Foto: PENCHAN

Skörda och lagra vitlök så att den håller länge

Den vanligaste frågan kring odling av vitlök är när det är dags att skörda den. Hur ska man veta att vitlöken är stor och utvecklad utan att dra upp den? Här får du tipsen och vi berättar även hur man torkar vitlöken och förvarar den på sätt.

Skörda färsk vitlök i juni

Vitlök går att äta även innan den har bildat klyftor, man kan t ex klippa blast. Det går bra att skörda hel vitlök lite efterhand. I juni kan man ta upp färsk vitlök innan den bildat sina klyftor, när bladen ovan jord har blivit cirka 20 centimeter höga.

Skörda vitlök i juli-augusti

De flesta odlar dock vitlök för den uppsvullna vita kroppens skull, och då vill man veta när den är klar och redo att skördas. Det varierar så klart mellan olika sorter och när man satt dem. Utvecklingstiden är ca 150 dagar. Generellt planterar man vitlök på senhösten och då brukar de vara skördeklara i mitten av juli-augusti.

Skördad vitlök som ska torka i några veckor.

Så testar man om klyftor bildats

Vill man vara säker på att klyftor bildats, ska vitlöken få ingå sin andra viloperiod (den första är under vintern) och det är under sommaren. När bladen börjar vissna är vitlöken färdigutvecklad. Krafsa försiktigt bort lite jord och kolla färgen. Är vitlöken grön är den omogen, är den vit går den att skörda. Låt inte vitlöken stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skalet, vitlökens egna skydd mot mögelangrepp. Man riskerar även att löken utvecklar nya rötter och då är den inte lika lätt att lagra. Senast i september bör du ha skördat alla.

https://www.youtube.com/watch?v=14sOZ6e2ZWw#t=11

Magda från OdlingsTV visar hur man kan se att vitlöken är klar för att skörda, utan att gräva först.

Torka, förvara och lagra vitlök

Det är torkningen efter skörden som avgör vitlökens hållbarhet. Låt lökarna torka utomhus eller inne spelar ingen roll. Luften ska kunna cirkulera, och det ska vara en torr varm plats som håller mellan 18-25 grader. Vitlöken ska torka i ett par veckor. Skalet och stjälken ska bli helt genomtorr. Låt vitlökens stjälkar vara kvar, så går de att fläta och man kan hänga upp vitlöken för förvaring. Se en film hur man flätar vitlök.

När man sedan förvarar vitlök inomhus i rumstemperatur kan den klara sig i sex månader. Kylskåp är sämsta möjliga förvaring för en vitlök. Där är det kallt och relativt hög luftfuktighet. Det lurar löken till att börja gro och får den dessutom inte ljus så möglar den snabbt.

FOTO: Colourbox

Mer om vitlök:

Odlingsvärda vitlökssorter och hur du ska välja utsäde

Plantera vitlök – bäst tiden att sätta vitlök är hösten

Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg 

Odla vitlök inomhus i kruka året om

Så flätar man vitlök, gul lök och rödlök (film)