eller citronmeliss. Men det går också bra att använda den ensam. Pepparmynta ger ett uppiggande te. Ta 5 färska blad, lägg i en tekopp och häll över 2 deciliter hett vatten. Låt dra 5–10 minuter. Härligt gott!

Fläder

Koka upp 5 deciliter vatten med 1–2 matskedar torkade fläderblommor. Låt dra 5 minuter, sila och servera. Nyttigt och svettutdrivande.

Lavendel

Plocka 6 lavendelstjälkar och repa av blommorna. Koka upp 3 deciliter vatten och låt blommorna dra i några minuter. Tillsätt 1 tesked lavendel-honung, så får du till det lilla extra!

Ludwigs special-te!

Ludwig Riml är en självförsörjande trädgårdsodlare i Dalarna. Han gör alltid sitt eget te, och här är hans favorit.

Kryddigt pepparmynts-te

Blad av pepparmynta, ungefär 15–20 blad.

En gnutta kanel

Lite mald ingefära.

Cirka 5–6 fänkålsfrön

Häll 1 liter hett vatten över allt detta, och låt sjuda några minuter.

Ett te som piggar upp ordentligt!