Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nybörjarens lättodlade grönsaker

Vad ska man då odla första året? Först och främst förstås familjens personliga favoriter. Men det ska också vara lättodlade sorter. Första året vill man gärna få ett positivt resultat, så att man vill fortsätta att försöka nästa år.

Vad är lättodlade grönsaker?

Första året med ett nytt grönsaksland är det viktigt att det växer frodigt och att skörden blir stor. Man kanske även vill börja att så direkt i landet, men några grönsaker hinner inte utvecklas om man inte börjar att förodla dem inomhus tidigare. Det kan fortfarande vara lätt, men det kräver aningen mer ompyssling. Men man kan även välja att inte så och köpa färdiga småplantor, som man kan sätta ut direkt i kökslandet eller i kruka. På fröförpackningarna finns tydliga instruktioner om radavstånd, sådjup och annat praktiskt som man behöver tänka på.

Sockerärter, purjo, gul lök, plocksallat, dill persilja, morötter och broccoli är sorterna man valde. Sockerärter, dill, plocksallat och morötter såddes direkt, de andra sattes som plantor.

Lättodlade grönsaker som förodlas (eller köps som småplantor):

Sockerärter är mycket lättodlade och kan sås tidigare än andra ärter. Jämför fröpåsarna för att få tag på en ­extra tidig sort och du kan börja skörda redan i slutet av juni i mellersta Sverige. Glöm inte att ha något stöd åt sockerärterna redan vid start, så att den kan klättra. Plantera kring ett torn eller stick ner bambupinnar på rad och fäst snöre emellan.

Lättodlade grönsaker som sås direkt på friland:

1. Plocksallat är bland det enklaste att lyckas med. Plocksallat bildar inte huvuden utan man skördar allt eftersom ­bladen växer ut. Praktiskt när man vill skörda så gott som ­varje dag. Välj en frömix med såväl flikiga gröna som krusiga och rödfärgade blad. Så i omgångar under hela säsongen.

 Morötter brukar tacksamt ge utdelning. Det finns både tidiga och sena sorter. De senare sorterna lämpar sig bra för lagring under vintern. Har du sått fröna för tätt, vilket är lätt hänt då de är så små, gallra och ät lätt förvällda som vårprimörer.

Purjolöken köptes som plantor och det är alltid enklast. All lök gror långsamt och purjo bör sås ­inomhus redan i februari om man ska ha lagom stora plantor när det är dags att plantera ut. Men då finns det alltid plantor att få tag i.

 Persiljan är också långsamgroende och är man sent ute är det bäst att satsa på ett par tråg med plantor som plockas ut på rad. Här blev det massor med härligt krusig, aromatisk grönska på det sättet.

 Gul lök är bland det enklaste som finns att odla och därför en av de bästa nybörjargrödorna. Köp sättlök i maj och sätt ut i rader på ca 10 cm avstånd.

 Asiatiska bladgrönsaker ’Pak Choi’ och ’Mizuno’ hette sorterna, som är släkt med ­våra vanliga kålväxter. Här var det inga som helst odlingsproblem, men det krävs näringsrik jord för att de ska växa bra. Hönsgödseln gjorde nytta här.

Broccoli sattes också som plantor, precis som man gör med ­alla andra ­kålsorter som vitkål, brysselkål, kålrot och andra. Här måste man alltid tänka sig för när man sätter, ­eftersom plantorna blir jättestora fram på sommaren. Det krävs minst 40 cm mellan plantorna. Men på försommaren kan man utnyttja platsen och odla snabbväxande sorter t ex sallat, spenat eller rädisor mellan kålplantorna som ännu inte hunnit bli stora.

Potatis

Ett av landets fyra rutor reserverades för potatis av en tidig sort. Här valde man ’Minerva’, välsmakande och motståndskraftig mot de flesta sjukdomar. Andra bra tidiga sorter är ’Rocket’, ’Swift’ som är tidigast av alla samt den nya sorten ’Marine’ som vunnit flera smaktest. Här och var kan man också så lite ringblommor för att ge färg åt landet.

Och så kryddörter

Lite kryddörter blev det också plats för. Alla sattes som plantor. Rosmarin kan bara odlas ett år. Det är visserligen en liten vedartad buske men den är inte alls härdig på våra breddgrader. Till nästa år krävs en ny planta. Gräslöken var krukodlad och växte fantastiskt när den rotat sig. Som all annan lök gror den långsamt och det är mest praktiskt att satsa på plantor än att så själv. Till nästa år ska det komma fler kryddplantor i landet. Oregano eller kungsmynta, den är perenn och fullt härdig så det behöver bara sättas en gång. Kryddtimjan är också perenn men är osäkrare att övervintra. Med rejäl täckning kan det gå men ofta fryser den bort.

Mer om köksodling:

Köksland för nybörjare

8 odlingstips för kökslandet