Syrensaft och andra oslagbara syrenrecept!
Bevara den härliga syrendoften och njut av sommaren i syrensaft, syrensorbet och blommigt syrensocker! Det går att använda recepten till andra ätbara blommor.
Recept på syrensorbet



• 5 dl vatten
• 2,5 dl socker
• 5 dl vita väldoftande syrener, bara blommorna
• 1 citron, saften
• citronskal, samt lila och vita syrenblommor till dekoration
Så gör du:
Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra kastrullen från plattan, lägg i syrenerna och låt dem ligga och dra i cirka 10 minuter. Sila ifrån blommorna och låt svalna. Blanda ned citronsaften i lagen och ställ in i kylskåpet tills den kallnat.
Ta ut skålen och vispa lagen riktigt fluffig med en elvisp. Ställ in i frysen i 15 minuter. Ta ut och vispa igen. In i frysen i 15 minuter till och vispa därefter en sista gång. Frys i minst 1 timme före servering. Dekorera med färska syrenblommor och strimlat citronskal.
Recept på syrensocker



Ta doftande, väl rensade syrenblommor utan fästen och varva med strösocker i en glasburk. Sätt på en söt tyghätta. Ge bort eller ställ fram på tebrickan.
Recept på syrensaft



Ingredienser till syrensaft:
• 50 – 60 violetta blomklasar från syrener med mycket doft, det går bra att blanda sorter
• 3 citroner
• 2,5 liter vatten
• 1,8 kilo strösocker
• 60 g citronsyra
Om du vill: Tillsätt en droppe blå karamellfärg, då blir den rosa saften mer lila. Men var försiktig, det kan lätt bli för mycket!
Gör så här:
Skölj blomklasarna rena i kallt vatten. Riv skalet från citronerna och skiva frukten tunt. Koka upp vattnet.
Lägg blommor, socker och citronsyra i en ren hink. Häll över kokande vatten. Tillsätt rivet citronskal och citronskivorna, rör om försiktigt. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 5 dygn. Rör om någon gång då och då så att sockret löser sig.
Sila, blanda eventuellt med karamellfärg och häll upp på väl rengjorda flaskor, cirka 5 liter. Förvara kallt. Smaken kan variera och ha inslag av rabarber, viol, rosor, lakrits och jasmin beroende på vilken sort som använts.
TEXT: Maria Fredin