Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur vet man om pumpan är mogen?

Jag har för första gången odlat matpumpa ’Early Butternut’ och ’Uchiki Kuri’. Hur vet man att de är mogna?

Svar: ’Early Butternut’ mognar efter 70 – 80 dagar och ’Uchiki Kuri’ efter 90–100 dagar räknat från blomningen. En mogen pumpa ska ha fått färg, kännas tung och välmatad, samt ha en svag doft, ofta har bladen börjat vissna. Om du knackar på pumpan ska den låta ihålig.

Om pumporna ska bli riktigt mogna i vårt klimat bör man förkultivera pumpan och sommaren ska helst vara varm och lång. Pumpor kräver sol, värme, mycket vatten och välgödslad jord. Du kan påskynda mognaden genom att lägga flata stenar runt pumporna. Stenarna  håller kvar jord- och solvärmen. Klipp också bort alla pumpor som inte har en chans att hinna mogna och rensa bort blad som skymmer solen. En skördad pumpa kan även eftermogna inomhus.

Lästips: De bästa pumporna för matlagning och odling.