Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kryddväxter är både vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta.Kryddväxter är både vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta.Kryddväxter är både vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta.
Kryddväxter är både vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta. Foto: Shutterstock

Kryddväxter utomhus och inomhus – så lyckas du!

Att ha egna kryddväxter är något alldeles speciellt. De är vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta. Flertalet lockar till sig fjärilar och bin, behöver inte mycket skötsel och passar utmärkt både i krukor, rabatten och trädgårdslandet. Som extra bonus kan de skördas och torkas när utomhussäsongen är över.

Odla egna kryddväxter inne och ute

Ett rikt utbud av kryddväxter finns i handeln nu och de är förhållandevis billiga i inköp. Odla egna i stället för att köpa de smaklösare varianterna från matbutiken. Det behövs bara en liten yta för att rymma mängder av dofter och smaker. En balkonglåda, en stor kruka eller en pallkrage fungerar utmärkt för den som har ont om plats. Några föredrar att anlägga örtagård eller kryddträdgård. Men det går lika bra att blanda kryddväxterna med grönsakerna i landet eller blommorna i finrabatten. Kryddväxter fungerar dessutom utmärkt inomhus, som krukväxt i fönstret eller ätbar dekoration på köksbordet.

Kungsmynta, oregano, en av våra vanligaste kryddväxter. Mycket lättodlad.Kungsmynta, oregano, en av våra vanligaste kryddväxter. Mycket lättodlad.Kungsmynta, oregano, en av våra vanligaste kryddväxter. Mycket lättodlad.
Kungsmynta, oregano, en av våra vanligaste kryddväxter. Mycket lättodlad. Foto: Colourbox

Naturligt härstammar flertalet av våra kryddväxter från Medelhavet och trivs därför bäst om de står i ett varmt och soligt läge. De har inga höga krav på näringsrik jord, men den måste vara väldränerad. Anlägg gärna en kryddrabatt där du har nära till att skörda dem, vid grillen och uteplatsen eller i kruka nära köksingången. Kryddväxter blir bara bättre av att att användas!

Skötsel av kryddväxter och örter

Att odla kryddväxter är lätt! Några är mer lättodlade än andra, t ex mynta, timjan, kungsmynta, salvia. De har inga stora krav på jorden, så du kan använda vanlig planteringsjord i krukan eller rabatten. Den bästa aromen får kryddväxterna i lucker sandblandad jord och i ett varmt och soligt läge. Kryddväxter köper man enklast som färdiga plantor, men man kan även föröka de flesta från skott, om man vill ha mängder. Plantera ut så fort risken för frost är över.

Fint arrangemang där man mixat kryddväxter med andra blommor.Fint arrangemang där man mixat kryddväxter med andra blommor.Fint arrangemang där man mixat kryddväxter med andra blommor.
Fint arrangemang där man mixat kryddväxter med andra blommor. Foto: Colourbox

Man vattnar kryddväxter sparsamt. Den största risken för övervintrande plantor är att de ruttnar för att de blir stående i kall fuktig jord under vinterhalvåret. På våren kan man klippa ner kryddväxter som ser risiga ut. Snart kommer nya friska skott. Där kryddväxter inte är härdiga, tar man in krukan innan vintern och förvarar dem som andra medelhavsväxter – ljust och frostfritt.

Skörda, torka och förvara kryddväxter

Många kryddväxter gör sig bäst som färska i matlagningen, men de går också även att skörda för att torka eller frysa in. Örter kan skördas under hela växtsäsongen, men plantorna är mest aromatiska alldeles före blomningen och främst på morgonen mellan dagg och sol. För att torka kryddväxter görs små buketter som torkas på en varm, luftig och gärna skuggig plats. Torka aldrig i fönstret! Då avdunstar smaker och dofter. Efter ungefär två veckor är det lagom att repa av de torra bladen från stjälkarna. Gör ett test genom att se om det går att smula ett blad mellan fingrarna – då är det tillräckligt torrt. Torkade kryddväxter förvaras torrt, svalt och mörkt.

Köp kryddväxter enkelt online i webbutiken!

Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet.Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet.Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet.
Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet. Foto: Colourbox

Vissa kryddor som äts färska, kan med fördel frysas färska. Exempelvis dill, citronmeliss, mynta och persilja. Portionsfrys bladen genom att packa dem tätt i tättslutande burkar som fryses in. Därigenom minimeras kryddorna kontakt med luft och den goda smaken behålls. Ta efterhand så mycket kryddor som behövs och ställ sedan in burken i frysen igen. Enkelt och praktiskt! Läs tips om skörd och förvaring.

Läs mer om kryddväxter och örter:

Kryddväxter – nybörjarens 11 lättodlade örter

Skörda och torka kryddväxter

Örtagårdar och kryddträdgårdar på 21 olika sätt

Anlägga en örtagård för svenskt klimat