Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PAYl Espen Olsen

Föröka fikon – så tar man sticklingar av fikonträd!

Sticklingar av fikonträd är lätta att ta. Här går vi igenom några metoder för att föröka fikonträd.

Det finns flera metoder för att föröka fikon från sticklingar. Fikonsticklingar brukar ha lätt för att ta sig, och det är ett ypperligt sätt att få fler plantor av fikonsorter som är svårare att få tag på i handeln. Man väljer ut friska starka skott som är 10–15 cm långa. Det behöver inte ens vara toppskott. I många av de exemplen jag sett för lyckade fikonsticklingar har det varit tjockare grenar. Sen beror det ju på hur stor moderplantan är, om man ens har möjlighet att ta grövre sticklingar.

Gemensamt för att sticklingar är att man tar bort alla de nedre bladen och fruktanlag. Man kan lämna ett litet blad i toppen, men det är inte nödvändigt.

Toppsticklingar av fikonträd

Toppsticklingar kan sättas direkt i sandblandad såjord i djupa plastkrukor. Jorden ska vara lätt fuktig men inte blöt. Ställ varmt inomhus. Så länge inga blad utvecklats behöver de inte stå ljust.

Sticklingar av fikon ska vara ca 10–15 cm långa. Blad stjäl kraft, så ta bort dem. Tjockare grenar går lättare att rota i vatten.Sticklingar av fikon ska vara ca 10–15 cm långa. Blad stjäl kraft, så ta bort dem. Tjockare grenar går lättare att rota i vatten.Sticklingar av fikon ska vara ca 10–15 cm långa. Blad stjäl kraft, så ta bort dem. Tjockare grenar går lättare att rota i vatten.
Sticklingar av fikon ska vara ca 10–15 cm långa. Blad stjäl kraft, så ta bort dem. Tjockare grenar går lättare att rota i vatten. Foto: Pongasn68

Tips: För att hjälpa till att hålla jorden fuktighetshållande och ett jämnare varmt klimat, kan man sätta en avskuren PET-flaska eller transparent plastpåse över sticklingarna – som ett miniväxthus.

Grövre fikonsticklingar i vatten

Grövre grenar utan blad, kan man sätta direkt i vatten för att rotas. Snabbaste metoden verkar vara att ha fuktat papper om nedre delen av sticklingen, samt sätta hela sticklingen i en ziplockpåse i kylskåpet i några dagar upp till någon vecka tills små vita rotanlag visar sig. Sen sätter man sticklingen i vatten.

När rötterna utvecklats ska man försiktigt plantera om fikonsticklingarna i var sin liten djup kruka och fortsätta att sköta om dem som unga plantor tills de växt till sig och kan flytta till en ännu större kruka. Läs mer om skötsel och odling av fikonträd.