Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt.
Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt. Foto: Shutterstock

Odla egen chili inne och ute i kruka – skötsel av chiliplantor året om

Chili – allt ifrån gröna, gula, röda och till och med lila, millimeter till decimeter stora, runda, avlånga och klockformade frukter. Ja, chilipeppar kan se ut hursomhelst och smaka både milt och få det att ryka ur öronen av styrkan. Odla egen chili för glädjen att få testa sorter som inte finns på marknaden.

Odla olika chilisorter

De olika chiliplantorna varierar i storlek från några decimeter till över en meter både i höjd och i bredd. Bladen är oftast avlånga med slät kant. Blommorna är stjärnformade med 5-9 kronblad. Blommornas färg är vit eller blålila. Frukterna varierar till färg, form och storlek. Vanligast är att frukterna blir gula eller röda när de mognar, men även bruna och lila frukter förekommer. Gröna chilifrukter man ser på marknaden till exempel 'Padrone' är gula eller röda sorter som plockas omogna.

Var hittar jag fröer till chili?

Chilifröer finns nuförtiden att köpa hos flera välsorterade fröhandlare, varav flera har nätbutiker. Det går även att ta tillvara chilifröer från torkade eller färska chilifrukter. Är du ordentligt intresserad går du med i en chiliförening där medlemmarna byter och beställer tillsammans.

Spännande chilisorter finns att få tag på nätet och genom föreningar. Foto: Shutterstock

Sådd och förkultivering av chili

De flesta chilisorter har en lång utvecklingstid och därför ska fröna sås så tidigt som möjligt. Om du har tillgång till ett uppvärmt växthus eller har extra växtbelysning inomhus, så är det en god idé att börja i slutet av januari eller februari. Många sår sin chilipeppar senare. Plantorna utvecklas fint, men risken finns att chilifrukterna inte hinner mogna. Det finns trick för detta med.

1. Så chili i krukor och använd vanlig såjord. Vattna igenom jorden ordentligt innan sådden, så flyter inte fröerna i väg.

2. Tryck ner fröna ca en halv centimeter i jorden. Har du gott om frön kan du variera sådjupet en aning för att nå bästa resultat.

3. Temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader. Det kan underlätta att skaffa sig en värmematta för sådd, om det inte är tillräckligt varmt i fönstret över elementet.

4. Jorden ska hållas fuktig men inte genomsur. Efter ca två till tre veckor brukar hjärtbladen visa sig. Nu vill plantorna ha gott om ljus helst uppåt 14 timmar om dygnet.

Tips: Överblivna frön kan sparas i flera år, helst i en tät burk och i kylskåpet.

Omskolning av chiliplantor

När det blivit ordentlig med rötter är det dags för den första omplanteringen. Flytta då försiktigt plantorna till större krukor. Plantera dom så att jorden når upp till hjärtbladen. Nu vill de ha det aningen lite svalare - sänk till 16-20 grader. Gödselvattna regelbundet från och med tredje veckan efter omplanteringen.

Det är inte svårt att så chili, men man behöver förkultivera och plantorna vill ha mycket ljus och värme. Foto: Shutterstock
Chilipeppar som växer i krukor vill ha rymligt men inte för stort utrymme. Foto: Shutterstock

Odla chili i kruka

Det är faktiskt enklast att odla chili i kruka, då man kan flytta dem enkelt in och ut under säsongen. Ibland slår det bakut när man är för generös med storleken på krukan från början. Så är det med chili – de föredrar att öka storleken gradvis. En för stor kruka gör att plantan skickar ut smala rottrådar genom jorden och dessa trådar förgrenar sig inte förrän de når krukkanten, det leder till en tunn rotklump. För bästa resultat skolar man därför om minst två gånger efter sådd. Vid varje omplantering flyttar man plantan till en lite större kruka. Den slutliga krukan bör vara på runt tio liter.

Odling av chili på friland

I maj-juni när risken för frost är över kan du börja skola ut de förodlade chiliplantorna genom att låta dem stå ute gradvis. Börja med några timmar och ta in dem över natten. Plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Chili trivs bäst i mullrik jord med ett pH-värde mellan 5,5-6,5. Ge plantan stöd med en bambupinne eller liknande och skydda dem med odlingsväv under de första veckorna.

Odla egna chilisorter som är svåra att hitta i handeln. Foto: Shutterstock

Skötsel av chili

Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt. I växthus, mot södervägg, i ett söderfönster eller i kökslandet i full sol, gärna i en upphöjd bädd. Sen är det viktigt att vattna! En solig sommardag kan de behöva vattnas två gånger då de dricker mycket. Gödselvattna gärna en gång i veckan.

Toppa eller inte toppa chili?

Du har kanske läst någonstans om att man toppar chili, men det beror helt på vilken sort man har. Om sorten ska bli hög ska chiliplantan först växa till önskad storlek innan man beskär. De låga och buskiga sorterna med många grenar, kan man börja beskära när de är ca 15 centimeter höga och har några riktiga bladpar.

Chiliplantor som växer direkt på friland kan behöva stöd. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så odlar du tomater – en mycket lättodlad köksväxt! 

LÄS MER: Kryddväxter utomhus och inomhus – så lyckas du!