Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: This content is subject to copyright.

Rönnbär för matlagning – recept

Rönnbär är inte bara sura, de är nyttiga också! Maxade med antioxidanter och fenoler sägs de till och med kunna hämma cancer. Vi tar vara på ­skogens röda guld på burk och i flaska.

Foto: GARDENWORLDIMAGES/R COATES

Pärlemorrönnens bär ändrar färg.

De är riktiga hälsopiller, rönnbären. Höstens röda guld är nämligen fyllda av nyttigheter som antioxidanter, vitaminerna C och E samt fenoler som sägs hämma cancer och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Rönnbären är lite styvmoderligt använda, vanligast som sylt och marmelad, men det går att göra det mesta med bären: saft, snaps, ketchup och inlagda som kapris!

Du kan också pröva att blanda bären med lite sötare ingredienser som druvjuice eller mosad banan, för att mjuka upp den ganska bittra smaken en aning.

Galet mycket och galet lite

Vissa år är det galet mycket rönnbär på träden. Andra år får man leta efter dem. För att rönnbärsträden ska få mycket bär är det viktigt att det är soligt och varmt i juni. Då anläggs rönnbärsknopparna i tid och då fun­gerar pollineringen och det blir mycket bär. Men det kan också vara så att trädet har gett stor skörd året innan, då blir året efter bärfattigt, trädet orkar helt enkelt inte bära så mycket bär två år i rad.

Vissa år blir det galet mycket rönnbär!

Syltat till steken

Pärlrönnens bär är snövita.

Till höstens stekar passar syltade rönnbär. Använd gärna flera sorter, det finns alltifrån rödaste röda till vitaste vita. Rosa rönnbär är vackra, exempelvis sorten ’Rosmari’. Pärlemorrönn har bär som först är röda och sedan blir rosa och vita.

Konjakssyltade rönnbär

2 liter rönnbär

1,2 kg socker

2 dl vatten

0,8 dl konjak

Rensa och skölj bären. Häll dem i en ­kastrull, tillsätt socker och vatten. Låt koka långsamt tills bären är mjuka. Skumma sylten och tillsätt konjaken. Häll upp på små, väl rengjorda burkar. ­Förvara svalt.

Carinas söta rönnbärs­ketchup

Gör egen rönnbärsketchup.

Carina Brydling är kock och med i svenska kocklandslaget. Hon ­kokar ketchup på sina rönnbär. Den ska vara extra god till hennes norrländska rätt: paltkoma med getost och morotsband. Hela receptet finns på www.­recept.nu och i Carinas bok Maten jag älskar. Ketchupen är även god till vilt och kallskuret kött.

Rönnbärsketchup

2 dl rönnbär

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 ½ dl socker

1 msk timjan

1 dl vatten

1 dl äppelcider­vinäger

Rensa och koka rönnbären ­hastigt i lättsaltat vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg smöret i en kastrull och tillsätt lök, vitlök, socker och timjan. Värm tills löken blir blank och sockret löser sig något. Tillsätt rönnbär, vatten och vin­äger. Låt allt koka ihop i 10 minuter. Mixa till en slät massa. Sila och häll upp i en flaska. Förvara flaskan mörkt och svalt. Håller sig 1 månad, ännu längre om man utesluter smöret.

Carina Brydling

Maten jag älskar av Carina Brydling, Tree Publishing.