Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Soltorka tomater – ta vara på överskottet av dina egenodlade tomater

Visst går det att göra egna "soltorkade tomater". Man behöver inte ens sol. En ugn eller bärtork funkar fint. Man kan sedan förvara de soltorkade tomaterna som de är, eller lägga dem i olja. Det går även att krydda tomaterna med valfria kryddor innan man börjar torka dem. Följ recepten nedan.

Soltorka tomater i ugnen eller i torken

Oavsett om man har en torkugn eller vanlig ugn, så är det lätt att "soltorka" sina odlade tomater. Stora tomater skivas, små tomater delas på mitten. Några föredrar att gröpa ur fröna innan de torkas, andra vill ha fröna kvar. Det går bra vilket som. Det är inte så dumt att samtidigt ta tillvara på fröna till nästa års fröodling samtidigt som man torkar. Dubbel vinning! Gör så här:

1. Dela eller skiva tomaterna. Gröp eventuellt ur kärnorna.

2. Sätt tomatskivorna/delarna på en bakplåt med bakpapper under om de ska in i ugnen, annars fördelas de jämnt på ett galler till torken.

3. Torka i ca 15 timmar i ugnen på lägsta temperatur (brukar ligga på 60-70°). På en vanlig ugn kan luckan gläntas, på en varmluftsugn sköter det sig självt.

4. Alternativt torka i torkugnen ca 4-6 timmar.

5. Olika stora bitar torkar olika fort, så kolla till tomaterna ibland och flytta runt dem och ta ut de som är klara.

6. Förvara de torkade tomaterna i en burk. Torkade kan de klara sig några år. När de ska användas igen ska de blötläggas i vatten ca 30 minuter innan.

Soltorkade tomater som man gör själv är garanterat giftfria.

Tips: Vill man att det ska gå snabbare i ugnen, kan man höja temperaturen den första timmen, men man behöver ha bra koll så att de inte bränns. Låt dem gärna eftertorka med öppen lucka och avstängd ugn, när de börjar bli klara.

Soltorkade tomater i olja

Följ beskrivningen för soltorkade tomater ovan, men använd bara en tredjedel av tiden, så att de fortfarande har lite fukt i sig och är sega i konsistensen. Häll olivolja (eller annan olja om du hellre föredrar det) så att den helt täcker de torkade tomaterna i burken. Skaka lite på burken för att få ut alla luftbubblor. Soltorkade tomater håller bäst om de förvaras i kylen.

Mer om tomater:

Odla tomater – mycket lättodlad köksväxt!

Ta tomatfrön från dina egna tomater – 3 metoder!

Snabbaste sättet att dela en massa cocktailtomater

Stekta gröna tomater och andra recept