Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: hjschneider

Odla och sköta kronärtskocka – vackraste grönsaken i kökslandet!

Silvriga blad och tistelblommor gör kronärtskockan till ett vackert inslag i köksträdgården. Eller varför inte blanda in denna rese i finrabatterna? Kronärtskockan (Cynara cardunculus Scolymus-Gruppen) är perenn, men här odlas de flesta som ettåriga. Endast vissa gamla sorter odlas för övervintring i sydligaste delarna av landet.

Odla kronärtskocka från frö

Ettårig kronärtskocka går bra att odla från frö. Det går att köpa pluggplantor, men större krukade plantor är knappast ekonomiskt även om det går. I Sverige förkultiverar man kronärtskocka inomhus i februari och mars. De har en relativt lång säsong, ca 6-8 veckor, innan utplanteringen då jorden blivit lite uppvärmd.

De tar en till två veckor på sig att gro vid en temperatur på 15-18°C på en ljus plats. Sätt några frön i varje kruka och behåll sedan de finaste plantorna, som skolas om i större krukor en och en.

Vackert bladverk på kronärtskockor. Till höger är ett kardon, variant på kronärtskocka som odlas för sina stjälkar. Plastpåsen ska bleka.Vackert bladverk på kronärtskockor. Till höger är ett kardon, variant på kronärtskocka som odlas för sina stjälkar. Plastpåsen ska bleka.Vackert bladverk på kronärtskockor. Till höger är ett kardon, variant på kronärtskocka som odlas för sina stjälkar. Plastpåsen ska bleka.
Vackert bladverk på kronärtskockor. Till höger är ett kardon, variant på kronärtskocka som odlas för sina stjälkar. Plastpåsen ska bleka. Foto: Laurence Mouton

Köp grönsaksplantor från webbutiken!

Vegetativ förökning av kronärtskocka

Man förökar kronärtskockor från olika delar av plantan - sidoskott, sticklingar eller delning av äldre plantor. Vanligen tar man sidoskott från övre delen av rotstocken, när bladen nått en höjd av 15 - 20 centimeter. Ta inte tidigare för då finns risk att moderplantorna blir kraftigt hämmad och kan t o m dö. Maka försiktigt bort jord från moderplantan och skär bort ett eller flera skott med kniv eller spade. Det är viktigt att en del av den gamla rotstocken följer med tillsammans med lite rötter. Plantera direkt eller sätt i kruka.

OBS! En kronärtskocka som odlas som perenn ger ingen skörd första säsongen. Först under andra året kan man börja skörda de läckra blomsterknopparna. Sorter som förökas vegetativt är t ex 'Grön skånsk' och 'Herrgårds'.

Mogna kronärtskockor redo för skördMogna kronärtskockor redo för skördMogna kronärtskockor redo för skörd
Mogna kronärtskockor redo för skörd

Växtplats och jord för kronärtskocka

Välj en öppen och solig plats i trädgårdslandet eller i blomsterrabatten. Kronärtskockor vill ha en näringsrik, väldränerad och mullrik jordig. Förbered jorden med kompost och välbrunnen stallgödsel. Håll fritt från ogräs tills den själv kan göra det.

Utplantering av kronärtskocka

I slutet av maj, när frostrisken är över, är det dags att börja avhärda kronärtskockorna. Du skolar dem genom att ställa ut växterna en stund varje dag och ta in dem nattetid. Plantera ut på samma djup som de hade i krukan. Det är viktigt att hålla ett stort plantavstånd, då de växer sig riktigt stora med tiden. Använd radavstånd och plantavstånd 1x1 m för frösådda och 1x1,5 m för perenna plantor.

Tips: Man kan utnyttja den öppna ytan mellan plantorna till att odla snabbväxande grödor, som rädisor eller sallat, tills kronärtskockorna växt till sig.

Skötsel av kronärtskocka

Var noga med jämn tillgång till vatten. Speciellt under torrperioder, för annars kan blomkorgarna torka ihop. Fram till skörden kan kronärtskockan gynnas av extra gödning. Täcker man marken med gräsklipp eller kompost behålls fuktigheten i jorden, men se till att täckningen inte är för kompakt. Kronärtskockan är beroende av god lufttillförsel till rötterna.

Det finns både ettåriga och perenna kronärtskockorDet finns både ettåriga och perenna kronärtskockorDet finns både ettåriga och perenna kronärtskockor
Det finns både ettåriga och perenna kronärtskockor

Så skördar man kronärtskocka

De tidigaste kronärtskockorna är 'Grön skånsk', vars toppskott brukar bli skördefärdiga i början av juli. Sidoskotten ger skörd någon vecka senare. Annars räknas skördetiden normalt från augusti till oktober. Du vet att det är dags att skörda skockan när de köttiga fjälliknande bladen, som sitter på utsidan, börjar separera sig från varandra. Skörda med vass kniv. Snittet bör göras ca 10 centimeter under blombotten. Bästa tiden är tidigt på morgonen, medan det ännu är svalt. Lägg skockorna i kallt vatten några timmar. Då blir du av med bladlöss, nyckelpigor, och tvestjärtar, som brukar gömma sig under holkfjällen.

Äldre plantor av 'Grön skånsk' kan ge upp till tjugo skockor per planta, ibland mer, medan yngre plantor bara förmår producera några stycken. Sorten 'Violett' ger ca 6-8 skockor per planta, men samtidigt är den ettårig och kan då stå tätare.

Kronärtskockans vackra blommorna går att torka till eternellerKronärtskockans vackra blommorna går att torka till eternellerKronärtskockans vackra blommorna går att torka till eterneller
Kronärtskockans vackra blommorna går att torka till eterneller Foto: BENIS

Övervintring av perenna kronärtskockor

Kronärtskockor tål några graders frost på hösten, så man behöver inte täcka förrän strax innan tjälen börjar gå ner i jorden. Vid övervintring är det viktigt att täcka över dem med lämpligt material. Ju kallare desto tjockare med täckmaterialets. Bästa täckningen gör du så här: skär ner stängeln till 20 cm över markytan och kupa försiktigt upp lite jord närmast plantan. Ovanpå jordkullen lutas t ex två tegelpannor eller annat material, så att vatten kan rinna av. Ovanpå detta lägger man ytterligare skydd i isolerande material i form av löv, halm, tång eller stallgödsel.

Om vädret under en längre tid är vått i stället för kallt bör man lätta på marktäckningen så att luft kommer in, detta för att förhindra att rötterna ruttnar. På våren avlägsnas täcket i takt med att frosten släpper. Som ett alternativ till att låta plantorna övervintra på plats kan man efter avslutad skörd gräva upp plantorna och kruka dem. Krukorna placeras frostfritt, och skolas ut på våren.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om kronärtskocka:

Kronärtskocka – matiga och odlingsvärda sorter

Koka, tillreda och skala kronärtskocka – så gör man! (film)

Odla spännande kardon – kronärtskockans kusin!

Köp grönsaksplantor från webbutiken!