Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dzinnik Darius

Prisat recept på ramslök – pesto är enkelt och urgott!

Allt om Trädgårds egen trädgårdsexpert, Anders Stålhand, vann en tävling i River Cottage Bath Canteen, med sitt pestorecept. Restaurangen är en av Englands mest kända restauranger och grundaren Hugh Fearnley Whittingstall är internationellt känd för sina kokböcker och tv-program. Det senaste sändes även i Sverige under namnet 'Det goda livet'. Redaktionen passar på att gratulera Anders till segern och bjuder alla läsare på receptet.

Ramslöksrecepttävlingen arrangerades som ett samarbete mellan Prior Park och River Cottage Bath Canteen. Under våren bestod samarbetet av att ramslök skördades i Prior Park och sedan serverades i  River Cottage. För att nå ut med ramslökens förträfflighet anordnade de en tävling i jakten på det ultimata ramslöksreceptet. Anders Stålhand ställde upp med en version av hans fasters pestorecept och vann! Dagarna efter serverades faster Lisas ramslökspesto i restaurangen.

Recept på ramslökspesto, vårens delikata primör.

Så här säger Anders om receptet:

"Det var just hemma hos min faster Lisa som jag fick ramslökspesto första gången, och hennes höftade recept fungerar varje gång. Man behöver inte stirra sig blind på innehållet heller. Har man inte pecorino eller parmesan fungerar det med andra starka hårdostar. Valnötterna i receptet matchar ramslöken i smakstyrka och är min favorit i ramslökspesto. Men har valnötterna tagit slut fungerar mandlar, hasselnötter och pinjenötter också bra, det är bara roligt att prova sig fram till sin favoritmix."

FASTER LISAS RAMSLÖKPESTO

Ramslökspesto

1 liter packade ramslöksblad

3 dl hackade valnötter

200 gram riven, riktigt vällagrad ost, till exempel pecorino

Olivolja

salt

Skölj ramslöksbladen och mixa i mixer, häll på olivolja tills konsistensen blir smidig och lite rinnig. Blanda i de hackade valnötterna och den rivna osten. Salta och häll eventuellt på mer olja för att få rätt konsistens.

Mer om Allium:

Vilda, vackra och ätliga – 6 Allium värda att börja odla!

Allium – lila klotlök för prydnad

Alliumlökar – prydnad i alla rabatter

Lyckas med pallkragen

En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!

Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong

17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!