Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Sex kvadrat salladsmix

KRÖNIKA: Jag tittar på mina nyinköpta grönsaksfröpåsar på köksbordet: det lutar mot att mitt land serverar typ sex kvadrat salladsmix i år, men varför inte? Dressing på det bara, så... Det här är vad som ska ner i jorden, en del är fjolårets favoriter i repris.

Sex kvadrat salladsmix

Rucola – ha! Lång näsa till matbutikernas galna kilopris. Rucolan var min favorit i fjol, jag sådde den i rader, tätt, och den växte och växte och jag klippte bara tuva efter tuva med saxen och det tog aldrig slut. Fantastiskt gott med den peppriga smaken. (Rucola kan man odla i kruka året om inomhus, värt att minnas.) Jag repriserar också mangold – stora blanka, vackra blad som känns nyttiga och lyxiga. Funkar både i sallad och att fräsa som tillbehör. Ett fusk jag ska upprepa, för man kan undra vad i hela friden det är som gör att dill ska vara så svårodlat hos mig, men halleluja – räddningen stavades såband. Hur lätt som helst! Höga, fina dillplantor. Jag ska göra samma sak med persilja, som också trilskas hos mig, såband även där!

I år lägger jag till en bladbatavia för färgens skull, den får fina röda kanter på de knapriga, krusiga bladen. Sedan ska jag så machésallad. Den är fantastisk, långt in på hösten kan man skörda de nötiga, små bladen. (Långt in på vintern rent av, men då är den begravd av snö och där går gränsen...) Luftlök vill jag ha, för de ser inte riktigt kloka ut och lite glad galenskap piggar alltid upp. Till menyn ska jag också addera palsternacka; sorten ’Javelin’ tror jag på. Och hittar jag plantor av broccoli så slår jag till! Ungarna älskar broccoli, och jag vill befästa insikten att broccolibäbisar inte föds i påsar på Vivo.

Jag skippar dock friséesalladen, den blev besk så snabbt. Och salladsblandningen som inte blev ett dugg blandad för det enda som kom upp var ekbladssallad... Jag ska i stället testa ’Baby Leaf sallatsblandning’, också bara att klippa av och skörda och så kommer det nytt. Toppen, jag vill gå ut med min bunke, klippa lite blad och vips ska det växa upp igen...

Sedan går det inte att tala om grönsaksodling utan att sjunga fiberdukens lov, för om man som jag bor i stan och ska så på landet utan att hinna passa eller vattna, då är fiberduken ett måste. Vattna, så dina frön, lägg på fiberduken och förankra den väl så den inte flaxar iväg. Sedan när du kommer tillbaka, glutta försiktigt och se hur de små plantorna har ställt sig på rad för din skull. Jubla – tacka jorden, solen, regnet och fiberduken – för detta, det är sann odlarglädje!

Recept att koka ihop

Det finns mycket härligt att koka ihop för en grön sommar. Receptdags!

Harsyrans små skira blad är ljuvliga. Gör som kockarna på finkrogen och blanda dem i salladen. Eller mixa en deciliter blad med en matsked olivolja till pestoliknande crème. Snyggt att spritsa på tallriken. Oxalsyran i harsyran är inte nyttig i stora doser, men så mycket äter man knappast.

Nässelvatten som gödning ger rabatter och grönsaksland en bra skjuts, och en ekologisk sådan.

Gör så här: Pressa ner så mycket nässlor du kan i en hink, fyll på med vatten så det täcker. Rör om någon gång varje dag. Efter en vecka stinker det rejält, då är ditt koncentrat klart. En liter av koncentratet spädes sedan med 10 liter vatten, sen kan du vattna din trädgård med bra krut!