Att fortsätta odla i köksträdgården på hösten
Vad ska man göra med köksträdgården nu när det börjar bli höst? Ska man täcka, gräva, gödsla eller något annat? Det undrade Olle, en av våra läsare. Fortsätt att odla på hösten är vårt svar.
Tyra svarar: Inte vill vi att det redan ska vara slut med odlandet i köksträdgården – och det är det inte heller. Sensommaren och hösten är en tid som är betydligt mer kravlös jämfört med vår och försommar. Det finns inte så många måsten – det är mer så att allt man nu odlar blir lite som ”grädde på moset” och känns som bonusodling. Så förläng säsongen och fortsätt så och skörda!
Grönsaker att odla på hösten
Det som lämpar sig utmärkt att så i augusti är alla de fantastiska asiatiska bladgrönsakerna, och de hinner ge en god skörd fram tills frosten slår till – en del tål till och med ett par minusgrader. Sorter att prova på är till exempel komatsuna, tatsoi, kailaan, sareptasenap, choi sum och den kanske mest lättodlade av dem alla – mizuna. Notera att dessa bladgrönsaker även går utmärkt att odla inomhus i krukor under hela långa vintern.



Lästips: Tyra tipsar om asiatiska bladgrönsaker
Bor man inte allt för långt norrut kan man även så och skörda spenat och en del sorters sallat i augusti, september. ’Bloomsdale Long Standing’ är en spenatsort som har gamla anor, den tål till och med en ordentlig köldknäpp, och är väl värd att testa om man vill ha egenodlad spenat på bordet i september till oktober. Själv gillar jag bataviasallat, som är lättodlad och kan skördas antingen som plocksallat eller som fullvuxen planta. Det passar bra speciellt på hösten när man inte riktigt vet hur lång tid man har på sig innan kylan slår till. Sorttips: ’Relay’ och ’Cardinale’.



Rädisor går också att odla nu och de blir oftast riktigt fina. Faktiskt tycker jag att de blir de bästa på hela säsongen. Några sorttips är ’Plum Purple’, ’Cherry Bell’ – två runda, fina rädisor – och klassikern ’French Breakfast’, en avlång, späd och fin, röd sort med vit spets.
Höstså grönsaker inför nästa år
Man kan även höstså en hel del grönsaker för tidig skörd nästa vår. När man sår beror även här på var man bor. Man brukar säga att oktober är en lämplig tid att höstså i de delar av landet där vintern kommer tidigt och november på mildare breddgrader. Lämpliga grödor att höstså är exempelvis morot, dill, sallat, persilja, palsternacka och gräslök. Det finns blommor att så på hösten också, som ringblomma som jag alltid sår vid den här tiden.



Förbereda kökslandet på hösten inför nästa säsong
Om du inte vill förlänga säsongen, utan känner dig nöjd med att skörda det du sått och planterat under vår och försommar och vill vila från trädgårdsarbete, är det bra om du täcker dina odlingsbäddarna med organiskt material som löv, halm och växtrester. Då minskar du ogrästillväxten, jorderosionen och ger maskarna förutsättningar att jobba och bygga upp din jord under höst och vinter. Du behöver generellt inte heller gräva, bara ta bort kålväxternas rotstockar (för att minska risken för den jobbiga klumprotsjukan som kan drabba kålväxter). Sedan låter du maskarna jobba med ditt täckmaterial och bygga upp jorden åt dig under hösten och vintern. Du behöver inte gödsla dina land eftersom det inte finns några grödor som kan ta upp näringen, spara det till våren istället.



Anlägg nya köksland på hösten utan att gräva
Hösten är även den perfekta tiden att anlägga nya land, speciellt om man som jag är en ”no-dig gardener” – en icke-grävande odlare (men även för dem som gillar att gräva). Praktiskt taget varje år minskar ytan på min gräsmatta, samtidigt som odlingsytan ökar. Något förenklat är tillvägagångssättet för att anlägga en odlingsbädd med ”no-dig-principen” denna: Lägg ut ett generöst och väl täckande lager med tidningar eller kartong/wellpapp på ytan som ska bli odlingsbädd. Vattna ordentligt, lägg på organiskt material som du har tillgång till, det kan vara småkvistar och ris, isade grenar, skörderester, ogräsrens (dock ej rotogräs), kompost, halm, ensilage och jord. Vattna igenom igen och håll bädden fuktig. Nu får maskarna göra sitt värdefulla arbete under hösten och vintern. När våren kommer har du tillsammans med alla nyttodjur, svampar och bakterier i jorden brutit ny mark ”the easy way”!



Hur gick det under odlingssäsongen?
Till sist är det nu också dags att reflektera över vad som gick bra, mindre bra och vad som kanske gick katastrofalt dåligt, vilka datum som fungerade bra för sådd, vilka samodlingskombinationer som var vackra och effektiva och så vidare. Det bästa är såklart om man antecknar allt detta någonstans. Själv har jag börjat skriva datum för sådd direkt på fröpåsarna, men man kan ju där också skriva vad man egentligen gillade sorten, hur stor avkastning den gav och annat som kan vara bra att komma ihåg – allt för att underlätta planeringen inför kommande odlingssäsong.
Utdrag ur Experterna svarar i ALLT OM TRÄDGÅRD nr.13/2018