Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Odla din egen koriander i kruka och på friland

Världens mest använda kryddväxt – koriander. Odla den i kruka eller direkt i kökslandet, men odla flera på en gång och så i omgångar, för hela säsongen. Skörda även frön för krydda och sådd nästa år.

Koriander Coriandrum sativum är en av de mest använda kryddväxterna i världen. Den är ettårig och snabbväxande. Koriander odlar man med fördel i omgångar, för att få en kontinuerlig skörd. Några namnsorter kan i sig tåla flera skördar och behöver inte nyplanteras. Hela plantan går att äta, både blad, rot och frön. Bladverket går att förväxla med slätbladig persilja, smaken och doften avslöjar dem dock. Det skördeklara bladverket blir ca 40 cm högt, men senare kommer ännu högre blomstänglarna och skjuter iväg ytterligare några decimeter med vita små blommor i skira flockar. På blomstänglarna är bladen mer dill-lika.

Hela plantan av koriander är ätbar, bladen, fröna och roten. Så i flera omgångar för skörd hela säsongen.Hela plantan av koriander är ätbar, bladen, fröna och roten. Så i flera omgångar för skörd hela säsongen.Hela plantan av koriander är ätbar, bladen, fröna och roten. Så i flera omgångar för skörd hela säsongen.
Hela plantan av koriander är ätbar, bladen, fröna och roten. Så i flera omgångar för skörd hela säsongen.

Koriander är inte för alla

Antingen älskar eller hatar man koriander. Det verkar inte finnas ett mellanting. Forskare har nyligen kommit fram till att de som inte gillar koriander bär på en gen (OR6A2). Den gör att man är känner av aldehyder, som även finns i tvål. Det är förklaringen till varför koriander-hatare tycker att det smakar lika illa som att slicka på en tvål eller parfym. Fröna har dock inte samma smak som bladen.

Koriander går utmärkt att odla i kruka. Vill man inte så, kan man köpa färdiga unga plantor. Dessa många sättas om i en större kruka med ny näringsrik jord.Koriander går utmärkt att odla i kruka. Vill man inte så, kan man köpa färdiga unga plantor. Dessa många sättas om i en större kruka med ny näringsrik jord.Koriander går utmärkt att odla i kruka. Vill man inte så, kan man köpa färdiga unga plantor. Dessa många sättas om i en större kruka med ny näringsrik jord.
Koriander går utmärkt att odla i kruka. Vill man inte så, kan man köpa färdiga unga plantor. Dessa många sättas om i en större kruka med ny näringsrik jord.

Så odlar man koriander

Man kan förodla koriander inomhus såväl som direktså den på friland. Förodlar man inomhus får man en längre säsong. Korianderfrö tål kyla. Därför kan man med fördel även vinterså den i kallväxthus, för att få en tidig start på våren. Den funkar lika bra i kruka som i pallkrage eller direkt i kökslandet. Läget ska vara varmt och soligt eller halvskugga. Odlar man koriander inomhus kan den gulna under vintern i brist på ljus, då hjälper en växtlampa. Jorden ska vara lucker, näringsrik och väldränerad. Blomsterjord eller urnjord funkar fint för krukodling.

Så direkt på friland eller förodla. Börja förodla i mars, för att plantera ut efter frosten.Så direkt på friland eller förodla. Börja förodla i mars, för att plantera ut efter frosten.Så direkt på friland eller förodla. Börja förodla i mars, för att plantera ut efter frosten.
Så direkt på friland eller förodla. Börja förodla i mars, för att plantera ut efter frosten. Foto: CopyRight BySlonmE

Förodling av koriander inomhus:

Man kan börja sätta frön redan i mars beroende på var man bor i landet. Då är plantorna redo för utplantering i april. Det ska vara garanterat frostfritt nattetid, innan de skolas ut.

1. Fyll brätten eller krukor med såjord.

2. Vattna igenom, så flyter fröna inte iväg sen.

3. Sätt fröna på ett djup om 0,5-1 cm. Odlar man mikroblad i kruka, för tidig skörd, kan man sätta fröna tätare, annars glesare ca 10-15 cm, så slipper man gallra.

4. Håll sådden fuktig när den börjat gro, men inte blöt.

5. När första bladen börjat visa sig, kan man ställa sådden ljusare.

6. Efter utskolningen planteras småplantorna med ca 15 cm mellan varandra, och radavstånd om ca 30 centimeter. Koriander trivs inte bredvid fänkål som hämmar tillväxten.

Tips: Upprepa sådden med 2-3 veckors mellanrum, för att få kontinuerlig skörd.

Man kan odla koriander hydroponiskt – odling utan jord i näringslösning.Man kan odla koriander hydroponiskt – odling utan jord i näringslösning.Man kan odla koriander hydroponiskt – odling utan jord i näringslösning.
Man kan odla koriander hydroponiskt – odling utan jord i näringslösning.

Skötselråd för koriander

Koriander är lättskötta plantor, men viss skötsel behövs. Har man sått på friland bör man gallra så att inte plantorna står tätare än 10-15 cm, och rensa jorden från ogräs. Vattna regelbundet och låt inte jorden torka ut helt, speciellt inte under högsommaren, för då stressas koriandern till att sätta blommor och drar lättare till sig bladlöss. Grundgödsla växtplatsen innan varje ny omgång sådd eller utplantering. Näringsvattna fortsättningsvis under tillväxten.

Koriander går i blom under sommaren. Se till att ha skördat blad innan. Det finns namnsorter som är sena i blomningen.Koriander går i blom under sommaren. Se till att ha skördat blad innan. Det finns namnsorter som är sena i blomningen.Koriander går i blom under sommaren. Se till att ha skördat blad innan. Det finns namnsorter som är sena i blomningen.
Koriander går i blom under sommaren. Se till att ha skördat blad innan. Det finns namnsorter som är sena i blomningen.

Skörd och användning av bladkoriander

Späda blad går att klippa från plantan efter behov. Speciellt om man odlar i kruka och inte vill skörda allt på en gång. Annars är hela plantan skördeklar efter 6-8 veckor efter sådd. De färska bladen används i sallader, såser, soppor och grytor, och tillsätts precis innan servering. Det är framförallt i populära rätter från Sydostasien och Mexiko som vi använder koriander i Sverige, men låt det inte begränsa dig från att testa även i svenska rätter. Bladen går att torka, men förlorar i smak. Bättre att frysa in koriander färsk portionsvis. I kylen kan den förvaras färsk i ungefär en vecka. Släng inte plantan efter skörd! Gräv upp den och använd roten i soppor.

Koriander är skördeklar redan efter 6-8 veckor efter sådd. Det finns namnsorter som återväxer och går att klippa ner minst tre gånger.Koriander är skördeklar redan efter 6-8 veckor efter sådd. Det finns namnsorter som återväxer och går att klippa ner minst tre gånger.Koriander är skördeklar redan efter 6-8 veckor efter sådd. Det finns namnsorter som återväxer och går att klippa ner minst tre gånger.
Koriander är skördeklar redan efter 6-8 veckor efter sådd. Det finns namnsorter som återväxer och går att klippa ner minst tre gånger.

Skörd och användning av korianderfrön

När koriander börjar gå i blom, slutar bladtillväxten. Genom att skörda kontinuerligt skjuter man upp blomningen. De flesta namnsorter som säljs är framtagna för att ha en sen blomning. Men är det korianderfrön man är ute efter, kan man låta bli att skörda hela plantan eller odla ännu fler för fröernas skull. Man skördar hela fröställningen när minst en tredjedel blivit gulbruna och mognat. Häng dem upp och ner med en pappåse runt, för att fånga upp fröerna när de släpper. Färska fröer luktar bärfis eller vägglus, men den lukten försvinner när de torkat, tack och lov! Släktnamnet Coriandrum kommer av det grekiska ordet koris, som betyder vägglus.

Låt koriandern gå i blom så kan du skörda frön till matlagning, men även till sådd nästa år.Låt koriandern gå i blom så kan du skörda frön till matlagning, men även till sådd nästa år.Låt koriandern gå i blom så kan du skörda frön till matlagning, men även till sådd nästa år.
Låt koriandern gå i blom så kan du skörda frön till matlagning, men även till sådd nästa år.

Korianderfrön används som smaksättare i både maträtter och bakverk, som hela eller malda. Smaken påminner om spiskummin, nötaktig med citrusinslag. Spara även korianderfrön till nästa års odling. I andra kulturer dragerar men korianderfrön med färgat socker och äter som godis. Förr i tiden kastades dessa på åskådare i karnevaler – och därifrån härleds ordet konfetti.

Odlingsvärda namnsorter av koriander:

'Cadiz' – relativt ny namnsort med kompakt växtsätt som passar för odling i kruka. Bra resistens mot att gå i blom även om den utsatts för torka. Höjd: 60 cm.

'Calypso' – brittisk koriander med breda stora blad. Tillväxtpunkten är låg, vilket gör att man kan skörda hela bladverket minst tre gånger under säsongen, och den hinner återväxa. Höjd: 40-50 cm.

'Chechnya' – en högavkastande sort från Östeuropa. Bredbladig med sen blomning. Höjd: 50-60 cm.

'Confetti' – annorlunda koriander med finflikigt bladverk som påminner om blasten på morötter. Höjd: 40-60 cm.

'Filtro' – en extra senblommande bladkoriander från USA. Bredbladig. Höjd: 50 cm.

'Jantar' – är den namnsort som är mest odlad i Europa. Får en hög avkastning, med djupflikigt bladverk och sen blomning. Höjd: 50-70 cm.

'Leisure' – en amerikansk koriander, som är storvuxen och frodig, med stora breda blad och sen blomning. Höjd: 50-60 cm.

'Lemon' – ovanligare namnsort med bladverk som både smakar och doftar mycket av citrus.

'Slowbolt' – namnet betyder just att den är sen att gå i blom och sätta frö. Bredbladig. Höjd: 50 cm.