Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddväxter – nybörjarens 11 lättodlade örter

Kryddväxter är bland det enklaste man kan odla och en bra nybörjarväxt. De passar i kruka, kökslandet, örtagården och är så vackra att det går att blanda in dem i finrabatterna. Här är några utvalda favoriter.

Citronmeliss, en tacksam kryddväxt för drycker och desserter.Citronmeliss, en tacksam kryddväxt för drycker och desserter.Citronmeliss, en tacksam kryddväxt för drycker och desserter.
Citronmeliss, en tacksam kryddväxt för drycker och desserter.

Citronmeliss – självspridande kryddväxt

Citronmeliss är en perenn kryddväxt. En tacksam ört som sprider sig med utlöpare och frön. Den har inga större krav på sin växtplats. Citronmeliss, som även kallas för "hjärtans fröjd", har en frisk citronsmak. Passar utmärkt till fisk, sallad, ägg, lugnande te och dekoration till bakverk. Lägg några färska blad i vattenbringaren som smaksättare.

Dragon är en trevlig ört, som ingår i bearnaise.Dragon är en trevlig ört, som ingår i bearnaise.Dragon är en trevlig ört, som ingår i bearnaise.
Dragon är en trevlig ört, som ingår i bearnaise.

Dragon – den ståtliga kryddväxten

Dragon är en perenn kryddväxt som blir 60-80 cm hög. Det finns både fransk och rysk dragon. Fransk dragon har mycket godare smak men är inte lika härdig som rysk. Dragon används mest färsk, men går även att frysa. Den lilla lakritstonen i dragon gifter sig fint med fisk, ägg, kyckling och lamm. Testa att sätta en dragonkvist i vinägerflaskan. Den är även en klassisk krydda i både hollandaise- och bearnaisesås.

Det finns både vinterkyndel och sommarkyndel, den första är härdig och perenn.Det finns både vinterkyndel och sommarkyndel, den första är härdig och perenn.Det finns både vinterkyndel och sommarkyndel, den första är härdig och perenn.
Det finns både vinterkyndel och sommarkyndel, den första är härdig och perenn.

Kyndel – den ovanligare örten

Kyndel finns både som ett- och flerårig (sommar- och vinterkyndel). Inte så vanlig längre i moderna köksträdgårdar, men var ett måste i äldre örtagårdar. Den blir 15-30 cm hög. Kyndel vill som de flesta kryddväxter stå i värme och sol, med väldränerad jord. Smaken är milt pepprig, och passar till rätter med bönor, ärter, kål, speciellt stekta rätter.

Timjan är en kryddväxt med stor variation. Testa gärna några sorter som har citrondoft och smak.Timjan är en kryddväxt med stor variation. Testa gärna några sorter som har citrondoft och smak.Timjan är en kryddväxt med stor variation. Testa gärna några sorter som har citrondoft och smak.
Timjan är en kryddväxt med stor variation. Testa gärna några sorter som har citrondoft och smak.

Timjan – kryddväxt med variation 

Timjan är även den en perenn kryddväxt som blir 10-20 cm hög. En torktålig och vacker marktäckare på torr jord. Kan odlas i stenparti i full sol, eller i krukor som inte vattnas så ofta. Timjan finns i många olika smaker och variationer, så testa gärna att plantera flera sorter av t ex trädgårdstimjan och citrontimjan. Trädgårdstimjan passar till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte. Sorter är känsliga för hårda vintrar och barfrost så täck gärna med löv eller granris.

Libbsticka har jättestark smak. En reslig planta, som man bara behöver lite av.Libbsticka har jättestark smak. En reslig planta, som man bara behöver lite av.Libbsticka har jättestark smak. En reslig planta, som man bara behöver lite av.
Libbsticka har jättestark smak. En reslig planta, som man bara behöver lite av.

Libbsticka – resen bland kryddväxter

Flerårig, pampig lättodlad kryddväxt som kan bli upp till 2 m hög. Till skillnad från de flesta andra kryddväxter trivs libbsticka i näringsrik, fuktig jord och gärna i halvskugga. Libbsticka har en intensivt kryddig doft och smak. Men smaken kan ta över så använd den ytterst sparsamt. Färsk läggs något blad  i soppor, grytor och sallader. Passar också till smaksättning av snaps.

Basilika är en populär kryddväxt, som odlas som ettåring hos oss och äts färsk.Basilika är en populär kryddväxt, som odlas som ettåring hos oss och äts färsk.Basilika är en populär kryddväxt, som odlas som ettåring hos oss och äts färsk.
Basilika är en populär kryddväxt, som odlas som ettåring hos oss och äts färsk.

Basilika trivs inomhus

Basilika är en ettårig ört i Sverige om man odlar den utomhus. Den finns i många smakvarianter och med olika färg och form på bladen. Basilika blir 20-30 cm hög och trivs bäst i ett vindskyddat och varmt läge med jämn fuktighet i jorden. Perfekt att odla i växthus, och man kan med fördel odla den inomhus i kruka där det är ljust. Basilika är frostkänslig, så plantera inte ut förrän risken för frost är över. Äts färsk och passar perfekt till tomat- och mozzarellasallad, örtsåser, pesto och asiatiska rätter. Testa att odla basilika från sticklingar!

Det finns en uppsjö av olika myntor. Smaken och utseendet varierar markant.Det finns en uppsjö av olika myntor. Smaken och utseendet varierar markant.Det finns en uppsjö av olika myntor. Smaken och utseendet varierar markant.
Det finns en uppsjö av olika myntor. Smaken och utseendet varierar markant.

Mynta – älskad och hatad kryddväxt

Myntor är perenna växter med mycket god spridningsförmåga. Eftersom de sprider sig lätt med underjordiska utlöpare bör man odla den med någon typ av rotspärr, t ex en nedgrävd hink utan botten. Odla i separat pallkrage eller i kruka. Då är myntorna inte ett problem längre och man kan istället byta ut ogrässtämpeln till uppskattning. Det finns en uppsjö av sorter och arter. Odla gärna flera för variation i smak och utseende. Mynta passar till örtte och till smaksättning av sallader, såser, lammrätter samt kylda drycker som smoothies. Kan både torkas och frysas. Dekorera bakverk och desserter eller släng i en myntakvist i vattenkaraffen.

Kungsmynta, oregano, en av våra vanligaste kryddväxter. Mycket lättodlad.Kungsmynta, oregano, en av våra vanligaste kryddväxter. Mycket lättodlad.Kungsmynta, oregano, en av våra vanligaste kryddväxter. Mycket lättodlad.
Kungsmynta, oregano, en av våra vanligaste kryddväxter. Mycket lättodlad.

Kungsmynta – vacker buske

Kungsmynta är en perenn halvbuske som blir 30-40 cm hög. Den kallas ibland för "Nordens oregano". Kungsmynta sprider sig lätt med utlöpare och frön, och finns förvildad i flera delar av Sverige. Men den är inte ett besvärligt ogräs, utan är lätt att hålla efter. Mycket uppskattad av fjärilar, humlor och bin. Kungsmynta går att använda som oregano, som den klassiska pizzakryddan, men är även god till lamm, soppor, örtte och i bröd. Behåller smaken väl som torkad.

Det finns både slätbladig och krusbladig persilja. En ört som odlas som tvååring.Det finns både slätbladig och krusbladig persilja. En ört som odlas som tvååring.Det finns både slätbladig och krusbladig persilja. En ört som odlas som tvååring.
Det finns både slätbladig och krusbladig persilja. En ört som odlas som tvååring.

Persilja – både krusbladig och slät

Persilja är tillsammans med dill vår vanligaste färska örter och det finns både krusig- och slätbladig persilja. Persiljan är en tvåårig växt som ger bäst skörd första året. På riktigt varma och dränerade platser kan den också bli flerårig. Andra året går persilja i blom och kan då självså sig. Kan användas färsk i nästan alla maträtter, i sallader och som garnering. Man torkar inte persilja, men det går bra att frysa.

Rosmarin är en halvbuske och inte härdig i hela landet. Behandlas som medelhavsväxter.Rosmarin är en halvbuske och inte härdig i hela landet. Behandlas som medelhavsväxter.Rosmarin är en halvbuske och inte härdig i hela landet. Behandlas som medelhavsväxter.
Rosmarin är en halvbuske och inte härdig i hela landet. Behandlas som medelhavsväxter.

Köp kryddväxter enkelt online – klicka här!

Rosmarin – kryddväxt för kruka

Rosmarin är en flerårig kryddväxt och halvbuske, med fantastisk smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken. Då den är inte är vinterhärdig i hela Sverige, kan den med fördel odlas i kruka och lyftas in och ut efter säsong. Övervintras ljust och frostfritt. Rosmarin passar till maträtter med lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger.

Salvia är en fantastisk kryddväxt. En dekorativ halvbuske.Salvia är en fantastisk kryddväxt. En dekorativ halvbuske.Salvia är en fantastisk kryddväxt. En dekorativ halvbuske.
Salvia är en fantastisk kryddväxt. En dekorativ halvbuske.

Salvia – krydda med vackert bladverk

Salva är en flerårig halvbuske som blir 40-50 cm hög. Övervintras plantan i trädgården ska den klippas ner till hälften på våren för att slippa ett risigt intryck. Salvian är både fin som kantväxt och i rabatt, där flera plantor tillsammans skapar effekt. Plantera ihop med rosor och lavendel eller under jätteverbena. Då det är en halvhärdig kryddväxt kan man med fördel odla den i kruka. Passar fint till rätter med kött, fågel och tomat, pasta, bönor och fetaost. Testa att fritera salviablad som tillbehör.

FOTO: Colourbox

Mer om kryddväxter och örter:

Kryddväxter utomhus och inomhus – så lyckas du!

Skörda och torka kryddväxter

Örtagårdar och kryddträdgårdar på 21 olika sätt

Anlägga en örtagård för svenskt klimat