Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Karina Brozinic

Ta vara på fallfrukten – recept och tips för äpplen

Rädda trädgården från onödiga sjukdomar, skadedjur och skippa dåligt samvete över fallfrukten som får ligga kvar på marken och förfaras. Här är supertipsen för den som inte orkar göra jobbet själv. Och gillar du att ta vara på äpplen så hittar du enkla och varierande recept här – vad sägs om rosa äppelmos och bästa gå-bort-presenterna!

Därför ska du skörda fallfrukten!

Genom att inte låta äpplen ligga kvar på marken, så kan man missgynna en del vanliga växtåkommor som t ex fruktmögel och rönnbärsmal, vars sporer respektive larver övervintrar i jorden. Gräsmattor gynnas inte av att det ligger ett lager ruttnande frukter över ytan. Däremot lockar fallfrukter till sig getingar, sniglar och även större skadedjur som rådjur och vildsvin.

För mycket ruttnande äpplen i komposten är inte heller bra. Det blir en syrefattig process i de kompakta lagren av äpple och obalans i komposten, som leder till långsam nedbrytning och lukter.

Din frukt är giftfri! Tänk på hur dyrt och svårt det är att få tag på svenska ekologiska äpplen och äppleprodukter. Billigt, lättillgängligt och kanske har du dessutom en sort som är ovanlig på den kommersiella marknaden. Frys in och ge bort det du inte kan äta direkt. Här under får du tips och recept som underlättar.

Om du inte vill skörda fallfrukten själv

Ge bort dina äpplen! Sätt ut en lapp i mataffären, ställ ut äppelkassar vid grinden eller gå med i Fruktförmedlingen som startats av Äkta vara. Där finns en fruktkarta där man märker ut var frukt finns att hämta, man kan annonsera gratis hos dem eller vara med i deras FaceBook-grupp. Det finns även andra grupper för gratisfrukt på FB, och leta gärna efter föreningar på nätet som kommer och plockar frukt hos dig.

Musterier tar emot äpplen

Samla ihop de bästa äpplena och kör ut till närmaste musteri. De brukar ta emot äpplen och brukar betala tillbaka med must. Här hittar du musterier nära dig. På sina håll har det även startats pop-up musterier eller mobila musterier. De kommer till dig. Kan vara lämpligt att gå ihop med grannar eller i en koloniförening för att boka dem.

Om du inte hinner ta hand om äpplena och fallfrukten själv – ge bort eller vänd dig till en Fruktförmedling!Om du inte hinner ta hand om äpplena och fallfrukten själv – ge bort eller vänd dig till en Fruktförmedling!Om du inte hinner ta hand om äpplena och fallfrukten själv – ge bort eller vänd dig till en Fruktförmedling!
Om du inte hinner ta hand om äpplena och fallfrukten själv – ge bort eller vänd dig till en Fruktförmedling! Foto: Colourbox

Musta äpplen själv

För att musta äpplen behövs en fruktpress. Fast innan äpplena pressas bör de skäras i mindre bitar och då underlättar en fruktkross. Det finns mindre krossar och pressar för privatbruk. Gör man mycket och inte hinner dricka upp all must direkt, bör man även pastörisera musten. Av äppelmust kan man även göra cider eller äppelcidervinäger.

Rosa äppelmos är vackert och gott!Rosa äppelmos är vackert och gott!Rosa äppelmos är vackert och gott!
Rosa äppelmos är vackert och gott! Foto: Karina Brozinic

Recept på rosa äppelmos och rosa äppelsaft

Det här receptet är så enkelt och så effektfullt. Äpplena behöver inte ens skalas om du använder en potatispress när koket är färdigt. Proportionerna är ungefärliga och kan lätt justeras efter smak. Det är därför jag bara måste dela med mig av mina egenknåpade recept. 

Ingredienser:

Äppelklyftor till en gryta

Vatten till hälften av grytan

Socker efter smak (i en x l gryta tar jag ca 2 dl)

Krydda gärna med 1-2 hela vaniljstänger

Några droppar rödbetsjuice eller en knippe fläderbär

Gör så här:

1. Ta bort kärnhuset, rensa och klyfta äpplena. (Det finns äppelklyftare, som underlättar ytterligare, för några tior i de flesta affärer med hushållsartiklar.) När grytan är full häller du i vatten.

2. Blanda i lite socker (du kan alltid hälla i mer när du smakat av), och en vaniljstång om du känner för det. Koka tills äpplena blivit mjuka, ca 15-20 min.

3. Vissa äpplen är röda i sig själva och skalet, så att inte färg behövs. Annars är tricket att ha i färgämnena på slutet – istället för karamellfärg kan du ha lite vätska från rödbetskok eller fläderbär. Fläderbären kan du ha i en sluten tesil, så blir det enklare att plocka upp dem när de börjar ge färg.

4. Låt svalna lite innan du slevar upp äppelbitarna i en potatispress. Pressa över en sil i bunke. Moset hamnar i silen, saften i bunken och skalen stannar i pressen. Alternativt passerar man bitarna med hjälp av att trycka köttet mot silen, men då får man jobba lite hårdare och det behövs en extra sil för att få bort vätskan.

Äppelsaften är vätskan som tas tillvara på från moskoket.Äppelsaften är vätskan som tas tillvara på från moskoket.Äppelsaften är vätskan som tas tillvara på från moskoket.
Äppelsaften är vätskan som tas tillvara på från moskoket. Foto: Karina Brozinic

5. Moset hälls i burkar och saften på flaska. Saften kan spädas innan den dricks. Förvaras i kylskåp och dricks inom en vecka. För längre hållbarhet kan man pastörisera eller ha i 1 krm natriumbensoat, den går även att frysa i PET-flaskor eller glassburkar. 

Vinnande efterrätt – varm äppelkompott med glass!Vinnande efterrätt – varm äppelkompott med glass!Vinnande efterrätt – varm äppelkompott med glass!
Vinnande efterrätt – varm äppelkompott med glass! Foto: Karina Brozinic

Recept på äppelkompott – vinnande efterrätt!

Detta har kommit att bli en riktig uppskattad efterrätt på våra bjudningar. Serveras till vaniljglass och gärna lite hackade och rostade nötter som topping. Lätt och uppfriskande! Kompotten funkar att frysa in. Den kan även serveras kall till gröt eller flingorna.

Ingredienser:

Äppel i bitar med skalen på

1 dl vatten

1 dl muscovadosocker

1 vaniljstång

1-2 kanelstänger

1 nypa salt

1. Rensa äpplena, ta bort kärnhuset, men behåll skalet på. Dela i lagom stora munsbitar.

2. Koka tillsammans med andra ingredienserna och rör om då och då tills äppelbitarna är mjuka men aningen al dente.

3. Du kan servera den varm direkt till glassen. Eller så förbereder du några dagar innan och värmer precis innan servering.

Tips: Om du pressar bort skalen i t ex en potatispress, och sedan långkokar moset på låg värme i ca 20 min tills det blir lite "marmeladigt" i konsistensen, så får man en bredbar massa som kallas för äppelsmör.

Äppelcidervinäger kräver inga svåra tillagningsmetoder. Det är mest att vänta egentligen.Äppelcidervinäger kräver inga svåra tillagningsmetoder. Det är mest att vänta egentligen.Äppelcidervinäger kräver inga svåra tillagningsmetoder. Det är mest att vänta egentligen.
Äppelcidervinäger kräver inga svåra tillagningsmetoder. Det är mest att vänta egentligen. Foto: Colourbox

Recept för äppelcidervinäger:

Recept och recept, det här är så enkelt att det inte behövs så mycket moment. 3-4 äpplen skivas. Lägg i väl rengjord glasburk. Blanda ut 2 msk rårörsocker med vatten som ska täcka äpplena. Bra om man kan ordna något som tynger äpplena i burken, annars ska den bara stå öppen med en bit nät eller tyg över varmt och mörkt i ca 2-3 veckor. När det bildas små bubblor är processen igång. Bli inte oroad över om det bildas en genomskinlig geléklump i vätskan. Det är en vinägermoder. Den kan senare användas för att starta upp andra vinägerodlingar snabbare. Det gör inget om den får ligga kvar.

Sedan ska äpplena silas av och vätskan tillbaka i burken och stå ytterligare ca fyra veckor. Rör om någon gång i veckan. Smaka av. Vill man ha den syrligare kan den stå ytterligare någon vecka, annars häller man av på flaskor med lock.

Fler recept med äpplen:

Äppelchips

Äppelkakor och pajer:

- äppelpaj med vinbär och calvadosgrädde

- smulpaj med äpple

- äppel- och nötcrumblepie med kolasås

- äppelrospaj med vaniljkräm och mandelmassa

Äppelgelé

Äppelchutney

• Istället för cole slaw – appel slaw

Kanderade äpplen

Äppelrullar eller äppelläder

Mer om äpplen:

Skörda och vinterförvara äpplen

Äpplen för allergiker – finns det och kan det vara grader i helvetet?

Beskära äppelträd och päronträd – när och hur?

Pollinering av äppelträd – pollineringstabell