Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Övervintra kronärtskocka – går det?

Flera kronärtskockor är perenna och går att övervintra utomhus i lägre odlingszoner, men man kan även övervintra inomhus frostfritt. Fördelarna är att plantorna blir större och får mer skörd kommande år! 

Fleråriga och härdiga kronärtskockor kan övervintras

Kronärtskockor är oftast perenna, det vill säga fleråriga, men det beror lite på sort hur härdiga de är hos oss. 'Herrgårds' är en flerårig sort, som är relativt härdig och går att övervintra hos oss på friland upp till zon 3. Det finns flera härdiga kronärtskockor. Många kronärtskockor går även att övervintra inomhus frostfritt. Fördelarna med att göra sig det lilla besvär det innebär att övervintra är att du får ännu större plantor och större skörd kommande år. De får en rejäl kickstart nästa vår och hinner utveckla skockor tidigare.

Olika sorter av kronärtskocka, stora, små, lila och några härdigare än andra.Olika sorter av kronärtskocka, stora, små, lila och några härdigare än andra.Olika sorter av kronärtskocka, stora, små, lila och några härdigare än andra.
Olika sorter av kronärtskocka, stora, små, lila och några härdigare än andra.

Övervintra kronärtskocka utomhus på friland

När hösten kommer börjar kronärtskockan att vissna och tappa blad, som de flesta perenner, och det är bara att låta dem vara ett tag till, det är inget som skadar plantan. När risken för frost börjar närma sig, kan man skära ner stänglarna till ca 20-30 cm över jord. Skydda plantan inför övervintringen genom att skyffla upp lite jord runt stammen. Täck hela kronärtskockan med löv, granris eller halm. Man kan även lägga över ett tak, t ex en träskiva eller trälåda, för att skydda från regnig vinter. Var försiktig när du tar av täckmaterialet på våren, för att inte bryta av de nya skotten, och vänta tills frostrisken är helt över.

Det är svårt att övervintra kronärtskockor i styv lerjord. Det blir oftast för blött och kallt kring fötterna och det gillar de inte. Har du lerjord kan du se till att ha jordförbättrat med kompost och organiskt material redan innan du planterar en kronärtskocka. Det går utmärkt att odla kronärtskockan i en upphöjd bädd. Pallkrageodling kan fungera och kragarna kan du till och med isolera med frigolit eller halm i kanterna, och sedan lättare täcka allt innan frosten.

Man kan övervintra kronärtskocka utomhus upp till zon 3, och inomhus frostfritt i högre zoner.Man kan övervintra kronärtskocka utomhus upp till zon 3, och inomhus frostfritt i högre zoner.Man kan övervintra kronärtskocka utomhus upp till zon 3, och inomhus frostfritt i högre zoner.
Man kan övervintra kronärtskocka utomhus upp till zon 3, och inomhus frostfritt i högre zoner.

Övervintra kronärtskocka inomhus

Från zon 4 och kallare måste man gräva upp kronärtskockorna för att övervintra dem frostfritt. De hanteras på liknande sätt som man övervintrar dahlior. Skär av plantan till 15-20 cm ovan jord. Gräve upp hela plantan strax innan frosten och skakar av den mesta jorden. Plantan läggs i en kruka eller i lådor med torv, perlit eller spån. Kronärtskockan går in i viloläge så man behöver bara kolla till den ibland och se till att roten inte möglar.

Tidig vår kan man välja att plantera kronärtskockorna i krukor för att driva upp inomhus, precis som med dahliaknölar, eller vänta tills frostrisken är över och planterar ut dem i kökslandet direkt. Sen odlas kronärtskockan som vanligt.

Man kan även testa en tredje metod för övervintring. Då gräver man upp kronärtskockan innan frost, behåller blasten, och planterar över den i en kruka. Krukan får sedan stå frostfritt och vattnas mycket sparsamt.

FOTO: Colourbox, IStockphoto