Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

De bästa pumporna för mat och odling

Pumpor är vackra och man blir glad av de stora färggranna frukterna. Att man kan tillaga dem på så många olika sätt verkar ha gått oss svenskar förbi. Det är hög tid att vi börjar odla och utforska pumpasläktet!

Vad är skillnaden mellan pumpa och squash?

Både pumpa och squash tillhör samma släkte Cucurbita. Det finns egentligen inga skillnader, mer än att man brukar benämna de som har mjukare och grönare skal för squash eller zucchini. Sommarsquash skördas även tidigare. Medan pumpor ibland kallas för vintersquash, för att de mognar senare och har en större form och färgvariation. Pumpor är hårdare i skalet och torrare i köttet, varför de även går att lagra en längre tid.

Kanske råder namnförbistring hos oss, för att det inte varit så vanligt att odla pumpasorter i Sverige, medan man i Amerika odlat pumpor i 10 000 år. Det är hög tid att vi börjar se på variationsrikedomen av dessa vackra grödor, som är relativt lättodlade. Andra kulturer har redan upptäckt dessa kulinariska läckerheter som självstående rätter, bakverk och goda tillbehör och snacks. Vad sägs om att testa en Pumpkin Spice Latte?

En gigantisk mammutpumpa omgiven av goda 'Blue Hubbard'.En gigantisk mammutpumpa omgiven av goda 'Blue Hubbard'.En gigantisk mammutpumpa omgiven av goda 'Blue Hubbard'.
En gigantisk mammutpumpa omgiven av goda 'Blue Hubbard'.

Res med oss till världens vackraste trädgårdar!

Hur nyttiga är pumpor?

Pumpor är mättande men innehåller få kalorier och kolhydrater. Några fasta pumpor kan man riva råa och använda istället för pasta, och spagettipumpans innehåll är ett utmärkt substitut för spagetti. Fruktköttet är laddat med C-vitamin, A-vitamin, kalium och betakaroten. De är rika på folsyra, som hjälper till att bilda röda och vita blodkroppar, samt niacin som är bra för ämnesomsättningen.

Ta vara på pumpakärnorna och rosta dem i ugnen med olja och salt. De innehåller zink och protein. Och visste du att flera pumpor går att äta råa, även skalet på dem som är tunnskaliga. För att ta redan på om pumpan är mogen knackar man på den, och hörs en ihålig dov klang är den klar.

10 populära pumpasorter och deras användningsområden:

1. 'Butternut', Cucurbita moschata

'Butternut' är den populäraste och vanligaste matpumpan, som passar till det mesta.'Butternut' är den populäraste och vanligaste matpumpan, som passar till det mesta.'Butternut' är den populäraste och vanligaste matpumpan, som passar till det mesta.
'Butternut' är den populäraste och vanligaste matpumpan, som passar till det mesta.

'Butternut' är den vanligaste pumpan som finns att få tag på året runt i mataffärerna. Den tillhör myskpumporna. Formen liknar ett avlångt päron, med ljusrosa skal. Storleken på 1-2 kg gör den lätthanterlig även för det lilla hushållet. Fruktköttet är gulorange och fast. Smaken är mild, söt och lite nötaktig. Passar till det mesta i köket från soppor, ugnsbakning och röror, till bakning. Kan även ätas färsk eller ångas. Snarlika sorter är 'Avalon', 'Harrier', 'Hawk' och 'Waltham'.

2. Delicata-pumpa, Cucurbita pepo

Delicata-pumpor är goda att äta som de är, stekta i skivor med skal och allt.Delicata-pumpor är goda att äta som de är, stekta i skivor med skal och allt.Delicata-pumpor är goda att äta som de är, stekta i skivor med skal och allt.
Delicata-pumpor är goda att äta som de är, stekta i skivor med skal och allt.

Delicata-pumpor väger ca 0,5-1 kg. De är vitgula i botten med mörkgröna ränder mellan åsarna. Den avlånga formen liknar sommarssquash.  Fruktköttet påminner om sötpotatis, varför de ibland kallas för sötpotatispumpa i handeln. Delicata är krämiga i konsistensen och söta. Till och med det tunna skinnet går att ätas. Stek i tunna skivor som de är, fyll dem eller använd köttet som mos.

3. Hubbardpumpa, Cucurbita maxima

'Blue Hubbard' är lättodlade snygga pumpor, som hinner utvecklas i nordligt klimat.'Blue Hubbard' är lättodlade snygga pumpor, som hinner utvecklas i nordligt klimat.'Blue Hubbard' är lättodlade snygga pumpor, som hinner utvecklas i nordligt klimat.
'Blue Hubbard' är lättodlade snygga pumpor, som hinner utvecklas i nordligt klimat.

Hubbardpumpor är häftiga storväxta pumpor, som tål mycket lång lagring. Beroende av sort kan de bli upp till 15 kg, men vanligtvis ligger de mellan 2-4 kg. De är droppformade och har blågröna till gråsilvriga, vårtiga skal. Köttet är orangegult, slätt och goda med söt smak. Går att äta rå, ångkokt, men även stekt eller ugnsbakad. Hubbardpumpor är lättodlade i vårt klimat, och ger bra skörd även norröver. Testa gärna sorterna 'Blue Hubbard' eller 'Green Hubbard'.

4. Mammutpumpa, Cucurbita maxima

Odla en mammutpumpa om du vill slå grannarna i pumparekord.Odla en mammutpumpa om du vill slå grannarna i pumparekord.Odla en mammutpumpa om du vill slå grannarna i pumparekord.
Odla en mammutpumpa om du vill slå grannarna i pumparekord.

I Mammoth-gruppen hittas de riktiga jättarna och tävlingssorterna. Med mycket omsorg blir de 25-50 kg. Namnsorten 'Atlantic Giant' innehar världsrekordet på över 800 kg! Förutom sin gigantiska storlek, kan de om  skördade tidigare användas som matpumpa för pajer, soppor och inläggningar. De flesta har tjockt orange skal, och orange kött. Sorten 'Big Moon' är undantaget med vackert vitt skal.

5. 'Musquee de Provence', Cucurbita moschata

'Musquee de Provence' är pumpan som stått modell för Askungens förtrollade vagn.'Musquee de Provence' är pumpan som stått modell för Askungens förtrollade vagn.'Musquee de Provence' är pumpan som stått modell för Askungens förtrollade vagn.
'Musquee de Provence' är pumpan som stått modell för Askungens förtrollade vagn.

Detta är en myskpumpa, precis som 'Butternut', som ofta kallas för Muscatpumpa (alternativt 'Muscat de Provence'). I USA går den under namnet "Fairytale pumpkin", för att den liknar den pumpa som Askungen åkte i. Pumpan blir stor 3-5 kg (de kan blir upp till 15 kg), och är mer bred än hög med djupa fåror. Ibland säljs de i bitar, för att de är så stora. När 'Musquee de Provence' mognar går den från mörkgrönt till en dammig orange färg. Köttet är djuporange, med en fylligt och väldigt söt smak. Den går att använda till så mycket – god som rå, syltad, rostad, i soppor och i bakverk.

6. Ollonpumpa, Cucurbita pepo

Ollonpumpor, som även kallas för A-corn på marknaden.Ollonpumpor, som även kallas för A-corn på marknaden.Ollonpumpor, som även kallas för A-corn på marknaden.
Ollonpumpor, som även kallas för A-corn på marknaden.

Ollonpumpor tillhör Acorn-Gruppen, och är mellanstora pumpor runt 1 kg. De har formen av fårade ekollon med spetsig botten, i genomskärning ett hjärta. Sorterna har allt ifrån en riktigt snygg mörkgrön färg med en orange fläck ('Ebony', 'Jet', 'Mesa Queen'), till helorange ('Table Gold') eller fläckiga i gul-vit- och grön ('Carnival' och 'Festival'), och nästan vita ('Cream of the Crop'). Fruktköttet är orange, fast och sött. Passar bra till pajer, att steka och ungsbaka, men även att sylta.

7. Pajpumpa Cucurbita pepo

Pajpumpa är de sorter som vi vanligtvis kallar för "Halloweenpumpor".Pajpumpa är de sorter som vi vanligtvis kallar för "Halloweenpumpor".Pajpumpa är de sorter som vi vanligtvis kallar för "Halloweenpumpor".
Pajpumpa är de sorter som vi vanligtvis kallar för "Halloweenpumpor".

Gruppen heter pajpumpa och hit hör de stora orangea pumporna som även kallas för "Halloweenpumpor". De tar tid på sig att växa till sina 5-15 kg och mogna. Fruktköttet är fast och torrt, skalet hårt, så de lämpar sig att lagra riktigt länge. Det är därför det går att karva ut figurer i dem i slutet av oktober. Men innanmätet är sött och passar att göra pajer av. Det finns en uppsjö av namnsorter men vanliga bland de stora är 'Jack O'Lantern' och 'Howden', bland de lite mindre sorterna 'Baby Bear'. Läs: Så gör man roliga och ruggiga halloweenpumpor!

8. Spagettipumpa, Cucurbita pepo

Spagettipumpa har trådigt fruktkött och kan ersätta pasta och nudlar i flera rätter.Spagettipumpa har trådigt fruktkött och kan ersätta pasta och nudlar i flera rätter.Spagettipumpa har trådigt fruktkött och kan ersätta pasta och nudlar i flera rätter.
Spagettipumpa har trådigt fruktkött och kan ersätta pasta och nudlar i flera rätter.

Spagettipumpor tillhör en egen grupp. De påminner till utseendet om honungsmeloner, men är mycket större – mellan 2-4 kg. Skalet är hårt och pumporna går att lagra mycket länge. Det som gör spagettipumpor unika är att deras ljusgula kött blir trådigt efter tillagning och kan ersätta pasta. Smaken är mild och påminner om zucchini men aningen sötare.

Spagettipumpa går inte att äta rå, som de flesta andra pumpor, men det kokta eller ugnsbakade fruktköttet går att ha i sallader. De kan även gratineras och användas till soppor. De vanligaste sorterna är ljusgula ('Tivoli' och 'Vegetable Spaghetti'). Det finns även gulorange sorter ('Pyjamas' och 'Small Wonder') och den gulgrönrandiga 'Stripetti'.

9. Turbanpumpa, Cucurbita maxima

Turbanpumpor har inte bara ett roligt utseende, utan funkar även bra som matpumpor.Turbanpumpor har inte bara ett roligt utseende, utan funkar även bra som matpumpor.Turbanpumpor har inte bara ett roligt utseende, utan funkar även bra som matpumpor.
Turbanpumpor har inte bara ett roligt utseende, utan funkar även bra som matpumpor.

Turbanpumpor tillhör en egen grupp under jättepumporna. De har ett iögonfallande och karakteristiskt utseende, som liknar turbaner. Skalet är skrovligt och skiftar i flera färger. Det finns mindre sorter från 0,5 kg till rekordpumpor till uppåt ett halvt ton, men de flesta sorter blir mellan 1-3 kg. Fruktköttet är guldgult med söt och nötaktig smak, men mildare än andra pumpor som nämns i listan. Passar till pajer, soppor och att ugnsbaka.

10. 'Uchiki Kuri' (alt. 'Orange Hokkaido'), Cucurbita maxima

'Ushiki Kuri' är en mycket populär japansk matpumpa, med lätthanterlig storlek även för det lilla hushållet.'Ushiki Kuri' är en mycket populär japansk matpumpa, med lätthanterlig storlek även för det lilla hushållet.'Ushiki Kuri' är en mycket populär japansk matpumpa, med lätthanterlig storlek även för det lilla hushållet.
'Ushiki Kuri' är en mycket populär japansk matpumpa, med lätthanterlig storlek även för det lilla hushållet.

'Uchiki Kuri' är en liten japansk droppformad pumpa, med rödorange skal. Den blir mellan 1-1,5 kg, och plantan ger många frukter. Även köttet är vackert rödorange, mjöligt med söt och nötaktig smak. Går att äta rå eller ångad i sallader, fin ugnsrostad eller att lägga in.

FOTO: Colourbox, Istockphoto