Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kan man odla lakritsrot i Sverige?

Det undrade en av våra läsare, och vår köksträdgårdsexpert Tyra Hallsénius Lindhe svarar.

Ja, det kan man! Växten heter lakritsrot Glycyrrhiza glabra och är en art i familjen ärtväxter. Från frö är den besvärlig och ärligt talat odlas den lämpligast på varmare breddgrader. Plantan vill ha väldränerad jord i ett läge med full sol, och är härdig utomhus i zon 1 – 2.

Det är som namnet skvallrar om roten man skördar och använder. Lakritsrot går att odla upp till zon 2.Det är som namnet skvallrar om roten man skördar och använder. Lakritsrot går att odla upp till zon 2.Det är som namnet skvallrar om roten man skördar och använder. Lakritsrot går att odla upp till zon 2.
Det är som namnet skvallrar om roten man skördar och använder. Lakritsrot går att odla upp till zon 2. Foto: © 2018 Oliver Hoffmann

Den bör inte klippas ner på hösten och behöver vintertäckas, lämpligtvis med ris och kvistar närmast plantan och sedan löv ovanpå det. Man kan även odla den i en större kruka och förvara den frostfritt under vintern. Vill du skörda roten för att utvinna det extrakt som kan användas som smaksättare eller för medicinskt bruk görs detta först efter tre år och då på hösten.

Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.16/2017