Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ©Peter Turner Photography

Så odlar man glasrabarber

Riktigt, riktigt mjälla och späda stjälkar av rabarber kallas för glasrabarber. I England säger man "forced rhubarb". Där har man odlat glasrabarber sedan den Viktorianska eran. Metoden går ut på att täcka plantan, så att den växer i mörker och får mindre mängd oxalsyra. Sagolik även för den som normalt är lite känslig för den sträva rabarbersmaken.

Odla glasrabarber är enkelt!

Principen är enkel – täck hela eller delar av plantan så att solljuset inte kommer åt bladen. Man startar tidigt på våren, redan när knopparna börjar visar sig ovan jord.

Starta täckningen tidigt på våren om du ska odla glasrabarber.Starta täckningen tidigt på våren om du ska odla glasrabarber.Starta täckningen tidigt på våren om du ska odla glasrabarber.
Starta täckningen tidigt på våren om du ska odla glasrabarber. Foto: Henrik Sorensen

Rabarberkrukor till täckning

Det finns speciella rabarberkrukor i terrakotta för detta ändamål. Oftast får man beställa dessa från England. Jättevackra, men ack så dyra, och de måste vinterförvaras inomhus så att de inte spricker. Det går att få lika bra resultat med ett budgetalternativ t ex med en djup murarhink eller tunna. Vänd upp och ner över plantan och sätt en tung sten eller platta ovanpå, så att den inte blåser omkull. Ljus får inte på några sätt komma in!

Skörda glasrabarber

Du skördar stjälkarna som vanligt när de har blivit höga. Bladen är gula och outvecklade. Det är helt normalt, då de inte har kunnat bilda klorofyll. Stjälkarna innehåller en mindre mängd oxalsyra än när de får sol, och de är mycket mjälla. Smaken är fortfarande syrlig, då det mesta av smaken kommer från äppelsyra. Tillagas precis som andra rabarberrecept, men har kortare tillagningstid och kräver mindre mängd socker. Kan förvällas eller ugnsbakas lätt och serveras som de är med lite sötad grädde eller glass.

Gulbleka blad på glasrabarber när klorofyll inte kan bildas.Gulbleka blad på glasrabarber när klorofyll inte kan bildas.Gulbleka blad på glasrabarber när klorofyll inte kan bildas.
Gulbleka blad på glasrabarber när klorofyll inte kan bildas. Foto: Jørgen Flemming

Låt plantan vila efter skörd

Att bleka rabarber, eller som britterna - "tvinga", är ansträngande för plantan. Låt den därför vara efter skörd och växa utan täckning. Den kommer att skjuta nya blad under säsongen. Nästa säsong kan du skörda rabarber som vanligt, men vänta med att bleka den till senare säsonger. Vart annat till vart tredje år kan vara lagom. Skaffa därför flera plantor, så att du kan skifta planta varje säsong.

Mer om rabarber:

Odla rabarber – barnsligt enkelt!

Dela och flytta rabarber

Rena rama rabarbern