8 odlingstips för kökslandet
När man anlagt sitt lilla köksland på en solig plats, är det dags att börja sätta växterna och så. Här är tipsen som gör att du lyckas med skötseln.
1. Ogräsfri jord i köksträdgården
Rensa noga bort ogräs, sten och rötter. Det är det första steget i att förbereda en god planteringsjord. Om du utgår från befintlig jord, försök att komma i gång med förberedelserna redan på sensommaren eller hösten året innan du ska börja odla. Gräv bort eventuell grästorv och var noga med att få bort alla rötter, speciellt av grova ogräs som kirskål, maskros, tistlar och kvickrot. Stenar och grova rötter från kringstående träd och buskar ska också bort. Om du har väldigt mycket besvärliga rotogräs bör du överväga att göra upphöjda bäddar, med tidningspapper i botten.
2. Den goda jorden
Grönsaker vill ha porös, djup (speciellt rotsakerna) och näringsrik jord. Hård lerjord och mager sandjord behöver berikas med mull (organiskt material). Förbättra med så mycket kompost du kan få tag i. Torv och barkmylla hjälper till att göra en tung lerjord luftig och lucker. Tillsätt näring i form av komposterad kogödsel hönsgödsel. Gräv om ordentligt så att allt blandas väl. Köper du jord välj den bästa tänkbara och inte de billigaste "5 för 99 kr". De billigare jordarna innehåller oftast mest torv och väldigt lite långtidsverkande näring, så de sjunker ihop snabbt under en säsong.
3. Välj lättodlade grönsaker
I det första grönsakslandet är det klokt att välja lättodlade sorter som samtidigt ger rejäl skörd. Många spirande odlarambitioner har slocknat snabbt eftersom man varit för ambitiös, valt för svåra saker och misslyckats. Dill, persilja, plocksallat, sättlök, sockerärter, bönor, morötter tillsammans med några plantor av kryddörter som gräslök, timjan, oregano och salvia är en bra början. Men du ska förstås också tänka på vilka sorter du verkligen tycker om.
4. Näringsvattna köksträdgården
Ge bladgrönsakerna extra näringstillskott. Bladgrönsaker (sallat, kål, mangold, spenat m fl) samt lök och purjo, behöver ett extra näringstillskott mitt på sommaren. Det brukar vara lagom i början av juli. Använd flytande näring som vattnas ut eller gör eget gödselvatten av pelleterad hönsgödsel som löses upp i vatten och får stå någon dag innan det används. Ekologiska odlare väljer att göra eget gödselvatten av t ex nässlor eller vallört.
5. Håll efter sniglarna
Mördarsniglarna är ett stort gissel för många, framför allt i Syd- och Mellansverige. Bekämpa dem på något sätt annars ödelägger de snabbt stora delar av skörden. Plocka sniglar regelbundet och avliva dem med ett snabbt klipp bakom huvudet. Skydda gärna dina tidiga plantor genom att täcka över dem t ex med odlingskupor eller hemmagjorda miniväxthus.
6. Vattna regelbundet
Hög värme och lite eller inget regn gör att jorden snabbt torkar ut. Över det nysådda strilar du vatten varje dag med kanna eller spridare. När växterna rotat sig och börjar ta fart, vattnar du rikligare och mer sällan. Ett par rejäla vattningar i veckan kan behövas om det inte regnar och solen skiner. Kolla efter vattningen att jorden är fuktig ända ner till rötterna (stick ner handen ner till knogarna). Ett täcke av grönt gräsklipp gör att fukten stannar kvar i jorden. Gräsklippet ger också ett näringstillskott, främst kväve. Även andra marktäckare kan användas som bark och halm.
7. Rensa ogräset frekvent
Rensa så fort du ser det när det är smått. Ogräs stjäl näring och konkurrerar med dina plantor. Ogräset blir inget problem om du håller efter det när ogräsplantorna är små. Med en liten handkultivator med tre klor rensar du och luckrar ett land på 10 kvadratmeter på en kvart, tjugo minuter. Låter du ogräset växa i en månad kan det ta flera timmar att få rent. Odla tätt så blir det mindre plats för ogräset.
Plankor att trampa på i landet
8. Trampa inte på jorden
Porös och lucker jord gör att det växer bättre. Undvik att trampa i och mellan raderna. Ha ett par brädstumpar till hands, som du kan lägga ut och gå på när du rensar och skördar. Eller dela in landet med plankor eller stockar som på bilderna så når du överallt utan att behöva trampa på jorden.