Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så flätar man vitlök, gul lök och rödlök

När vitlöken, rödlöken eller den gula löken är skördad ska de torkas och förvaras varmt och luftigt. Ett trevligt sätt att göra detta och samtidigt utnyttja ytor på höjden, är att spara stjälkarna och fläta ihop dem. Så här gör du en snygg fläta.

Så flätar man vitlök steg-för-steg:

1. Förbered lökarna genom att klippa/nypa av rötterna. Knyt ihop tre vitlökar för enklare start. Den i mitten lite högre upp än de andra (för flätformens skull).Nu har du tre stjälkar som utgör grunden för vanlig flätning (d v s man tar en stjälk från höger ytterkant och lägger över den i mitten, sen tar man stjälken från vänster ytterkant och lägger över i mitten, och så fortsätter det).

2. Ta en större vitlök och lägg i mitten. Nu har du två stjälkar i mitten.

3. Ta stjälken från höger ytterkant och fläta över de två i mitten, så att den nu ligger i mitten. Lägg till en liten vitlök på höger sida och låt även dess stjälk ligga i mitten. (Har du gjort rätt har du nu två stjälkar till höger och två stjälkar i mitten.)Detta är basen – den lök man lägger till ska alltid ha sin stjälk i mitten.

4. Gör likadant på vänsterkanten, stjälken från vänsterkanten över de två i mitten och lägg till en liten vitlök i vänsterkanten med dess stjälk i mitten.

5. Nu är det dags för mittenlöken igen. Välj en stor för formens skull.

6. Fortsätt och kör höger, sen vänster, sist mitten, och sedan om igen.

7. På slutet har du en himla massa stjälkar. Bara fortsätt att fläta dem utan att lägga till lökar, så smalnar flätan till slut av. Knyt ihop ändarna med ett snöre och gör en ögla för upphängning.

FOTO: Colourbox

Mer om vitlök:

Odlingsvärda vitlökssorter och hur du ska välja utsäde

Plantera vitlök – bäst tiden att sätta vitlök är hösten

Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg 

Odla vitlök inomhus i kruka året om

Skörda och lagra vitlök så att den håller länge