Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: This content is subject to copyright.

Odla kryddsalvia – god, vacker och läkande!

Kryddsalvia har ett underbart bladverk, som pryder vilken rabatt som helst! Oavsett om kryddsalvian har grågröna, purpurfärgade eller gulgröna blad, får de fina blommor som älskas av fjärilar och bin. Testa att fritera bladen, krydda lammsteken, eller gör ett läkande örtte. En mångsidig växt, som blivit ett måste i mångas rabatter, och där den inte klarar att övervintra – i krukor.

Är det någon skillnad på salvia och kryddsalvia?

Kryddsalvia Salvia officinalis är en städsegrön halvbuske, (säljs ofta som perenn) som är ätlig och odlas som kryddväxt. Den är bara en av 900 arter i släktet Salvia. De flesta andra är prydnadsväxter, som hos oss antingen är ettåriga eller fleråriga perenner. Kryddsalvian blir ca 50 – 60 centimeter hög med grågröna luddiga blad. Hela plantan är i sig dekorativ och det finns sorter med bladverk i avvikande färger. Blommorna är blåvioletta och sitter i upprätta ax, sorter med rosa och vita blommor finns också.

Kryddsalvia har mycket vackert bladverk och finns i fler färger än grågrönt. Bland de gulbrokiga sorterna finns 'Aurea' och 'Icterina'.Kryddsalvia har mycket vackert bladverk och finns i fler färger än grågrönt. Bland de gulbrokiga sorterna finns 'Aurea' och 'Icterina'.Kryddsalvia har mycket vackert bladverk och finns i fler färger än grågrönt. Bland de gulbrokiga sorterna finns 'Aurea' och 'Icterina'.
Kryddsalvia har mycket vackert bladverk och finns i fler färger än grågrönt. Bland de gulbrokiga sorterna finns 'Aurea' och 'Icterina'. Foto: Altin Osmanaj

Släktnamnet Salviakommer av latinets salvus, sund och frisk, samt salvare, bota. Ibland översätts det även till att rädda och frälsa. Artnamnet officinalis syftar till att örten används medicinalt. En historiskt använd läkeört, som härstammar från Medelhavstrakterna. Kryddsalvia är en bra fjärilsväxt och en populär kryddväxt.

Kryddsalvian inte helt härdig – zonknäck så här

Även om kryddsalvian beskrivs som städsegrön (den behåller sina gröna blad hela året), så är den inte härdig i hela landet. På den perenna härdighetsskalan räknas den till C, vilket innebär att den kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge. Som halvbuske räknas den härdig till zon 4(5). Vissa sorter är än känsligare och klarar sig enbart upp till zon 2 eller 3.

Det som är avgörande för att kryddsalvian ska kunna överleva utomhus på friland är att den har en bra väldränerad jord. På sandjordar klarar den sig mycket bättre än tunga lerjordar. Det är den blöta vinterfukten som är största orsaken till att kryddsalvior inte överlever vintern. Barfrost är en annan. Ett snötäcke han isolera en planta bra. Har ni inte snö, testa att skydda plantan med lite lövtäckning runt stammarna. Att odla kryddsalvia i upphöjda bäddar och pallkragar är ett sätt att zonknäcka och skapa ett bättre mikroklimat.

Kryddsalvia är en halvbuske härdig upp till zon 4(5), vissa sorter är känsligare. 'Purpurascens' är en av de härdigare.Kryddsalvia är en halvbuske härdig upp till zon 4(5), vissa sorter är känsligare. 'Purpurascens' är en av de härdigare.Kryddsalvia är en halvbuske härdig upp till zon 4(5), vissa sorter är känsligare. 'Purpurascens' är en av de härdigare.
Kryddsalvia är en halvbuske härdig upp till zon 4(5), vissa sorter är känsligare. 'Purpurascens' är en av de härdigare. Foto: Copyright 2017 Zdenek Kajzr

En kryddsalvia som står i kruka under vintern kan man skydda genom att flytta plantan närmare huset, isolera krukan och se till att skydda från vinterregnet. I och med att kryddsalvian behåller sina gröna blad på vintern får man dock inte glömma att vattna den när den tidiga vårsolen gassar. Speciellt inte om de står i kruka.

Kryddsalvia trivs i både kruka och friland, och där den inte är härdig kan den övervintras inomhus, men flytta gärna ut den under säsongen.Kryddsalvia trivs i både kruka och friland, och där den inte är härdig kan den övervintras inomhus, men flytta gärna ut den under säsongen.Kryddsalvia trivs i både kruka och friland, och där den inte är härdig kan den övervintras inomhus, men flytta gärna ut den under säsongen.
Kryddsalvia trivs i både kruka och friland, och där den inte är härdig kan den övervintras inomhus, men flytta gärna ut den under säsongen. Foto: Copyright 2016 by Yancho Zapryanov, all rights res

Där kryddsalvia inte är härdig kan man flytta in krukan så att den står frostfritt och ljust på vintern. Men en kryddsalvia trivs inte flera säsonger inomhus, då den inte utvecklas optimalt och ofta tynar bort. Ställ hellre ut den igen under sommarhalvåret när frosten är över.

Plantering och skötsel av kryddsalvia

Salvior vill stå på en varm och solig plats. De har inga specifika krav på jorden, så länge den är väldränerad, men som nämnts tidigare klarar de vintern bättre om det är en sandig jord. Annars duger vanlig matjord eller planteringsjord. Kryddsalvia utvecklas bra i kruka, och allra bäst i en upphöjd bädd. Kryddsalvior är lättskötta och kravlösa. Vattnas regelbundet, men låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Det är toppskotten på salvian som man skördar, så förgrenar sig plantan och blir buskigare.Det är toppskotten på salvian som man skördar, så förgrenar sig plantan och blir buskigare.Det är toppskotten på salvian som man skördar, så förgrenar sig plantan och blir buskigare.
Det är toppskotten på salvian som man skördar, så förgrenar sig plantan och blir buskigare. Foto: hjschneider

Står kryddsalvia för torrt, kanske för blåsigt, kan den ibland drabbas av mjöldagg. En stressad planta får lättare mjöldagg, så det är viktigt att vattna ordentlig och odla den i en skyddad miljö. Testa att pudra lite aska på jorden. Aska innehåller svavel som svamparna inte gillar. Du kan även blanda 2 tsk bikarbonat med 2 tsk såpa i en liter vatten och spreja över bladen. Upprepa behandlingen efter ca 10 dagar.

Lästips: Kryddväxter – nybörjarens 11 lättodlade örter

Beskärning av kryddsalvia

Då salvian kan få sig en törn under vintern och delar kan frysa bort, kan man trimma dem lite på vårkanten. Innan de nya skotten börjar bryta fram kan salvian se lite risig ut, och de är aningen sena i starten, precis som lavendel, så ha lite tålamod med dem. Ett trick är att plantera vårlökar och tulpaner bredvid, så att man har annat att fästa ögonen på.

Ta tillvara på de avklippta skotten när du beskär salvian. Sticklingsföröka eller gör rökelse, som sägs fördriva negativa känslor och onda andar.Ta tillvara på de avklippta skotten när du beskär salvian. Sticklingsföröka eller gör rökelse, som sägs fördriva negativa känslor och onda andar.Ta tillvara på de avklippta skotten när du beskär salvian. Sticklingsföröka eller gör rökelse, som sägs fördriva negativa känslor och onda andar.
Ta tillvara på de avklippta skotten när du beskär salvian. Sticklingsföröka eller gör rökelse, som sägs fördriva negativa känslor och onda andar. Foto: This content is subject to copyright.

Man kan beskära salvia om man vill få dem buskigare. Då gör man det på vårvintern innan de har börjat bilda nya knoppar. Undvik att beskära i gammal ved på hösten.

Kryddsalvia förökas genom sådd och sticklingar

Många fröföretag säljer fröer till kryddsalvior, och det går utmärkt att så dem, men det tar några säsonger innan man har en fullt utvecklad planta. Det snabbaste sättet att föröka dem är att ta sticklingar. Man gör precis som med lavendel eller rosmarin och tar en toppstickling, drar av de understa bladen och sätter i en kruka med såjord.

Ta vara på försådda småplantor, då kryddsalvior ofta frösår sig. En buske med en stam går inte att dela, men det händer att plantan skjuter nya skott från roten, och då går det givetvis att separera dessa från moderplantan och plantera om i ny kruka.

Kryddsalvia passar bäst till feta rätter. Bäst kommer smakerna fram om man steker den. Fritera gärna i brynt smör, med kapris och ringla över vegetariska rätter och pasta.Kryddsalvia passar bäst till feta rätter. Bäst kommer smakerna fram om man steker den. Fritera gärna i brynt smör, med kapris och ringla över vegetariska rätter och pasta.Kryddsalvia passar bäst till feta rätter. Bäst kommer smakerna fram om man steker den. Fritera gärna i brynt smör, med kapris och ringla över vegetariska rätter och pasta.
Kryddsalvia passar bäst till feta rätter. Bäst kommer smakerna fram om man steker den. Fritera gärna i brynt smör, med kapris och ringla över vegetariska rätter och pasta.

Användning av kryddsalvian i köket

Kryddsalvia har en given plats i kryddträdgården, men är även dekorativ i praktrabatten och som kantväxt eller i kruka. Både blommor och blad kan skördas för användning i matlagning och även i huskurer. Skörda hela toppskott, istället för att plocka av bladen och göra en gren kal. Blad användas färska eller torkade. Notera att doften kan försvinna något i torrt tillstånd, men så fort de kommer i kontakt med vätska återkommer den. Salvia passar extra bra till feta kötträtter, med t ex lamm, fläsk, inälvsmat, korvar.

Tips: För att salvian skall komma till sin rätt som krydda skall salvian stekas och inte kokas. Testa att fritera bladen i olja eller brynt smör och lägg på en vegetarisk pastarätt. Så gott!

Örtte med kryddsalvia minskar svettning och sänker blodsockret. Har man jobbiga mensperioder kan man testa en blandning av kryddsalvia, citronmeliss, pepparmynta, ringblomma och lite rölleka.Örtte med kryddsalvia minskar svettning och sänker blodsockret. Har man jobbiga mensperioder kan man testa en blandning av kryddsalvia, citronmeliss, pepparmynta, ringblomma och lite rölleka.Örtte med kryddsalvia minskar svettning och sänker blodsockret. Har man jobbiga mensperioder kan man testa en blandning av kryddsalvia, citronmeliss, pepparmynta, ringblomma och lite rölleka.
Örtte med kryddsalvia minskar svettning och sänker blodsockret. Har man jobbiga mensperioder kan man testa en blandning av kryddsalvia, citronmeliss, pepparmynta, ringblomma och lite rölleka. Foto: TOLICOVA Ecaterina

Örtteer med salvia anses bl a minska svettning, och används till antiinflammatoriska dekokter. Te av kryddsalvians blad är även blodsockersänkande. Dekokter av salvia används kosmetiskt till mun- och hårvård. Men som alla medicinalväxter ska man iaktta försiktighet och inte överdriva användningen. Kryddsalvia, liksom tuja och malört, innehåller tujon – ett ämne som i stora mängder kan framkalla kramper.

Lästips: Trädgård i en tekopp – 8 kryddväxter och örter till te

Både gulbladiga, som rödbladiga sorter av kryddsalvia kan användas i köket.Både gulbladiga, som rödbladiga sorter av kryddsalvia kan användas i köket.Både gulbladiga, som rödbladiga sorter av kryddsalvia kan användas i köket.
Både gulbladiga, som rödbladiga sorter av kryddsalvia kan användas i köket. Foto: hjschneider

Odlingsvärda sorter av kryddsalvia:

'Albiflora', vita blommor, grågröna lite grövre blad, fin smak, 50 cm.

'Aurea', violetta blommor, gulbrokiga blad med gul kant, 50 cm.

'Berggarten', violetta blommor, kompakt rundad buske, gråsilvriga stora och bredrundade blad, 50 cm.

'Crispa', lilablå blommor, gråsilvriga ovala blad med svagt vågade kanter, 40 cm.

'Greek', kallas ibland för grekiska salvia, blå blommor, god i maten, 50 cm.

'Icterina', violetta blommor, gulbrokiga blad, 40 cm.

'Nazareth', blå blommor, gråsilvriga långsmala blad, god i maten, 40 cm.

'Purpurascens', prisbelönad sort med starkväxande bladverk i purpur, vitt och silver, kraftig smak, 40 cm.

'Rosea', rosa blommor, gråludna blad, 50 cm.

'Tricolor', lilablå blommor, brokbladigt bladverk i vitt, purpur och grågrönt, något svagväxande, 40 cm.

FOTO: Colourbox, IStockphoto