Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

4 oemotståndliga lavendelrecept

När det finns överflöd av lavendelblommor kan man passa på att skörda och använda i bakverk eller göra tvålar av. Lavendeln är så generös att nya blomstänglar kommer upp efter att man skördat.

Lavendelsocker

Ingredienser:

3 dl strösocker

1 msk torkade och krossade lavendelblommor

Mal eller mortla lavendelblommorna tillsammans med 1 msk av sockret tills du får ett fint pulver. Blanda i det resterande sockret och blanda väl. Häll upp i en ren, lufttät burk. Lavendelsocker håller i ett år och förvaras i rumstemperatur, men smaken börjar avta efter cirka sex månader. Används till kakdekoration eller i drycker.

Lavendelhonung

Ingredienser:

250 gram honung

1 msk torkade eller färska lavendelblommor

Häll honungen och blommorna i en kastrull. Värm mixen försiktigt i 10 minuter. Den får absolut inte koka. Häll upp i en ren och lufttät burk. Lavendelhonung förvaras i rumstemperatur och är god i te, till yoghurt eller på getost.

Köp lavendel och perenner i webbutiken!

Maries lavendelskorpor med amaretto

(ca 50 st)

Ingredienser:

100 g hackade hasselnötter

100 g hackad sötmandel

100 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl lavendelsocker

2 msk Amaretto

3 ägg

6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk lavendelblommor

Grovhacka nötter i mixer eller för hand. Rör eller mixa ihop smör, socker och amaretto. Rör sedan ner ägg, vetemjöl och bakpulver. Sist vänds nöthacket och lavendelblommorna ner. Knåda degen och forma fyra smala och tillplattade längder på en bakplåt. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 20–25 minuter. När längderna svalnat efter ca fem minuter skärs sneda, cirka tre centimeter breda snittar. Lägg ut skorporna med snittytan uppåt och låt torka i cirka 20 minuter (gärna på varmluftsläge), i 75 grader mitt i ugnen.

Enkel lavendeltvål

(5 tvålar à ca 100 gram)

Att göra tvål är enkelt med färdig tvålmassa, i detta fall baserad på glycerin. Glycerintvålar blir mjuka, är dryga och innehåller mycket lite kemikalier. Tvålmassa, olja och formar finner du i hobbybutiker som exempelvis Panduro. Enklast är det att använda specialformar av gummi, men de kan vara dyra och i princip kan man använda allt från kakformar till avklippta mjölkförpackningar.

Ingredienser:

500 gram tvålmassa

30 droppar lavendelolja

1 dl torkade lavendelblommor

Smält önskad mängd tvålmassa i vattenbad. Snabbast går det om du skär massan i bitar. Alternativet för vattenbad är att smälta i mikrovågsugnen, men endast på låg effekt och med täta kontroller några sekunder emellan. Massan får inte koka eller bli alltför varm, då kan den bli förstörd.

När massan smält blandar du i blommor och droppar i önskad mängd olja. Häll därefter raskt ner lösningen i formar. Tvålen stelnar snabbt men vill du påskynda processen kan du ställa in dem i kylen. Därefter är det bara att lossa från formarna och njuta.

Mer om lavendel:

Skötsel av lavendel – enkla knep för att lyckas

Beskärning av lavendel – klipp ner rejält!

16 inspirerande lavendelplanteringar

Föröka lavendel genom sticklingar

Vårbeskärning av lavendel (Film)