Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: info@maren-winter.de

Övervintra rosmarin – hur gör man?

Rosmarinen man köpte i våras kan ha vuxit till sig riktigt fint. Då undrar många om den är härdig eller om man kan övervintra den på något sätt. Här är svaret och metoderna utifrån vilka förutsättningar man har.

Övervintra rosmarin inomhus

Rosmarin är en medelhavsväxt och vill ha det svalt och ljust under vintern. Det kan därför bli för varmt och för lite ljus i rumstemperatur. Övervintra istället plantan på en inglasad balkong, en glasveranda, i ett övervintringsväxthus eller på annan sval, men frostfri plats, med en temperatur som inte går under 0 grader eller över 12 grader under vintern. Ljuset är viktigt, då rosmarinen behåller sina blad under hela vintern. Det är inte helt ovanligt att rosmarinen passar på att blomma under vinternförvaringen. En extra bonusupplevelse!

Rosmarin går att övervintra där det är svalt, frostfritt och ljust.Rosmarin går att övervintra där det är svalt, frostfritt och ljust.Rosmarin går att övervintra där det är svalt, frostfritt och ljust.
Rosmarin går att övervintra där det är svalt, frostfritt och ljust.

Övervintra rosmarin utomhus på friland

Rosmarin är halvhärdig och går att övervintra i södra Sverige på gynnsamma platser utomhus. Den måste då stå väldränerat. Plantera gärna i en upphöjd bädd eller i frosttåliga krukor, som kan isoleras på vintern och flyttas närmare en husvägg, där det inte regnar in i krukan. Den största orsaken till att rosmarin dör under vintern är att rötterna står blött och kallt. Skydda även plantan med lite extra med granris eller löv kring foten.

Rosmarin är halvhärdig i de gynnsammaste delarna av landet. Se till att det inte är blött om fötterna på vintern!Rosmarin är halvhärdig i de gynnsammaste delarna av landet. Se till att det inte är blött om fötterna på vintern!Rosmarin är halvhärdig i de gynnsammaste delarna av landet. Se till att det inte är blött om fötterna på vintern!
Rosmarin är halvhärdig i de gynnsammaste delarna av landet. Se till att det inte är blött om fötterna på vintern!

Lästips: Peter Englander berättar hur han övervintrar rosmarin

Om du inte har möjlighet att övervintra rosmarin

Har du ingen ljus och sval plats – skörda rosmarinen, lufttorka bladen, smula sedan sönder och förvara i mörkt kryddskåp. Släng rot och jord i trädgårdskomposten. Köp ny planta till nästa säsong. Alternativt tar du sticklingar, för dessa tar liten plats, och har mycket större chans att övervintra som en vanlig krukväxt inomhus i ett ljust fönster.

Skörda rosmarinen eller gör sticklingar, som har lättare att övervintra inomhus i rumstemperatur.Skörda rosmarinen eller gör sticklingar, som har lättare att övervintra inomhus i rumstemperatur.Skörda rosmarinen eller gör sticklingar, som har lättare att övervintra inomhus i rumstemperatur.
Skörda rosmarinen eller gör sticklingar, som har lättare att övervintra inomhus i rumstemperatur.

Lästips: Skörda och torka kryddväxter

FOTO: Colourbox, IStockphoto