Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Boulanger sandrine / Colourbox

Så enkelt förökar du tomater och chili från sticklingar!

Kom du igång för tidigt eller för sent med att odla tomater? För tidigt satta plantor kan bli rangliga och kan då beskäras. Annars tjuvar man skott från vänner med bättre tajmning. Sticklingar är hur enkelt som helst om man vill föröka tomater eller chili.

Hinn med fler chilisorter med hjälp av sticklingar från dina vänner.Hinn med fler chilisorter med hjälp av sticklingar från dina vänner.Hinn med fler chilisorter med hjälp av sticklingar från dina vänner.
Hinn med fler chilisorter med hjälp av sticklingar från dina vänner. Foto: STEPHEN GIBSON PHOTOHOME.CO.UK

Fördelar med att sticklingsföröka tomat och chili

Genom att ta sticklingar från tomat och chili kan man komma ikapp om man missat förodlingen med frösådd och allt vad det innebär. Kanske har vi inte plats eller förutsättningar för långa förkultiveringar inomhus, då passar även ta sticklingar. Tekniken fungerar även om man har för få fröer. Då får man lätt fler plantor av en. Hjälps åt med vänner – odla någon chili och tomat var och ta sedan sticklingar av varandra!

Ta sticklingar av tomat och chili:

1. Tekniken är superenkel. Klipp av ett sido- eller toppskott från en tomat- eller chiliplanta. Du kan även passa på att ta tillvara på tjuvskott från tomater. En bra längd på skotten är ca 10 cm.

2. Ta bort eventuella blomanlag, som annars stjäl energi från rotbildningen.

3. Ställ stjälkarna i vatten. Byt vatten varje dag, så att inte bakterier bildas. Alternativt kan man sticka ner stjälken några cm ner i såjord, som hålls fuktig. Det finns de som tipsar om rotningshormoner, som gör processen snabbare, men det är inte nödvändigt. Speciellt inte på tomater som har otrolig växtkraft helt naturligt.

4. Efter bara några dagar bildas rötter längs tomat- eller chilistjälken. Då är det dags att plantera i en liten kruka i väntan på utplantering eller större kruka.