54 ätliga blommor och hur man använder dem
Letar du efter ätliga blommor för att piffa upp din matlagning? Historiskt har man länge använt blommor i matlagning, främst som en garnering eller dekoration. Men under de senaste åren har fler upptäckt värdet av blommorna som krydda.
Fördelar med ätbara blommor
Om broccoli, blomkål, gräslök, rädisa eller olika bladgrönsaker som spenat, ruccola går i blom är det bara att ta tillvara på dessa. Växterna får en andra chans.
De läkande egenskaperna hos många blommor är inte att förringa. Ringblomma och fläderblommor hjälper matsmältningen, minskar feber och stimulera immunförsvaret. Kamomill och lavendel lindrar stress. Kaprifol och isop lindrar luftvägsbesvär och lugnar mage och tjocktarmen. Kungsljus kan hjälpa sjukdomar i andningsorganen, lindra smärta, huvudvärk och ge ro, blomsterkrasse innehåller naturliga antibiotiska egenskaper, och rödklöver är en utmärkt blodrenare. Violer och penséer har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för andningsorganen. Rölleka drar ihop blodkärlen och minskar feber och förkylningssymptom.



Blommorna på gräslök, ringblommor, blomsterkrasse, portlak, rosor och persilja är rika på C-vitamin, liksom ogräset maskros som även är rikt på A-vitamin och flera nyttiga mineraler.
Många av de vanliga örtblommorna, såsom basilika, gurkört, rosmarin, dill, oregano, timjan och mynta har samma smak och medicinska värde som bladen, bara inte lika intensiva. Den sistnämnda har lugnande effekt på magen och hjälper matsmältningen.



Skörda och använda blommor i maten
Plockar man blommorna tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har de mest arom. Blommorna kan ha olika användningsområden, som i eller på bakverk, att smaksätta smör, i oljor och vinäger, i drycker och teer, dekorera mat, toppa och krydda sallader. Blomsterkrassens blomknoppar kan läggas in och användas som falsk kapris. Squash, zucchini och daglilja har blommor som kan friteras som de är, paneras eller fyllas med färskost, tonfiskröror eller äggsallad. Prova att frysa några blommor i isbitar att smaksätta sommardrinkarna med. Penséer, violer, syrener, nejlikor och rosenblad kan kanderas och användas som dekor på efterrätter.



Köp plantor och fröer till ätliga blommor i webbutiken!
Viss försiktighet med ätbara blommor
Plocka inte blommor nära vägkanten. Använd inte heller ettåriga blommor som du inte odlat från frö eller stickling själv. T ex köpta penséer eller pelargoner kan ha besprutats eller kan innehålla retarderingsmedel. Medan vissa blommor är giftiga, såsom fingerborgsblomma, tomat eller potatisblomma, så finns det en hel del som helt enkelt inte smakar gott. Det finns även en regel om att ju starkare doften är, desto starkare är smaken, så provsmaka innan du doserar. Och oftast ska man bara använda blombladen på större blommor, då den vita basen på blomman inte alltid smakar lika bra.



Lista över ätliga blommor
SÖTA OCH MILDA:
1. Anisisop - svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad
2. Basilika - mild kryddsmak olika sorter har olika smak
3. Blomsterböna - mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader
4. Blåklocka - dekoration efterrätter, sallad
5. Blåklint - smakar inte mycket men är dekorativ, till te
6. Citronverbena - svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter
7. Förgätmigej - te, dekoration efterrätter, drycker
8. Gurkört - endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning
9. Isop - te, is, dekoration, socker
10. Kamomill - te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel
11. Kaprifol - i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad
12. Knöl- och sommarbegonia - ger lite syrlighet åt sallader
13. Kungsljus - kronbladen, te
14. Lind - te, mycket behaglig söt smak och doft
15. Luktärt - kanderas, till te, dekoration, bakverk, is, sirap och likör
16. Mynta - olika sorter har olika smak, te, dekoration, is
17. Nejlika - söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse
18. Oregano - mild kryddsmak
19. Pensé och viol - dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is. Hitta recept frö pensé och viol här.
20. Rosmarin - mild krydda
21. Rödklöver - te, i sallad, dekorera mat och efterrätter
22. Solros - unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra
23. Stockros - kanderad, smaksättare i sirap
24. Temynta - te, smakförhöjare i ris- och pastarätter
25. Timjan - mild krydda, olika sorter har olika smak
26. Tulpan - kronbladen smakar grönsallat
27. Tusensköna - knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg
28. Zucchini och squash - fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan). Här är recept med squash och zucchini!



BLOMMIGA:
29. Daglilja - mild, som dekoration, fylld, friterad
30. Dill - kronan som mild smaksättare
31. Doftpelargon - smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker
32. Fläder - saft, friterade klasar med smet, champagne. Här är recept med fläderblommor!
33. Fänkål - mild anissmak
34. Körsbär - dekoration efterrätter och bakverk, socker
35. Lavendel - i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad. Här är recept med lavendel!
36. Ros - ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé
37. Syren - saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker
38. Äpple - dekoration efterrätter och bakverk, socker



PEPPRIGA:
39. Blomsterkrasse - lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning
40. Broccoli - milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade
41. Gräslök och ramslök - mildare löksmak, toppa sallad, gratänger (efter ugnen), smaksätt smör, vinägrett, färskost
42. Raps - som smaksättare i sallad, omelett, paj
43. Ruccola - som smaksättare i sallad, omelett, paj
44. Rädisa - som smaksättare i sallad, omelett, paj
45. Senap - som smaksättare i sallad, omelett, paj



BITTRA:
46. Tagetes - i sallad, vinägerkrydda, kan smaka aningen bittert
47. Cikoria - te, kan användas som smaksättare
48. Fuchsia - milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad
49. Lejongap - milda till bittra, men fina att dekorera med
50. Maskros - krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas. Här hittar du maskrosrecept!
51. Prästkrage - blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris
52. Ringblomma - milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris
53. Röllika - te, kan användas som smaksättare
54. Solros - milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter
FOTO: Colourbox, Istockphoto
Mer om ätliga blommor:
Ätliga blommor – recept för violer och penséer
Luktviol, Viola odorata – odla egna och testa kul recept!