Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skörda och torka kryddväxter

Ta vara på de kryddörter som du har satt. Det som inte används färskt är enkelt att skörda och förvara till senare tillfälle. Faktum är att smakerna i de flesta kryddväxterna blir mer koncentrerade när man torkat dem.

Skörda kryddväxter på bästa sätt

Även om man kan skörda kryddväxternas blad och blommor efterhand under hela säsongen, så är bästa perioden för att skörda hela kryddplantan innan de gått i blom. Det ska vara torrt när man skördar. Den ultimata tidpunkten för skörd är förmiddag, efter att daggen torkat upp och innan den gassande solen infinner sig. Då är de eteriska oljorna, där smak och doft finns, som mest koncentrerade.

På både ettåriga och fleråriga kryddväxter ska man lämna tillräckligt mycket grönska kvar så att de kan leva vidare. Använd sax för gröna mjuka stjälkar och kniv för vedartade skott. Undvik att bryta av stjälkar, då det lätt kan skada plantan. Skörda hela stjälkar eller toppskott, även om du endast är ute efter blad. Då kan plantan bilda nya skott. Det mår den bara bra av. Samma princip som häckklippning, de blir täta och fina. Sen kan kan skörda någon omgång till under säsongen.

Skörda och använd färska örter under hela säsongen.Skörda och använd färska örter under hela säsongen.Skörda och använd färska örter under hela säsongen.
Skörda och använd färska örter under hela säsongen.

Skörda och använda färska örter

Vad kan smaka bättre än egenodlade kryddväxter? Obesprutat och utan transporter och onödiga förpackningar. Bara att ta en näve och blanda ner i grytan, salladen eller vinägretten. Skölj noggrant innan, för att slippa jord, smuts eller objudna insekter. Ställ de nyskördade örterna i ett glas med vatten, så håller de sig fräscha tills att de ska användas.

Köp kryddväxter och örter i webbutiken!

Torka kryddväxter så här

Kvistar av kryddväxterna kan hängas på tork upp och ner i små buketter. Man kan även lägga örterna på tidningspapper eller torkställningar (köpta eller egentillverkade). Gemensamt gäller att det ska vara torrt, varmt och inte för ljust. Häng inte kryddväxter i fönstret! Det ser romantiskt ut, men solen gör att de eteriska oljorna avdunstar och färgerna bleknar. Beroende av temperatur, luftfuktighet och vilka växter man använder kan torkningen ta några dagar till tre veckor.

Kryddväxter som skördats och nu ska torkas. Häng inte kryddbuketterna i fönstret!Kryddväxter som skördats och nu ska torkas. Häng inte kryddbuketterna i fönstret!Kryddväxter som skördats och nu ska torkas. Häng inte kryddbuketterna i fönstret!
Kryddväxter som skördats och nu ska torkas. Häng inte kryddbuketterna i fönstret!

Det går att påskynda torktiden genom att torka örterna i ugn eller speciella torkapparater. I ugn ska du ha den lägsta temperaturen, ej över 50 grader. Lägg örterna i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt luckan stå öppen. Kryddorna är klara när de är helt torra.

Förvaring av torkade kryddor

Repa av bladen från de torkade örtkvistarna. Förvara de torkade kryddorna i mörka och lufttäta burkar. Längst hållbarhet får burkar som förvaras svalt, torrt och mörkt. Vanligtvis förnyar man sitt lager varje år men vissa kryddor kan, om de är rätt torkade och lagrade, hålla upp till tre år.

Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet.Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet.Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet.
Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet.

Frysa kryddväxter

För vissa örter lämpar sig frysning bättre än torkning t ex dill, persilja, gräslök och basilika. De rensade färska örterna packas tätt i plastpåsar eller plastburkar och stoppas direkt i frysen. Vid användning bryts en liten del av örten av och resten lämnas tillbaka direkt. Frysta örter kan hålla ett år eller längre i frysen om de inte kommer i kontakt med för mycket luft. Då kan de frystorka. Därför är det bättre med mindre förpackningar eller att man i förväg portionsförpackat.

Citronmeliss och mynta infrysta i iskuber. Färdiga att läggas i drickat!Citronmeliss och mynta infrysta i iskuber. Färdiga att läggas i drickat!Citronmeliss och mynta infrysta i iskuber. Färdiga att läggas i drickat!
Citronmeliss och mynta infrysta i iskuber. Färdiga att läggas i drickat!

En alternativ frysmetod är att lägga hackade färska örter i iskubsformen, och sedan fylla på med t ex rapsolja. Sen kan de färdigfrysta kuberna förvaras i en burk tillsammans i frysen.

FOTO: Colourbox

Mer om kryddväxter och örter:

Kryddväxter – nybörjarens 11 lättodlade örter

Kryddväxter utomhus och inomhus – så lyckas du!

Örtagårdar och kryddträdgårdar på 21 olika sätt

Anlägga en örtagård för svenskt klimat