Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Reimphoto

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Pallkragens jord har slumrat och nu är det dags att väcka och förbereda den för sådd i några få enkla steg. Du kan göra på precis samma tillvägagångssätt med upphöjda bäddar.

Förbered och så i pallkragen så här:

1. Rensa bort löv och pinnar från toppen.

2. Strö över hönsgödsel i ett tunt lager. Ta en näve hönspellets om du inte har tillgång till färskt hönsgödsel.

3. Fyll på med färdigbrunnen kompostjord, som är full av näringsrik humus. Fördela jämt över ytan.

4. Blanda om med en grep och låt stå i någon vecka. På så sätt hinner ogräs komma upp och du kan lätt rensa bort dem innan det är dags att så.

5. Så precis som du skulle så på friland. Vi föredrar att så på olika sätt. Några vill så i prydliga rader och hålla sig till växtföljd. Andra vill köra med samplantering där flera grödor samsas om ytan och stöttar varandra. Man kan välja att bredså och knipsa av/gallra om det blir för tätt. Ja, det finns många olika metoder för sådd. Tänk på växtföljden – att rotera grödorna och inte odla t ex potatis på samma plats flera år i rad.

Tips: Man kan använda köpt jord. Men egen kompost är guld värd om du har möjligheten att ha en. Om man sedan täckodlar har ogräsen det svårare att etablera sig under säsongen. Här kan du läsa mer om jord till pallkragar.

Smarta tillbehör till dina pallkrageodlingar – handla online i nya trädgårdsbutiken!

Handla pallkragetillbehören online!

Drivhus till odlingslådor. Ett lättmonterat drivhus som skapar växthusklimat och skyddar från fåglar och skadedjur. Kan öppnas från alla håll. Passar till lådor som är 120 cm x 80 cm. Köp här!

Hasselfors Garden Odlingsbänk. Tillverkad av värmebehandlad furu eller svartbetsad furu. Eftersom den inte innehåller impregneringsmedel är den miljövänlig och ett fördelaktigt val vid odling av örter, kryddor och grönsaker. Odlingsbänken är lätt att montera ihop och går att bygga på höjden. Finns i flera storlekar. Köp här!

Vikningsbara hörn och enstaka brädor. Forma dina odlingslådor precis som du vill med vikningsbara och dekorativa hörn i galvaniserat stål. Brädor finns i olika längder. Köp här!

Mer om köksträdgårdar och pallkrageodling:

Köksträdgård i pallkragar på 25 olika sätt

10 smarta tillbehör till pallkragar som man kan bygga själv

Blanda bra jord till dina pallkragar och krukor

Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg