Flädersaft och andra recept med fläderblommor
Flädersmaken hör sommaren till! Här är receptet till världens godaste fläderblomssaft, som ofta är grunden till en hel uppsjö av goda fläderrecept på både drycker, efterrätter men även maträtter som friterade fläderblommor. Kolla in dem här!
Plocka fläderblommor så här
Flädern blommar i juni. Plocka klasarna en solig och torr dag, när de är helt utslagna, men inte överblommade. Några enstaka gulaktiga knoppar som sitter kvar gör ingenting, men undvik de som består av fler knoppar än blommor. Du behöver inte vara orolig för att förväxla flädern med druvflädern, då blomklasarna ska vara platta. Men du kan läsa mer här för att vara på den säkra sidan att få äkta fläder. Lättast är om du har en sax och plocka klasarna i papperskassar. I plastkassar kan de bli hopklämda och hinna mögla.



Recept på bästa fläderblomssaften
Det här receptet på fläderblomssaft har förfinats genom åren och vi tycker att ju fler blomklasar man har i desto djupare blir smaken. Fläderblomssaft kan jäsa och få flaskor att explodera. Därför är det en god idé att frysa in i glasslådor, så kan man enkelt skopa ur så mycket man behöver vid varje tillfälle.
Du behöver
• 40-60 blomklasar
• 2 kg socker
• 3 citroner
• 2 l vatten
• 50 g citronsyra (och innan någon går i taket över citronsyran kan man antingen läsa Livsmedelverkets artikel eller utesluta den)
Gör så här:
1. Tvätta och skiva citronerna i tunna skivor. Varva citronskivorna med blomklasarna i rena hinkar.
2. Koka upp vatten och socker under omrörning tills sockret lösts upp. Dra grytan från plattan och blanda i citronsyran.
3. Häll vätskan över blommorna i hinken. Jag brukar tynga ner blommorna med en tallrik på toppen, så att de inte kommer i kontakt med luften.
4. Plasta in hinken och låt stå i 3-4 dagar i rumstemperatur.
5. Sila av blommorna och häll på väl rengjorda flaskor eller i glassburkar. Här är en rårörd variant med rabarber.



Fläderbål är ett måste på sommarfesten
Fläderbål med vin och jordgubbar är en klassiker på sommaren. Receptet räcker till ca 20 personer och en alkoholfri variant går att göra genom att byta ut vinet mot mer soda eller en alkoholfri cider.
Du behöver:
• 3 dl koncentrerad fläderblomssaft
• 1 l sodavatten (tonic för en mer distinkt smak, annars kan man ta sockerdricka eller fruktsoda för en sötare smak)
• 1 flaska vitt vin
• 1 l jordgubbar
• mängder av is
Gör så här:
1. Blanda flädersaften och vinet i en skål.
2. Skiva jordgubbarna eller ha i den hela om du så föredrar.
3. Precis innan gästerna kommer häller du i sodan och isen.
Recept på kall flädersås till varmrökt lax
Flädersåsen är en riktig vinnare och jätteenkel att göra. Serveras till varmrökt lax som värmts i ugnen och kokt potatis, gärna en liten grönsallad till.
Du behöver
• creme fraiche 1/3
• majonäs 2/3
• koncentrerad flädersaft
Gör så här:
1. Blanda till en tredjedel creme fraiche till två tredjedelar majonäs till en slät smet.
2. Smaka av med flädersaften. Klart!



Recept på friterade fläderblommor
Passa även på att göra en busenkel och god rätt medan fläderblommorna slagit ut. I stort sett går det ut på att blanda en frityr- eller pannkakssmet och doppa blomklasarna där i. Glutenintoleranta använder recept för frityrsmet utan gluten.
Du behöver
• 10-12 st fläderblomklasar
• 1 st ägg
• 1,5 dl vetemjöl
• 3 dl mjölk
• 1 tsk strösocker
• 1 krm salt
• rapsolja till fritering
Gör så här:
1. Blanda ihop ingredienserna till smeten.
2. Doppa blomklasarna i smeten.
3. Fritera i het olja i djup stekpanna tills de fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper och doppa i strösocker eller florsocker.
4. Servera gärna till glass eller vispad grädde som smaksats med citron- eller limezest.



Fläderblomsrecept från Allt om Mat:
Flädermousse, jordgubbar och flädergelé
Vit choklad- och fläderbavaroise med rabarbersorbet
Frisk fläder- och äppeldessert
Rågmjölsstekt abborre med rotsellericrème och flädermarinerade betor