Foto: Vadym Zaitsev

Förgro och förodla potatis – skillnader och fördelar för tidig skörd!

Förgro eller förodla potatisen är knep man kan ta till om man vill få en tidigare skörd. Här reder jag ut begreppen, för det är skillnad på att förgro och förodla. Det verkar även råda förvirring kring fördelarna med förodling bland amatörodlare, så jag förklarar när det är idé att starta, och när du faktiskt kan skippa förodlingen och gå direkt på att sätta i jorden ute.

När förgro eller icke förgro potatis

Har jorden nått rätt temperatur för potatisodling (minst +8°) så finns det ingen anledning att förgro/förodla. Sätt den direkt i jorden. Anledningen till att man förgror/förodlar är för att få en tidigare skörd, och vinna tid innan man har möjlighet att sätta potatisen ute. Förutom att man får en tidig skörd, kan man även minska risken för angrepp av bladmögel om man förgror/förodlar, då bladmögel oftast uppstår senare på säsongen.

Potatis som förgros i äggkartong, redo att sättas ut.

Förgro eller förodla potatis

Förgro är när man får potatisen att sätta knoppar och groddas utan kontakt med jord, medan förodling är när man sticker ner halva sättpotatisen i jord så att rötter också hinner utvecklas. Att förodla är det som man vinner mest tid på, men det är lite pilligare att sätta ut potatisen utan att skada plantans rötter. (Tips finns nedan hur man kan förodla och skydda de unga röttterna.) Kanske har man inte heller plats med en förodling i fönsterkarmen, medan förgroning funkar med ett litet fat eller som på bilden en äggkartong.

Oavsett om man tänker förgro eller förodla så räkna man bakåt ca 5-7 veckor från planerad utplantering, så lång tid det tar för potatisen att utveckla skott (groddar) och rötter.

Förgrodd potatis med bra storlek på groddarna.

Förgro potatis utan jord

1. Potatisar kan förgros utan jord. Då slipper man vattningen, men det tar lite längre tid för potatisen att komma igång i jorden, då den först ska börja bilda rötter.

2. Många återanvänder äggkartonger, för detta ändamål, för att det suger upp eventuell fukt. Sätt en potatis i kartongfacken och vänta tills skotten visar sig. Använd certifierat utsäde! Det är sjukdomsfritt från sjukdomar som kan göra jorden obrukbar för potatis i många år framöver.

3. Bäst resultat får man om lägger dem ljust och svalt. En regel är att det måste vara frostfritt. Annars ruttnar potatisen.

4. När jorden "rett sig" (nått rätt temperatur) är det dags att plantera ut dina potatisstarter.

Tips: Om man odlar i upphöjda bäddar eller t ex pallkragar, värms jorden upp fortare än om det är direkt i marken.

Förodlad potatis görs med kontakt med jord så att rötter kan utvecklas.

Förodla potatis så här:

1. Först ska du tillverka en jätteenkel tidningskruka. Vik ett tidningsuppslag på mitten och rulla det runt en flaska. Botten låses genom att vika in den nedre delen in mot mitten. Tryck till ordentligt. Dra ur flaskan och vik sedan ner ovankanten två gånger utåt för bättre stabilitet i krukan, samt för att den inte ska öppna sig upptill.

2. Fyll krukorna med planteringsjord och ställ dem tätt på en bricka.

3. Sätt en potatis i varje.

4. När skotten börjar synas, har rötterna troligtvis också börjat utvecklas. Då är det dags att vattna lite, och fortsätta att hålla jorden fuktig men inte blöt.

5. När jorden har "rett sig" är det dags att sätta ut potatisen. Gräv fåror som är tillräckligt djupa för att du ska kunna kupa potatisen efter hand som den växer. Sätt ut hela papperskrukan. Pappret och jorden skyddar de sköra rötterna vid utplanteringen. Pappret kommer så småningom att multna bort. Fyll på med jord och vattna.

Potatis med långa skott som självgrott i kylskåpet går att odla.

Använda självgrodd potatis

Ibland självgror potatisar i kylskåpet eller i skafferiet. Det går att sätta dessa, men då det inte är certifierat utsäde finns risken att man får sjukdomar i jorden. Men det går jättebra att odla i en kruka eller hink med hål i botten. Då är jorden begränsad och går att byta ut om du skulle upptäcka sjukdom. Ju längre groddarna/skotten är, desto lättare går de av vid plantering. I forum har flera vittnat om att de testat att snurra riktigt långa skott och försiktigt skopa på jord, och det har blivit en liten skörd trots allt.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om potatis:

Odla potatis i hink och kruka på balkongen

Tomat och potatis på samma planta – så fixar man Frankensteinväxten

Skörda och förvara potatis på bästa sätt

Snabbaste sättet att skala potatisar (film)

6 potatissorter på vår topplista!