Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Plocka brännässlor och nässelfrön – så förvälls, frys och torkas de

Brännässlor kan man plocka hela året beroende av vad man ska använda dem till. Tidig vår plockas de späda bladen till mat, och på sommaren plockas nässelfröna. Hela plantan kan skördas hela säsongen för nässelvatten.

Bästa tiden plocka brännässlor

Tidig vår när brännässlorna har unga späda skott är det dags att plocka nässlor som ska användas till mat och diverse kurer. Använd handskar för att skydda dig från bränna, och gärna sax så riskerar du inte att dra upp plantan från rötterna. Undvik att plocka nässlor som är nära gödselhögar för de kan innehålla för höga halter av nitrater. Brännässlor som ska användas till nässelvatten kan man skörda när som helst på året.

Tips: Brännässlor kan man skörda även senare på säsongen. För att komma åt lika späda skott som på våren klipper man ner de äldre plantorna, så skjuter det strax ut nya.

Förvälla och frysa brännässlor

Skölj nässlor fria från grus och smuts om de ska ner i maten. Om man förväller (koka lätt i ca 3-5 min) brännässlorna innan tillagning blir de lite mer lättsmälta, men kasta inte bort vattnet! Det innehåller en massa näringsämnen. Tillbaka med vätskan i soppan eller vattna blommorna (inte inomhus för då kan det börja lukta). Frys gärna de förvällda nässlorna i isblock, så får du portionsbitar som är enkla att hantera. Jag brukar portionsfrysa förvällda nässlor för snabba soppor längre fram. Bara att hälla i buljong, grädde och kryddor. Överallt där det är spenat eller annat bladgrönt i recept kan du testa att byta ut dem mot nässlor. Prova att bara smörsteka dem och ha dem som tillbehör till grillat. Jättegott!

Torka brännässlor och gör eget nässelpulver – billigare och ekologiskt!

Torka brännässlor och göra nässelpulver

Torka nässlor genom att plocka hela stjälkar och lägga dem på papper eller kökshandduk. De ska stå torrt och varmt, inte i direkt solljus. När de är helt snustorra repar man bladen från stjälkarna och förvarar dem i mörka burkar. För nässelpulver krossas de torkade nässlorna i mortel, mixer kan även funka, till ett fint pulver. Nässelpulver strösslas över fil, musli, i soppor och grytor eller används i bakverk.

Plocka nässelfrön – så ser man när de är mogna

I juni börjar nässelfrön att mogna. Frön från brännässlor är egentligen nötter. De innehåller en mer koncentrerad mängd näringsämnen än bladen, så missa inte att skörda denna skatt! Nässelfrön plockas medan de fortfarande är gröna och torkas sedan. Fröna silas från andra växtdelar. En del går även steget längre med att gnugga och sila bort det yttre höljet på nötterna, men då tar man bort en hel del av fullt ätbara delar. Nässelfrön går även att äta gröna innan torkning.

Man kan plocka klasar av nässelfrön en och en, men det är enklare att repa dem från stjälken om man har tjocka handskar. Det allra enklaste är dock att plocka hela stjälken, bunta och hänga dem uppochner för torkning. Sila de torkade nässlorna över ett finmaskigt nät. Använd nässelfrön precis som nässelpulver – strössla över fil, maten, smoothie, blanda i bakverk eller bara svälj en tesked till drickat. Man kan även rosta nässlefrön. Och du kan testa att grodda!

Mer om nässlor och nyttiga ogräs:

Brännässla är hatad och älskad – nässelrecept och användningsområden

Så kan man lindra sveda från brännässlor

Maskrosrecept – bekämpa inte maskrosor, bättre att äta dem!