Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kronärtskocka – matiga och odlingsvärda sorter

Kronärtskockor, Cynara cardunculus Scolymus-Gruppen, varierar i färg, form och storlek. Alla lämpar sig att äta råa, kokta, ungsbakade och inlagda. Sorter med större skockor har större hjärtan som kan fyllas. De flesta sorterna odlas från frö som ettåringar, men några kronärtskockor är härdigare och kan övervintras med hjälp av täckning.

Väldigt lite står att läsa om olika sorters kronärtskockor i svensk litteratur, och det finns inte heller så mycket bildmaterial. I Italien och Frankrike har kronärtskockskulturen funnits länge, och nu har även kaliforniska odlare vaknat för att odla fler sorter och satsa på större variation. Självklart varierar de i smak och konsistens, förutom utseende och odlingsegenskaper. Som privatodlare har vi chansen att experimentera, testa och dela med oss av våra erfarenheter. En jättespännande växtgrupp att utforska!

Kronärtskocka 'Gros Camus de Bretagne'

(alt. 'Stor Bretagnisk')

Sen sort med de största skockorna på 300-500g. Blomhuvudena är gröna och klotformiga med mycket hjärta. Plantan är lite kortare ca 1 m. Den skapades 1810 av en parisisk agronom, och är bland de vanligast kommersiellt odlade i västra Frankrike och Storbritannien. 

'Gros Camus de Bretagne', med stora gröna skockor'Gros Camus de Bretagne', med stora gröna skockor'Gros Camus de Bretagne', med stora gröna skockor
'Gros Camus de Bretagne', med stora gröna skockor Foto: Prill Mediendesign & Fotografie

Kronärtskocka 'Grön Skånsk'

Denna kronärtskocka har odlats historisk som flerårig i Skåne och förökas

med sidoskott eller från frö. Sorten är relativt härdig och rikbärande. Den börjar ge skockor redan i juli. De grågröna blomkorgarna är små 8-10 cm i diameter, men bottnen är i förhållande till storleken stor och köttig.

Kronärtskocka 'Herrgårds' – härdigast

Sorten skiljer sig markant från andra moderna sorter. Den blir mycket högre och är starkare förgrenad med fler skockor som följd. Skockorna är relativt små ca 8-10 centimeter i diameter, men med mycket kött i botten. Blomknopparna mognar under en längre tid med start i september. Plantan blir 150 cm hög. Kronärtskockan ’Herrgårds’ lanserades som Grönt kulturarvsväxt 2014. Det är den härdigaste sorten för nordiskt klimat, och kan odlas som perenn i de sydligaste delarna av landet med vintertäckning.

'Herrgårds' med en tjock blombotten.'Herrgårds' med en tjock blombotten.'Herrgårds' med en tjock blombotten.
'Herrgårds' med en tjock blombotten.

Bildkälla

Kronärtskocka 'Imperial Star'

En ny modern sort, hybrid av 'Globe', som infördes 1991 i Kalifornien. 'Imperial Star' har blivit populär för att den utvecklas bra i flera klimat, tack vare att den är snabb. De kraftiga plantorna, drygt 1 m höga, ger 5-8 matiga runda och gröna skockor med en diameter på 7-10 cm.

Kronärtskocka 'Sutton's Purple Globe'

En härdigare brittisk sort, som man gott kan testa att övervintra. Skockorna är medelstora, runda och purpurfärgade.

'Sutton's Purple Globe' en ny liten kronärtskocka'Sutton's Purple Globe' en ny liten kronärtskocka'Sutton's Purple Globe' en ny liten kronärtskocka
'Sutton's Purple Globe' en ny liten kronärtskocka

Kronärtskocka 'Vert Globe'

(alt. 'Green Globe')

Gammal populär kronärtskocka från 1863. Skockorna är gröna, plattrunda och relativt stora  8-10 cm i diameter. Plantorna blir 1-1,5 meter höga. Skörd från juli till första frosten. Plantorna är normalt inte vinterhärdiga, men de kan möjligen övervintra i sydligaste delarna av landet om de täcks. De hinner ge en liten skörd även om de odlas från frö, som ettåriga.

Kronärtskocka 'Violet de Provence'

Purpurfärgade koniska kronärtskockor. Relativt små ca 100 g, men kompenserar med fler huvuden än andra kronärtskockor. De odlas som perenna kring Medelhavsområdet, men hos oss odlas de som ettåriga.

'Violet de Provence', med ljuvligt purpurfärgade skockor.'Violet de Provence', med ljuvligt purpurfärgade skockor.'Violet de Provence', med ljuvligt purpurfärgade skockor.
'Violet de Provence', med ljuvligt purpurfärgade skockor.

Kronärtskocka 'Violet Hâtif'

(alt. 'Early Purple', 'Röd Engelsk', 'Violett Fransk Tidig', 'Violetto Precoce')

En ny italiensk sort som mognar tidigt. Odlas som ettåring från frö, men ger rik skörd under det första året. Purpurfärgade koniska medelstora kronärtskockor med god smak. Plantorna är ca 120 cm höga.

Nyskördade 'Violet Hâtif' på en fransk marknad.Nyskördade 'Violet Hâtif' på en fransk marknad.Nyskördade 'Violet Hâtif' på en fransk marknad.
Nyskördade 'Violet Hâtif' på en fransk marknad.

Kronärtskocka 'Violett'

(alt. 'Stockholms Torg', 'Stor Violett')

'Violett' odlas som ettårig kronärtskocka, men kan vissa år övervintra på växtplatsen med hjälp av täckning. Ger skörd ett par veckor senare än 'Grön skånsk'. Blombottnarna är vanligen stora upp till 18 cm i diameter.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om kronärtskocka:

Odla och sköta kronärtskocka – vackraste grönsaken i kökslandet!

Koka, tillreda och skala kronärtskocka – så gör man! (film)

Odla spännande kardon – kronärtskockans kusin!