Odla spännande kardon – kronärtskockans kusin!
Delikatess och snygg i rabatten – kardon ger mervärde i trädgården. Win-win! Kardon (Cynara cardunculus) är en nära släkting till kronärtskockan, ibland även kallad för "vild kronärtskocka". När man tillagar den är det bladmärgen på unga skott som man använder. Lär dig hur man odlar och brukar den.
Vad är kardon?
Både kardon och kronärtskocka har sitt gemensamma vilda ursprung kring Medelhavet, där de har en mycket bredare användningsområde i matkulturen. Kardon är fleråriga, men odlas som ettåringar från frön hos oss, då de inte tål frost. Har man en planta och bor i sydligaste Sverige, så kan man alltid testa att övervintra den genom täckning, som de perenna kronärtskockorna.



Sådd av kardon
Kardonplantorna behöver en ganska lång säsong och därför förkultiveras de. Så inomhus, 1-2 cm djupt, 6-8 veckor innan utplanteringen då risken för frost är över. De växer snabbt, så man brukar hinna skola om dem till större krukor innan det är dags för utskolning.
Tips: Plantera ut kardon i dina praktrabatter. De är vackert arkitektoniska med sina silvriga och stora blad. På sommaren blommar de tistellika purpurfärgade blommorna.



Odling och skötsel av kardon
Kardon trivs i näringsrik och väldränerad jord på ett soligt läge. Blanda upp jorden med kompost och se till att vattna jämnt över säsongen. De gillar inte att torka ut. Ge plantorna bra plats, minst 60 cm till närmaste granne. De kan beroende på sort bli mellan 120-180 cm höga.
De odlas mestadels för sina ätliga bladstjälkar. För att få den eftertraktade, mjälla smaken kan stjälkarna blekas i 3-4 veckor innan de ska skördas. Knyt om kartong eller en säck, alternativt kupa upp jord runt stjälkarna.



Skörda och tillaga kardon
OBS! Var försiktig och använd tjocka handskar. Beroende på sort kan kardon ha väldigt vassa små taggar längst hela stjälken. Det finns även taggfria sorter. Vid skörden putsas bladen och de yttersta stjälkarna bort. Resten av stjälkarna förvälls. Njut dem som de är med smör eller använd dem istället för fänkål eller bladselleri i olika recept. De kan också ätas råa efter att strängarna skalats.
Tips: Då man inte så ofta ser kardon i svensk matlagning, kan det hjälpa att hitta recept på nätet. Sök då på cardoon, cardoni och cardone.
De små kronärtskockslika blomkorgarna går att äta, men ger så lite att det är bättre att låta dem gå i blom för det dekorativa värdet. Som eterneller är de djupt skattade i många länder. Även den övre delen av roten går att äta, men då måste man skörda hela plantan innan säsongen är över, och det är lite synd.
FOTO: Colourbox, Istockphoto
Mer om kronärtskocka:
Odla och sköta kronärtskocka – vackraste grönsaken i kökslandet!