Malabarspenat – mat och prydnad på höjden!
Malabarspenat (Basella rubra) är som vanlig spenat, fast bättre. Den har längre säsong, ett vackrare växtsätt och ger större skörd under längre tid. Andra fördelar är att den tar mindre plats då den slingrar på hösten och även kan odlas inomhus som prydnadsväxt.
Malabarspenat är ingen spenat
Trots namnet är malabarspenat (Basella rubra) inte släkt med vanlig spenat, som är en mållväxt, utan ingår i familjen malabarväxter. Malabar syftar på Malabarkusten, Indiens sydvästkust, som är en del av dess ursprungsområde i Indien och Sydostasien. Sedan länge har den förvildats i tropiska delar av Afrika, Sydamerika och Kina där den ingår i många traditionella rätter. Malabarspenat är en perenn men odlas hos oss främst som en ettårig grönsak.
Köp malabarspenat 'Alba' i webbutiken!
Användningsområde av malabarspenat
Malabarspenaten får stora, frodiga, goda blad. De vackra röda och slingrande stammarna gör den mycket dekorativ. Den går bra att odla ute på ett skyddat ställe men funkar även som krukväxt på fönsterbrädan. De köttiga, krispiga bladen passar i pajer, stuvningar och wok. Även unga stjälkar och toppskott kan användas. Bladen, som är rika på vitamin A, C, järn och kalk, är perfekta i smoothies och de spädaste kan användas i sallad. Sorten 'Alba' har en än mjällare smak än den rena arten. Den har även större blad, men mindre blommor, så testa gärna båda.
Odling och skötsel av malabarspenat
Du kan välja att köpa färdiga små plantor, som snabbt växer till sig, eller odla från frö. Siktar du på att så från frö och sätt ut på friland, måste du förså inomhus i februari–maj. Vid tidig sådd är det bra med extrabelysning. Det kan ta upp till fem veckor innan fröna gror.
Odla ute. Plantera ut i en stor kruka i vindskyddat och halvskuggigt läge, gärna mot en vägg eller i växthus, när risken för frost är över. Skydda den från den starka vårsolen. Stark sol gör att bladen inte blir lika gröna och stora. Växer sakta i början men plötsligt springer den iväg. Ge plantan ett stöd att klättra på, för den kan bli upp till 2–3 meter hög. Vattna ordentligt när jorden har torkat upp lite lätt på ytan och ge flytande näring så att plantan orkar producera nya blad hela säsongen. Skörda bladen efterhand så kommer det snart nya sidoskott. Flytta in krukan innan frosten.
Odla inne. Malabarspenat sköts på samma sätt som ute. Den vill stå ljust, men undvik gassande vår- och sommarljus om du vill ha den inne året om. Under vintern funkar ett söderfönster för maximalt ljus, och det går bra att ha extra belysning för andra lägen. Den föredrar en ordentlig genomvattning när jorden torkat på ytan. Tillsätt en liten giva näringslösning i vattnet, så att näringstillförseln blir jämn.



Malabarspenat 'Alba' är ljusare och mjällare än arten.
Föröka malabarspenat lätt!
Det är superenkelt att ta sticklingar malabarspenat. Bara ta av de små sidoskotten och plantera i en liten kruka med jord. Får din planta bär, så är det bra att veta att de är sortäkta, d v s det blir en likadan planta. Bären innehåller ett frö som kan sparas och sås nästa år. I "Annikas dagbok" i nr. 14 /2016, visade Annika Christensen hur man tar sticklingar från sorten 'Alba'. Denna sort är svår att få tag på både som planta och frö, men vi kan glädjande meddela att just de sticklingarna hamnade hos en odlare, och plantor finns nu att köpa i vår butik!
TEXT OCH BILD: Annika Christensen