Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Odla rabarber – barnsligt enkelt!

Rabarberns roliga knoppar kikar fram tidigt på våren och växer snabbt till sig med jättelika blad. En perfekt växt att odla med barnen, och bra nybörjarväxt. Det går bra att köpa färdiga plantor att sätta ut.

Odla rabarber på rätt plats

Rabarber trivs bäst i väldränerad jord med hög mullhalt (organiskt material), men kan även planteras i lerjordar så länge de är väldränerade och man har tillfört kompost. Man kan även odla i en upphöjd bädd, t ex pallkrage eller t o m stor kruka på balkongen. Då är det viktigt att det finns tillräckligt med djup för att roten ska få plats. Välj krukor och hinkar som rymmer minst 10-liter. En solig plats är att föredra, förslagsvis en varm södersluttning.

Rabarber trivs soligt i en lucker, mullrik och väldränerad jord.Rabarber trivs soligt i en lucker, mullrik och väldränerad jord.Rabarber trivs soligt i en lucker, mullrik och väldränerad jord.
Rabarber trivs soligt i en lucker, mullrik och väldränerad jord. Foto: JOHAN MOLLERBERG

Plantera sent på hösten eller tidigt på våren, när rabarberplantan är i vila. Lämna ca 60 cm till en meter mellan varje planta och se till att plantans stjälkbasar inte hamnar under markytan. Är det jord ovanpå, så kan knopparna och stjälkbasen riskera att ruttna.

Tips: Rabarber bör föryngras genom delning efter 5-7 år. Passa då på att föröka och få fler rabarberplantor. Här läser du mer om hur man delar, flyttar och planterar om rabarber.

Vattning och gödning av rabarber

Vattna och göd rabarberplantan första året, men börja skörda först år två. Då har roten hunnit etablera sig och växa sig stark, så att den orkar producera stjälkar för många säsonger framöver. Hönsgödsel, gräsklipp eller kogödsel ger bra näringstillskott.

Ska man ta bort blomman?

Rabarber odlar man för de ätliga stjälkarna och det vackra bladverket. Men det händer ofta att rabarbern får en jättehög blomstjälk. Ta bort den så fort blomknoppen visar sig, för att rabarberplantan ska fortsätta att producera bladstjälkar. Blomman kan sättas i vas som snittblomma.

Ta bort rabarberblomman när den visar sig.Ta bort rabarberblomman när den visar sig.Ta bort rabarberblomman när den visar sig.
Ta bort rabarberblomman när den visar sig. Foto: Colourbox

Så länge ska man skörda rabarber

Skörda rabarbern två till fyra gånger under säsongen. Se till att hela stjälkfästet kommer med vid plockningen. Sitter det kvar kan det ruttna och förstöra rabarberroten. Undvik därför kniv när du skördar. Ta istället ett grepp långt ner på stjälken och vrid tills bladet lossnar av sig själv. Det är bara stjälken man äter, då bladen är något giftiga och kan orsaka lite magont. Lämna alltid kvar några blad efter skörd, så att den kan fortsätta växa till sig, och skörda inte för sent på hösten, för den behöver kraft att förbereda sig för vintervilan.

När man skördar rabarber ska man vrida av stjälkarna ända nere vid fästet.När man skördar rabarber ska man vrida av stjälkarna ända nere vid fästet.När man skördar rabarber ska man vrida av stjälkarna ända nere vid fästet.
När man skördar rabarber ska man vrida av stjälkarna ända nere vid fästet. Foto: hjschneider

5 minnespunkter för att odla rabarber:

1. Rabarber vill ha sol, och väldränerad näringsrik och lucker jord.

2. Plantera rabarber när den är i vila (tidig vår och sen höst), och sätt aldrig rabarber med knoppanlagen djupare än marknivån.

3. Ta bort blomstjälkarna.

4. Gödsla med kogödsel på våren. Glöm ej att vattna när det är torrt.

5. Skörda aldrig allt på plantan, och aldrig på hösten.

Mer om rabarber:

Dela och flytta rabarber

Så odlar man glasrabarber

Rena rama rabarbern