Plantera vitlök – bäst tiden att sätta vitlök är hösten

Det går att sätta vitlök på våren, och det finns även sorter som inte tål så mycket vinterkyla. Överlag är det senhösten som är bästa tiden för att plantera vitlök. Detta för att klyftor ska hinna utveckla sig under säsongen. Här får du fler tips.

Välja rätt utsäde för vitlök

Köp alltid certifierat utsäde från trädgårdsbutiker och fröhandel på nätet, när du planterar direkt i kökslandet. Då kan du vara säker på att det är fritt från sjukdomar, som annars kan ligga kvar i din jord och påverka framtida odling av vitlök. Dessutom är det mycket livskraftiga lökar, som ger bästa resultat. Numera finns det många roliga vitlökssorter att välja bland, med olika egenskaper. De bästa är de som redan odlats i våra förhållanden och anpassat sig. Det fungerar fint att ta vara på egenodlad vitlök för att sätta nästa år.

Använd certifierat utsäde när du sätter vitlök. Det finns massor av spännande sorter!

När är bästa tiden att sätta vitlök?

I mitten till slutet av september är ett bra riktmärke för att plantera vitlök i norra Sverige, oktober i mellersta och i södra Sverige är det bättre att vänta till november. Det är ingen idé att börja för tidigt. Risken finns att de börjar gro om vintern dröjer. I naturen rotar sig vitlök på hösten när temperaturen sjunker under 7°C. Sen har den sin första viloperiod under vintern. När temperaturen stiger över 5°C igen på våren börjar den växa, och går in i sin andra viloperiod under sommaren när det är torrare. (Det är då vi skördar vitlök och lurar dem att det är en lång sommar, när vi förvarar dem torrt. Annars börjar den om sin cykel och börjar skjuta skott igen.)

Så planterar du vitlöken

Vitlök vill ha näringsrik, lucker och gärna sandblandad kalkrik jord. Stående vatten, speciellt vintertid, gör att löken ruttnar. En upphöjd bädd ger perfekta förhållanden. Odla vitlök i pallkrage erbjuder en lång säsong. Odlingsplatsen ska vara solig. Vitlök går även att odla i stora krukor. Byt växtplats varje år för att undvika sjukdomar.

Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i jorden med spetsen upp, och ha mellan 10 till 15 cm mellan varje klyfta. Planterar man i raden kan 30-35 cm vara ett lämpligt radavstånd. I pallkrage kan man sätta dem tätare.

Tips: Vitlök håller en del skadeinsekter och sorkar borta. Skippa rader med vitlök och plantera över hela grönsakslandet eller i finrabatterna. OBS! Dock inte för nära baljväxter, då vitlöken hämmar deras utveckling.

Så fort snön börjar smälta kan man försiktigt börja gödsla, t ex ett lager gräsklipp eller brunnen kompost. På våren, när blasten börjar kika fram, är det dags att börja vattna.

FOTO: Colourbox

Mer om vitlök:

Odlingsvärda vitlökssorter och hur du ska välja utsäde

Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg 

Odla vitlök inomhus i kruka året om

Skörda och lagra vitlök så att den håller länge