Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 smarta tillbehör till pallkragar som man kan bygga själv

Odla i pallkrage har många fördelar. Det går snabbt och lätt att anlägga en upphöjd odling och pallkragar är lättskötta. I en upphöjd bädd värms jorden upp snabbare på våren och man kommer igång tidigare. Här får du tips om hur du bygger skydd mot skadedjur, skapar gynnsamt mikroklimat i pallkragar.

1. Skydda pallkragen mot rådjur och fåglar

Skydda pallkragen mot rådjur och fåglarSkydda pallkragen mot rådjur och fåglarSkydda pallkragen mot rådjur och fåglar
Skydda pallkragen mot rådjur och fåglar

Bildkälla

Oavsett om man har pallkragar eller andra snickrade upphöjda bäddar, så går det att skydda dem mot rådjur, kaniner och fåglar med hjälpa av nät. I princip snickrar man ihop ramarna till en låda och klär in ovan- och yttersidor med finmaskigt hönsnät. För att komma åt odlingen har man satt två gångjärn längs ena långsidan, så att lådan blir öppningsbar. Se till att köpa gångjärn som inte rostar. Ett snöre fäst i både odlingsbädd och nätlock ska vara tillräckligt långt för att locket inte ska slå igen när locket är öppet.

Tips: Locket går även att klä in med täckväv, för att skydda mot vind och starkt solljus. Mikroklimatet blir bättre för de tidiga plantorna. Täckväven ger även skydd för t ex kålplantor mot kålmal. Det går även att plasta in och använda som drivhus, men tänk på att spänna plasten ordentligt. Risken finns att regn ansamlas på toppen då det inte rinner av lika lätt som på ett sluttande tak.

Smarta tillbehör till dina pallkrageodlingar – handla online i nya trädgårdsbutiken!

2. Vindskydd av återvunna fönster

Vindskydd av återvunna fönster på pallkragarnaVindskydd av återvunna fönster på pallkragarnaVindskydd av återvunna fönster på pallkragarna
Vindskydd av återvunna fönster på pallkragarna

Bildkälla

Ett enklare regn- och vindskydd av gamla fönster skapar ett gynnsamt mikroklimat för de unga känsliga plantorna. Här har man använt sig av dubbla fönster som öppnats upp. De står mot själva pallkragen, men för att de inte ska mälla igen eller öppna sig ytterligare och glida av, har man skruvat fast några små liststumpar som spärrar på både utsida och insida. De små tegelpannorna på toppen har ett dekorativt värde och döljer gångjärnen på fönstret, men är inte ett måste.

Tips: En liten list som monteras längst ner i den triangulära öppningen gör att man lätt kan häfta fast byggplast över ändarna. Då har man fått ett helt drivhus. Glöm inte att lufta varma dagar, så att det inte blir för hett. Sätt en kloss i en änden så drivhuset lutar, eller lyft av fönstren under dagen.

3. Smart flyttbar pall till pallkragen

Smart flyttbar pall till pallkragenSmart flyttbar pall till pallkragenSmart flyttbar pall till pallkragen
Smart flyttbar pall till pallkragen

Bildkälla

Flyttbar pall att vila sig på eller för avlastningsyta. Den är rätt lätt att tillverka av någon överbliven bit hyllaplan. Pallen består av fyra delar:

- sittskivan (valfri storlek)

- en undre list baktill som är till för att pallen inte ska röra sig framåt

- två liksidiga trianglar som fixerar pallen och håller den på plats så att den inte tippar

Den undre listen kan tillverkas av en lång träbit som är ca 4x4 cm tjock och lika lång som pallen. Den skruvas fast längs sittskivans undre bakre kant. De två trianglarna monteras som på bilden, men en bit ifrån den undre listen. Avståndet mellan listen och de två trianglarna ska vara lika brett som pallkragens kant, så att det bildas en skena för pallkragen. (Bilder och full beskrivning finns på engelska i bildkällan.)

4. Drivbänk till pallkrage

Drivbänk till pallkrageDrivbänk till pallkrageDrivbänk till pallkrage
Drivbänk till pallkrage

Bildkälla

Ett sätt att göra en pallkrage eller en upphöjd bädd till drivbänk, är att fixa en lutning och sätta på ett glaslock. Locket kan tillverkas av återvunna fönster, ett eller flera. De behöver inte passa exakt som de på bilden. Det gör ju inget om locket är större än själva odlingslådan. Fönsterlocket går att montera på en jämnhög låda, men då har man ingen lutning och regnvatten ansamlas på toppen. Lutningen får man till genom att bygga en övre våning på odlingslådan. Skippa framkant. Sidodelarna kan skäras ut genom att dela en bräda på diagonalen, så får du två exakta delar.

5. Handikappanpassat med riktigt höga pallkragar

Handikappanpassat med riktigt höga pallkragarHandikappanpassat med riktigt höga pallkragarHandikappanpassat med riktigt höga pallkragar
Handikappanpassat med riktigt höga pallkragar

Bildkälla

Fortsätt att stapla pallkragar tills du slipper böja dig alls över odlingen, så får du en behaglig arbetshöjd för din rygg. Detta är ett ypperligt sätt att göra en köksträdgård handikappanpassad. Fönster går att byta ut mot plexiglasskivor eller kanalplast (båda finns att köpa på byggvaruhus). Locket blir lättare och inte lika känsligt för nedfallande grenar.

Tips: I bakgrunden syns ett färdigt odlingstunnelset som går att köpa. Jag tilltalades av att det är så högt i tak, så att man kan ha det till höga grödor.

6. Litet växthus för pallkragar

Litet växthus för pallkragarLitet växthus för pallkragarLitet växthus för pallkragar
Litet växthus för pallkragar

Bildkälla

Drivhus av modell litet växthus, där taket går att ställa upp på båda sidorna. Den händige kan luska ut konstruktionen från bilden.

7. Öppningsbar odlingstunnel för pallkrage

Öppningsbar odlingstunnel för pallkrageÖppningsbar odlingstunnel för pallkrageÖppningsbar odlingstunnel för pallkrage
Öppningsbar odlingstunnel för pallkrage

Bildkälla

Genom att fästa PVC-rör vid en ram får man stommen till en odlingstunnel, som går att öppna som ett lock. Välj täckmaterial utifrån behov – nät om du bara vill hålla gnagare och fåglar borta, täckväv som skydd mot sol, vind och fåglar, och plast för att få ett varmare och jämnare mikroklimat. Det sistnämnda måste man tänka på att luftningen är viktig.

8. Odlingstunnlar monterade direkt på pallkragar

Odlingstunnlar monterade direkt på pallkragarOdlingstunnlar monterade direkt på pallkragarOdlingstunnlar monterade direkt på pallkragar
Odlingstunnlar monterade direkt på pallkragar

Bildkälla

Dessa odlingstunnlar lyfter man inte av, utan de är monterade direkt på pallkragarna. Ett smidigt sätt att kunna öppna på långsidorna istället för på kortsidorna. Det blir mycket lättare att komma åt odlingen. Skulle även funka om tunneln var mer som ett drivhus med plast.

Tips: Häfta fast en lång list längst ut på täckväven/plasten vid öppningen, så går det lättare att lyfta och rulla upp sidorna.

Bildkälla

Montering av PVC-rör på pallkragar kan göras både på insidan och utsidan. Sätter man det på insidan blir det mer estetiskt, när man slipper se infästningen. En liten ögla för just rörmontering, skruvas fast i pallkragen. Sen kan rören träs i eller tas bort enkelt.

9. Återvunnen trädgårdsslang för odlingstunnel

Återvunnen trädgårdsslang för odlingstunnelÅtervunnen trädgårdsslang för odlingstunnelÅtervunnen trädgårdsslang för odlingstunnel
Återvunnen trädgårdsslang för odlingstunnel

Bildkälla

Här är ett smart sätt att hålla väv eller plast på plats. Spara på gamla trädgårdsslangar och klipp av lämplig längd. Gör ett snitt längs med slangbiten, så formas den perfekt och nyper åt konstruktionens rör.

10. Kant på pallkragen och vattenglas mot sniglarna

Man kan bygga barriärer mot mördarsniglar som försvårar för dem att krypa upp i odlingen. Några sätter en bockad stålkant överst på pallkragarna, och det gör att stora sniglar trillar av när de kryper upp och ner. Än bättre är att pensla på vattenglas. Det ger en yta som är ofarlig men obehaglig för sniglarnas slemhinnor, så de undviker helt att krypa över. En överliggande trädkant gör att regnvatten inte sköljer bort vattenglaset. Kolla filmen Vattenglas – nya effektiva metoden mot mördarsniglar! för instruktioner och inköpsställen.

Mer om köksträdgårdar och pallkrageodling:

Köksträdgård i pallkragar på 25 olika sätt

Blanda bra jord till dina pallkragar och krukor

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg