Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Odla mangold den lättodlade supermaten på balkong och friland

Mangold är en lättodlad grönsak som ger stor utdelning för en liten insats. Att den är en delikatess som ung planta, gör den perfekt för sådd sent på säsongen om man missat tidigare. Mangold går även att odla i kruka inomhus. Låt mangolden stå i landet, om det blir en mild vinter kan man få ytterligare en skörd tidigt nästkommande vår.

Odla mangold som tvååring

Mangold (Beta vulgaris Mangold-Gruppen) odlas som ettårig bladgrönsak, men är egentligen tvåårig (bienn). Den är släkt till den vanliga betan och liknar rödbetan, men har ingen uppsvälld rot. Mangold skördas hela sommaren. Första året bildas en bladrosett som bildar den näring som ska användas till blomskotten nästkommande år. Det är bladrosetten med stjälk som vi använder som grönsak.

Växtplats och jord för mangold

Mangold trivs bäst i soligt läge, men är en av de grönsaker som går att odla i skuggigare läge, då med mindre skörd. Gillar inte att odlas nära störbönor och senap. Den växer på de flesta jordar, men trivs bäst i lucker, mull- och näringsrik jord, som är väldränerad. Förbered växtplatsen på våren genom att mylla ned kompost och kväverikt gödsel.

För kontinuerlig skörd sår man mangold i omgångar. Vanligen skördar man bladen efterhand. Skär man ner hela plantan kommer det snart nya blad. Täckt med organiskt material, kan den övervintra i en stor del av landet och ge en tidig vårskörd innan den börjar gå i blom.

Mangold som babyleafs. Odla dina egna på friland eller i kruka på balkongen!

Odla mangold på friland

Så mangold direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. För tidig sådd i kall jord ökar risken för stocklöpningm d v s blombildning redan första året. Odlingsperiod i maj-juli, tidigare i de varmaste delarna av landet redan i april, för skörd i juli-september (i söder till oktober). Temperatur vid sådd ska vara från +10° till +20°C.

När plantan blivit en decimeter hög är det dags att gallra. Plantavstånd 10-20 cm. Använd de små bortrensade plantorna t ex till sallad. Det tar ca 1,5 till 2 månader för att mangold ska utvecklas från frö till färdig planta, men det går bra att skörda unga skott tidigare.

Vattna vid behov. Jorden får aldrig torka ut, men mangold gillar inte heller att stå i blöt jord. Vid uppenbar vattenbrist får mangold träiga stjälkar. Kvävegödsla gärna lite under hela växtsäsongen. Då kan du använda hönspellets eller färdigbrunnen kogödsel.

Mangold 'Red Chard' med sina knallröda stjälkar.

Odla mangold i kruka

Skott eller s k babyleafs av mangold kan odlas i kruka på balkongen eller inomhus. Fyll en kruka med näringsrik jord. Toppa gärna med såjord och sätt fröna enligt planteringsanvisningarna på fröpåsen. Det går bra att så tätare när man odlar i kruka. Tänk på att temperaturen inte bör vara över 20°C för då hämmas tillväxten och över 25°C vill frön inte gro. Skörda skotten tidigt när de är spröda och goda. När det börjar bli tunt med nya plantor sätter man fler frön. Glöm inte att vattna och hålla jorden fuktig.

Skörda och förvara mangold

Bryt av de yttre bladen vid basen allt eftersom. Bladen används oftast som spenat och de tjocka stjälkarna kan tillagas som sparris. Mangold kan skördas långt in på hösten och frysas in efter förvällning eller torkas i svag värme. Små färska blad är goda råa och kallas i handeln ofta för babyleafs tillsamman med andra unga bladgrönsaker. Om mangold går i blom går det även att äta blomskotten tillagade precis som broccoliskott. Testa!

Mangold finns i många olika färger. Odla flera sorter för variation! Foto: hjschneider

Odlingsvärda mangoldsorter

Det finns vit, grön, purpur, röd, orange och gul mangold. Då avses stjälkarnas färg. Bladen är mörkt eller ljust gröna, släta eller buckliga. Fröer säljs också med blandade sorter t ex 'Bright Lights'. Vissa sorter passar bättre till minisallat än andra. Nedan är ett urval.

Vit mangold:

'Lucullus'. Medeltjock stjälk med gröngula buckliga blad, ganska frosthärdig, och även lämplig för babyleafs.

'Fordhook Giant'. Starkväxande med de största bladen, mörkgröna buckliga med vit stjälk och nerver. Ger stor skörd.

'Zilver'. Gammal pålitlig sort, som tål frost bra, bred stjälk, svagt buckliga blad.

Grön mangold:

'Erbette'. Späda ljusgröna och släta blad, som har fin spenatsmak. Kan oftast övervintra.

Röd mangold:

'Magenta Sunset'. Medelstor med lätt buckliga mörkgröna blad, purpurfärgade stjälkar. Även fin som minisallat, och tål både värme och frost bra.

'Rainbow Chard'. En mix av sorter med olika färg på bladnerverna, medelstora lätt buckliga blad. Färgerna bleks en del vid tillagning.

'Rhubard Chard'. Stora lätt buckliga blad med röda stjälkar och nerver. Blomningsbenägen.

Orange mangold: 

'Orange Fantasia'. Smala stjälkar med knall orange färg som håller även vid tillagning. Bladen är lätt buckliga och mörkgröna. Kan med fördel användas som babyleaf.

Gul mangold:

'Bright Yellow'. Breda gula stjälkar och lätt buckliga mörkgröna blad. Går att skörda även som unga skott.

'Golden Chard'. Stor med lätt buckliga gröna blad, gula stjälkar som blir gulare ju äldre plantan är och får behålla färgen vid tillagning. Välsmakande och populär gammal kultursort.

FOTO: Colourbox, Istockphoto