Sara Bäckmo upprepar succén med en ny bästsäljare – Skillnadens skörd!
Med 150 sorters grönsaker är Sara Bäckmo inte bara superodlare utan även proffs på att ta hand om skörden. Här bjuder hon på tips och recept ur sin nya bok.
Det är kulmen på odlingsåret, allt är stort, uppvuxet och skördeklart. Och allt ska tas om hand, plockas, lagas, torkas, läggas in, frysas och örvaras – nu! Med en köksträdgård på 450 kvadratmeter är det lätt att känna ”skördestress”. Sara Bäckmo vänder istället stressen till energi och beslutsamhet.
"Det är som om naturen sparkar mig i baken!"
I nya boken kan vi följa Saras skördeår och får ovärderliga tips på hur man bäst tar tillvara på skörden, samt mängder av goda beprövade recept.
Vem är Sara Bäckmo?
För er som inte redan är trogna fan och följare av Sara Bäckmos blogg – Sara är en modig kvinna som vågade följa sitt hjärta att flytta ut på landet och börja odla egna grönsaker. Hon är nyfiken och provade sig fram, lärde av sina misstag och delade med sig av sina odlingsförsök på sin blogg "Skillnadens trädgård". Tretton år har gått. Här bor nu fyrabarnsfamiljen Bäckmo, med katter, hund – och odlingar. Självförsörjande på grönsaker nästan hela året. Ett ganska vanligt år odlar Sara Bäckmo nära 100 olika grönsaker. Flera förekommer i många varianter, totalt blir det cirka 150 sorter. Nästan alla grönsaker finns i både tidiga och sena varianter, framtagna för att ge skörd vid olika tider på året.
Marinera mera
Ge grönsakerna ny touch genom att marinera dem en stund innan de åker i salladen. Blanda olja, god vinäger, örtsalt, hackad persilja, vitlöksblast eller någon smakrik krydda och låt färska eller förvällda grönsaker dra i blandningen. Fräs sedan hastigt, ugnsbaka eller varva ner i salladen direkt. Passar fint till små tillplattade tomater (pressas med bredsidan av kniven så att tomaterna spricker lätt), paprika, förvällda brytbönor, tärnade och kokta betor, morötter, blomkål, broccoli och finstrimlad kålrot.
Recept på broccolipaj på stjälkar och blad
Släng inte resterna när ni använt de traditionella delarna av broccolin! Här blir de till en supergod paj.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)
150 g kallt smör
2 msk iskallt vatten
1 krm örtsalt
Fyllning:
250 g blad och skivade stjälkar från broccoli
2 salladslökar eller en liten purjolök
1 vitlöksklyfta
Drygt 3 dl riven ost
Äggstanning:
3 ägg
2 ½ dl mjölk
Salt
1 krm peppar
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare till en grynig massa. Tryck ihop smulorna till en massa till en platta och klä en pajform, cirka 23 cm i diameter. Ställ in formen i frysen i 10 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
4. Fyll pajen med förvälld broccoli samt lök och vitlök i tunna skivor. Fördela osten ovanpå.
5. Blanda en smet av ägg, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda i drygt 35 minuter.
Recept på äppelsmör
Det här är ett gammaldags recept som man gjorde förr i tiden. Jättebra när idéerna tryter över den enorma mängden äpplen. Välj äpplen som blir bra mos, annars blir äppelsmöret grynigt. Äppelsmör passar fint ihop med äppelbrödet nedan.
1 kg äpplen
1 ¼ dl äppelcidervinäger
2 dl vatten
Strösocker (se beskrivningen för mängd)
Knappt 1 krm salt
Skal och saft av ½ citron
Gör så här:
1. Skär oskalade äpplen i klyftor.
2. Koka helt mjuka i en vidbottnad kastrull tillsammans med vinäger och vatten.
3. Passera massan i en finmaskig kökssil.
4. Lägg äppelmassan i en kastrull tillsammans med 1 deciliter socker för varje deciliter äppelmassa. Tillsätt salt och citron.
5. Sjud massan länge, minst en timme, tills konsistensen blivit mycket fast. Den ska vara nästan som gelé. Testa genom att lägga en klick på ett fat och låt svalna. Glöm inte att röra i botten nästan hela tiden så att äppelsmöret inte bränner vid.
6. Häll upp på rena, varma glasburkar.
Recept på äppelbröd
3 äpplen
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
Ca 12 dl vetemjöl + lite till utbak
Knappt 1 msk salt
Ev 2 tsk stött kardemumma
Gör så här:
1. Skala och riv äpplena grovt.
2. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till fingervarmt.
3. Rör ut den färska jästen i degvätskan. Blanda ner äpple, mjöl, salt och eventuellt kardemumma och knåda ihop till en fin deg.
4. Låt jäsa under duk i 45 minuter.
5. Knåda degen och kavla ut den till ca 1 cm tjocklek.
6. Stansa ut små bröd med pepparkaksformar. Doppa gärna formarna i mjöl innan, så de inte fastnar i degen. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under duk i 20 minuter.
7. Värm ugnen till 250 grader. Grädda i 8 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler. Gott ihop med äppelsmör!
Recept på chokladkaka av bondbönor
Det finns många varianter av chokladkaka med svarta bönor eller liknande. Men, hör och häpna, det går lika bra med bondbönor! Kakan är mastig och gör sig bäst som små munsbitar. Den passar utmärkt att frysa och är perfekt att ta fram som en fin överraskning en dag när det behövs något extra.
3 dl kokta bondbönor
1 dl kallt kaffe
2 dl vetemjöl
1 dl rapsolja
½ dl kakao
1 ½ dl strösocker
2 krm salt
Smaksätt med t ex chili, mynta eller citronmeliss, om du vill
Topping:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa bondbönorna och kaffet till en slät massa.
2. Blanda i de övriga ingredienserna.
3. Smörj en kakform, ca 18 cm i diameter, gärna med löstagbara kanter, och häll i kaksmeten. Grädda i ugnen i 25 minuter. Prova med en sticka så att kakan stelnat och inte är kladdig i mitten. Ta ut och låt svalna.
4. Koka upp grädden och lägg i chokladen bruten i bitar. Rör tills chokladen smält och fördela blandningen över kakan. Garnera gärna med något och ställ sedan kallt.
Rabatt på Saras bok!
Fler recept och tips finns i Saras Bäckmos nya bok 'Skillnadens skörd'. Som läsare av Allt om Trädgård får du köpa Saras nya bok för 189 kr (ord pris 209 kr). Klicka på länken för att komma till erbjudandet: bokus.com/alltomtradgard