Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köksträdgård i pallkragar på 25 olika sätt

Att anlägga en upphöjd odlingsbädd med hjälp av pallkragar har många fördelar. Förutom att man förlänger säsongen med en upphöjd bädd, och kommer igång tidigare, så är det lätt att bygga med pallkragar. Man slipper även allt förarbete med att ta bort rotogräs m.m. Finn idéer till layout och utformning här.

1. Sluta gräv – anlägg direkt på gräsmattan!

Sluta gräv – anlägg direkt på gräsmattan!

Med pallkragar kan du sätta igång direkt! Du slipper att förgräva och ta bort rotogräs. Lägg bara ut ett lager tidningar eller kartong i botten och fyll på med jord. Papplagret skyddar mot rotogräs, men släpper igenom överflödigt vatten. Efter ett tag kommer pappen att komposteras naturligt.

Bildkälla

2. Trärena nya pallkragebäddar med spaljéer och gångar av trätrallar

Trärena nya pallkragebäddar med spaljéer och gångar av trätrallar

Med någon sorts markmaterial mellan pallkragarna, blir det lättare att ta sig fram. Singel, betongstenar, träflis eller som här träpallar, välj vad som passar dig och din trädgård. Här har man även valt att bygga spaljéer i samma material, så att det blir en helhet. För att inte det ljus träet ska mörkna snabbt, kan man använda linolja.

Bildkälla

Smarta tillbehör till dina pallkrageodlingar

– handla online i nya trädgårdsbutiken!

3. Avlånga bäddar med singelgångar

Avlånga bäddar med singelgångar

Inte pallkragar på bilden, men principen är densamma. Flera pallkragar på raken ger dessutom en praktisk kant att vila foten på mitt i rabatten.

Bildkälla

4. Stadsodling med blåa pallkragar

Stadsodling med blåa pallkragar

Ja, inte pallkragar här heller, men ni fattar. Fint med blåa nyanser.

Bildkälla

5. Urban takodling med pallkragar

Urban takodling med pallkragar

Om man inte ens har någon trädgård eller möjlighet att odla direkt i jorden, då är pallkragar lösningen. Här en stadsodling på ett tak. Lastpallar läggs ut och sen byggs lådorna upp med hjälp av kragarna. En markduk läggs i botten så att jorden hålls på plats, men regnvatten kan rinna ut utan problem.

6. Obehandlade odlingsbäddar med patina

Obehandlade odlingsbäddar med patina

Många frågar om man måste behandla träet i pallkragarna för att det ska hålla längre. Svaret är att det kan man. Men man behöver inte. Obehandlat trä kan hålla riktigt länge, upp till 6-10 år innan de faller ihop. Vill man går det bra att stryka på linolja. Man kan även fodra med byggplast eller odlingsduk på kanternas insida.

Bildkälla

7. Vitmålade pallkragar ger ett rent intryck

Vitmålade pallkragar ger ett rent intryck

Bildkälla

8. Placera odlingarna på diagonalen för spänning

Placera odlingarna på diagonalen för spänning

Här syns odlingskärl som är trekantiga. Dessa är byggda efter mått som utnyttjar hela ytan. Det finns pallkragar som går att bygga ihop till fler former än rektanglar. Är man lite händig kan man få upp två av sammanfogningarna på en vanlig pallkrage, ta bort den ena brädan, och sätta ihop de tre återstående till en triangel.

Bildkälla

9. Odlingstunnlar monterade på pallkragar

Odlingstunnlar monterade på pallkragar

Många som säljer pallkragar för odling, säljer även odlingstunnlar som passar till kragarna. Det är inte så svårt att bygga själv annars. Kolla efter tips i artikeln Smarta tillbehör till pallkragar som man kan bygga själv.

Bildkälla

10. Släntproblem – terrassera med kragar

Släntproblem – terrassera med kragar

En slänt kan oftast vara till besvär eller en död yta. Varför inte utnyttja den till odling istället? Man gräver ut terrasser, "trappsteg", där sedan pallkragar placeras på höjden, precis som på bilden. De mindre pallkragarna fylls med singel och blir en effektiv trappa i slänten.

Bildkälla

11. Nyanlagd köksodling framför modern villa

Nyanlagd köksodling framför modern villa

Bildkälla

12. Pallkragar på sniskan blir stjärnrabatt

Pallkragar på sniskan blir stjärnrabatt

Så enkelt! Istället för att öppna upp pallkragarna till vinkelräta rektanglar, stannar man en bit innan. Man behöver fem halvöppnade pallkragar och placerar dem med ena hörnet in mot mitten. Fortsätt att justera tills alla delar i stjärnan känns jämnt öppnade.

Bildkälla

13. Pallkragar i olika nivåer

Pallkragar i olika nivåer

Pallkragar brukar finnas i två storlekar. Om mindre placeras på de större, så blir det nivåer på odlingen. Det blir inte mer odlingsyta, men det skapas visuell spänning. Klicka på bildlänken för att se anläggningen lite tydligare på bilder innan växterna kommit igång.

Bildkälla

14. Svarta pallkragar – stilrent och modernt!

Svarta pallkragar – stilrent och modernt!

Svartmålade pallkragar har blivit riktigt populära! De är stilrena och grönskan framträder mot det svarta. Här har man singel som marktäckare runt om och några vanliga markstenar i betong för att lättare ta sig fram.

Bildkälla

15. Varning för gräsklipp från gräsmattan

Varning för gräsklipp från gräsmattan

Att placera pallkragar direkt i gräsmattan, som jag berättade om i första exemplet, är praktiskt. En liten varning är ändå på sin plats här. Om gräset går ända fram till pallkragarna går det inte att klippa ända in med enbart gräsklipparen. En trimmer gör jobbet, men har du målat dina kragar i en dekorativ färg skvätter färskt gräs upp på sidorna och sitter kvar när det torkat. En lösning är att anlägga en kant med betongsten, som gräsklipparen lätt kan köra på med ena hjulet och på så sätt klippa hela vägen in.

Bildkälla

16. Prydlig och lättskött köksträdgård

Prydlig och lättskött köksträdgård

Snygg lättskött yta, där man hårdgjort runt om pallkragarna. Betongplattor närmast odlingarna och singel runt om. Det bästa för bäddarna är att låta dem ha kontakt med jorden under. Det är bäst för dräneringen och för mikrolivet. Men runtom är det bra om det inte blir för lerigt eller att ogräs börjar etablera sig och sakta försöka smyga in under kragarna.

Bildkälla

17. Riktigt höga pallkrageodlingar skonar ryggen

Riktigt höga pallkrageodlingar skonar ryggen

Det fiffiga med pallkragar är att de går att stapla på varandra hur högt som helst. Många undrar hur många kragar man behöver. Det beror så klart på hur djupt rotsystem som plantorna man avser att odla har. Sallat, jordgubbar och rädisor har grunda rötter och behöver inte mer än en krage, medan rotfrukter och bärbuskar brukar behöva två.

Vill man skona ryggen kan man odla på ännu högre höjd och helt slippa att böja sig. Då talar vi om 4-5 kragar högt. På ett sånt djup kommer jorden att sjunka ihop väldigt snabbt. Tricket är då att fylla ut botten med annat material. Uppochnedvända hinkar i botten som en skiva vilar på, eller lecaculor. En markduk läggs på, för att sedan bara fylla upp den översta biten med jord.

Bildkälla

18. Poppigt turkosfärgade pallkragar

Poppigt turkosfärgade pallkragar

Bildkälla

19. Rådjurs och kaninsäkra pallkragar

Rådjurs och kaninsäkra pallkragar

Så här fiffigt bygger man rådjurs- och kaninsäkra skydd till pallkragar. Det skyddar även om man har besvärliga fåglar som ger sig på nysådd. Ett enkelt ramverk, som kläs in med hönsnät. Ett par gångjärn och locken går att öppna och stänga. Häftar du på fiberduk har du skydd mot kålfjärilar. Fler byggtips för olika skydd finn i artikeln Smarta tillbehör till pallkragar som man kan bygga själv.

Bildkälla

20. Röda pallkragar har blivit populära

Röda pallkragar har blivit populära

Bildkälla

21. Obehandlade kragar och vita singelgångar

Obehandlade kragar och vita singelgångar

Bildkälla

22. Tjusig potager i nivåer med spaljéer

Tjusig potager i nivåer med spaljéer

Ett till lyckat exempel där man jobbat med nivåer. Tycker personligen att den fyrkantiga spaljén är jätteläcker i all sin enkelhet. Något liknande kan skapas genom att böja armeringsjärn. Notera bara att denna variant saknar störarna på höjden i hörnen, vilket gör den aningen elegantare.

Bildkälla

23. Rosa pallkragar sticker ut!

Rosa pallkragar sticker ut!

Bildkälla

24. Låt pallkragarnas mått styra designen, och planera din köksodling noga innan anläggning

Låt pallkragarnas mått styra designen, och planera din köksodling noga innan anläggning

Klipp ut små mallar av pallkragarna och testa layouten på ett papper först. Mät sedan ut på marken med hjälp av pinnar och snören. Då får du en bra uppfattning om gångavstånden funkar för att röra sig obehindrat, om betongstenar får plats emellan, och hur avstånden mellan odlingsbäddarna i sig funkar rent estetiskt. Här har man lyckats få till exakta linjer och en bra harmoni. Det blir så mycket lättare att planera innan, än att upptäcka i efterskott att någon bädd hade varit bättre placerad om den bara stått några decimeter åt höger.

Bildkälla

25. Läckert med turkosa terrasser

Läckert med turkosa terrasser

Bildkälla

Smarta tillbehör till dina pallkrageodlingar

– handla online i nya trädgårdsbutiken!

Handla pallkragetillbehören online!

Drivhus till odlingslådor. Ett lättmonterat drivhus som skapar växthusklimat och skyddar från fåglar och skadedjur. Kan öppnas från alla håll. Passar till lådor som är 120 cm x 80 cm. Köp här!

Hasselfors Garden Odlingsbänk. Tillverkad av värmebehandlad furu eller svartbetsad furu. Eftersom den inte innehåller impregneringsmedel är den miljövänlig och ett fördelaktigt val vid odling av örter, kryddor och grönsaker. Odlingsbänken är lätt att montera ihop och går att bygga på höjden. Finns i flera storlekar. Köp här!

Vikningsbara hörn och enstaka brädor. Forma dina odlingslådor precis som du vill med vikningsbara och dekorativa hörn i galvaniserat stål. Brädor finns i olika längder. Köp här!

Mer om köksträdgårdar och pallkrageodling:

10 smarta tillbehör till pallkragar som man kan bygga själv

Blanda bra jord till dina pallkragar och krukor

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg