Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: philipimage

Är jordärtskockan perenn?

Jag prövade med en planta jordärtskockor förra våren och kunde i höstas skörda flera knölar, som väl förmodligen var ganska välväxta. Nu undrar jag vad som händer när plantan har stått kvar i jorden i vinter. Är den perenn och förökar sig? Eller måste man sätta många plantor varje vår om man vill skörda mycket på hösten? Kan man så dessa skockor? Berätta gärna mer om denna rotfrukt eftersom vi tyckte att den smakade mycket bra i gratinerad form.

Svar: Jordärtskockan är helt perenn, och säkert har ni glömt kvar några knölar som kommer att komma upp i år. Den förökar sig själv men skördar man allt så måste man sätta nytt. Om man med flit lämnar skockor år efter år är det inte säkert att skörden blir så stor som man önskar. Skockorna kan även blir av sämre kvalitet än man tänkt. Bäst resultat att föröka själv är att skörda alla knölarna och välja ut de slätaste och största för vidare förökning. Glöm inte att jordförbättra genom att slänga på kompost och gödsel tidig vår.

Man kan så dem från frö, men utsäde är inte lätt att hitta. Det går så mycket snabbare att sätta knölar. Knölar att sätta kan du köpa från plantskolor eller webbshoppar. Du kan även testa att sätta de knölar som finns i mataffären. Skörda dem så sent som möjligt på hösten eller ännu hellre vänta till våren året därpå, så har de hunnit utvecklas ordentligt.

Tänk på att jordärtskockor kan se lite olika ut beroende av sort. De kan växla i storlek, knölighet och färg, precis som potatis. Så välj inte första bästa.