Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CYNOCLUB

Jordärtskocka – perenn grönsak och lättodlad delikatess

Jordärtskocka (Helianthus tuberosus) är släkt med solros. Det är en tålig och mycket lättodlad perenn, vars rotknölar kan skördas redan första hösten. En fördel med jordärskockan är att den som gröda går att skörda innan allt annat ätligt kommit igång, då den övervintrar. Här är tricken för att få stora skockor.

Jordärtskockans blomma. Här syns släktskapet med solrosen. Foto: Palinchak Mikhail

Jordärtskockans växtplats

Jordärskockor är inte kräsna. De klarar de flesta jordar, men mullrik och sandiga jordar gör det lättare för skockorna att utvecklas fint och ger slätare skockor. Se till att jorden är lucker och välgödslad innan du planterar. Jordärtskockan är mycket härdig och kan utan vidare odlas upp till zon 7, även om blomman sällan hinner utvecklas hos oss. Plantorna blir upp till 2-3 m höga, så det kan vara lämpligt att ha dessa resar i bakgrunden.

Tips: Trivs jordärtskockan och man inte skördar alla knölarna, kan den sprida sig då den är perenn. Det går att lösa på två sätt. Odla på en avgränsad yta t ex pallkrage. Eller ännu hellre så skördar man allt. De bästa knölarna sparas och sätts sedan.

Jordärtskocka sorten 'Vanlig röd'. Foto: Antonio Gravante

Plantering och skötsel av jordärtskocka

Knölarna sätts tidigt på våren eller på hösten, ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna och ett radavstånd på minst 70 cm. Blanda gärna ner lite kompostjord eller en näve naturgödsel per skocka innan. Vattna vid behov. De tål lite torka. Det går bra att kupa när de kommit upp en bit eller att täcka med täckmaterial, för att undvika missfärgning av de nya jordärtskockorna som bildas.

Jordärtskocka 'Gigant', stora vita och relativt släta knölar.

Om skörd, övervintring och lagring

På hösten efter blomningen (om de hinner) vandrar näringen ner i knölarna. Bladen vissnar och jordärtskockorna är skördefärdiga. Skördar man för tidigt sitter knölarna fast och får brytas loss. Sena sorter blommar inte alltid men kan skördas under senhösten eller ännu hellre tidig vår. Det är många som låter jordärtskockorna övervintra i jorden, för att kunna ha någon gröda att skörda tidigt när inget annat finns. Då kan man förbereda jorden direkt efter och plantera de bästa skockorna för den nya säsongen.

Några jordärtskockor är knöligare och mer svårskalade. Skrubba och ungsbaka.

Jordärtskockorna bör lagras svalt och fuktigt, men de är inte så tåliga för längre lagring. Lagringsproblemet är att knölarna blir mjuka och skrumpnar ihop. De kan t o m jäsa. Det är därför övervintring i jorden kan lösa det problemet. I kylrum kan de lagras upp till några veckor vid lägsta möjliga temperatur över noll. Täckta med sand kan lagringstiden förlängas. Skockor kan lagras i stuka med tillräcklig isolering.

https://youtu.be/0rVM3V85-2g

En film från OdlingsTV där Jessica Lyon berättar om hur hon odlar och skördar sina jordärtskockor.

Användning av jordärtskocka

Fruktköttet mörknar något vid kokning därför kokas de bäst med skalen på eftersom de missfärgas mycket snabbt efter skalning. Om de skalas måste de genast läggas i kallt vatten, för att inte mörkna. De kokas mjuka i lättsaltat vatten, serveras varma med smör. De kan ungnsbakas, passeras och användas i soppa eller puré. Jordärtskocka kan också användas rå i sallader eller som rotfruktschips.

Jordärtskockor lagrar kolhydraten inulin istället för stärkelse som i potatisen. Folk med känsliga magar kan få lite gasig mage när de äter jordärtskockor. Ju senare man skördar desto mindre inulin. Inulin ger även att knölarna lätt faller sönder när de kokas.

Jordärtskocka 'Lola' med rött skal. Foto: hjschneider

Bra odlingsvärda sorter:

De knölar man kan köpa i Sverige har sällan sortnamn. Det finns sorter med rött, vitt eller gulaktigt kött. Generellt kan då sägas att de röda sorterna som regel är tidigast och har större genomsnittsstorlek än de vita. De röda är oftast mer släta i formen och de kan börja skördas i september, men ger bäst utbyte om de får stå kvar till november-december.

På kontinenten finns det flera sorter som odlas i stor skala, bland annat de tyska sorterna 'Bianka', 'Roter Sommerkugel' och 'Tropicana'. Den sistnämnda blommar även i Norden och eftersom den är mer dagsneutral kan den ge betydligt bättre skörd under norrländska förhållanden. 'Stor fransk', 'Sutton's White' och 'Vanlig röd' är några till sorter som odlas här.

'Bianka' – vitbeiga stora knölar, relativt släta. En populär sort i Sverige.

'Gigant' – stora vita och slätare skockor.

'Henriette' – får vita till beige medelstora päronformade knölar, relativt släta.

'Marsvinsholm' – rödvioletta stora och släta runda knölar.

'Lola' – röviolett skal, medelstora och slätare knölar.