Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg

På hösten är bästa tiden att plantera vitlök i pallkragar. Vitlök är tuffa och klarar vinterkylan. Det är viktigt att använda certifierat utsäde. Läs varför och lyckas med att odla vitlök i pallkrage.

Vitlök gillar att växa i upphöjda bäddar, då jorden ofta är varm och väldränerad.

Plantera vitlök i pallkrage

Bästa tiden att sätta vitlök är på hösten när jorden är +8° C. Det innebär i runda slängor september i norr, oktober i Mellansverige, november-december i söder. Man får vitlök även om man sår den tidigt på våren, men vinterkylan sänder signaler att vitlöken ska bilda klyftor. Använd certifierat utsäde för att undvika vanliga sjukdomar.

Så planterar du vitlök steg-för-steg:

1. Dela vitlöken i klyftor.

2. Placera ut varje klyfta med ca 10 cm mellanrum. Det är tätare än på friland, för att man kan styra jordblandningen och näringstillförseln effektivare i en pallkrage.

3. Gör ett fingerdjupt hål ca 6 cm och sätt ner vitklöksklyftan med den spetsiga toppen upp och den trubbigare botten med rotanlag neråt.

4. Täck hålet med jord. Nu kommer vitlöken att sköta sig själv. Den rotar sig under hösten och vilar sen under vintern. Skulle det komma frost tidigare än beräknat kan man täcka pallkragen med halm.

Vitlök som växer i pallkragen sköter sig nästan själv.

Skötsel av vitlök i pallkrage

Vitlöken har inga problem med vinterkylan. Man kan lägga på ett isolerande täcke av granris eller halm om det blir riktigt kallt och snön uteblir, för att förhindra att lökarna kryper upp av tjälen. Framåt våren när temperaturen stiger över 5° C börjar vitlöksblasten att kika upp. Vitlök behöver inte vattnas så ofta, men ge dem gärna en näringsgiva vart annan vecka.

Nyskördad vitlök. Använd den färsk eller låt den torka innan förvaring. Foto: Ruslan Grigoriev

Skörda och förvara vitlök

Vitlök går i vila under sommaren, och lökkroppen sväller. På sensommaren är tid att börja skörda. Det är i juli eller augusti som bladen börjar gulna och då är redo för skörd. De går att använda vitlök färsk, och om man ska lagra den bör de torkas innan. Torka löken luftigt i 1-2 veckor, utan att putsa dem. Temperatur bör ligga över 12° C. När den sedan förvaras inne, undvik kylskåpet, där luras den till att tro att det är vår och ska börja växa igen.

Mer om vitlök:

Plantera vitlök – bäst tiden att sätta vitlök är hösten

Odla vitlök inomhus i kruka året om

Skörda och lagra vitlök så att den håller länge

Så flätar man vitlök, gul lök och rödlök

Spara