Foto: FotoStudioMegg

Så lyckas du med jordgubbar – skötsel och plantering

Få en jämn skörd av stora härliga och solmogna jordgubbar om du förnyar plantorna och placerar dem i full sol. Följ skötselråden om plantavstånd och håll landet ogräsfritt så kommer du att lyckas!

Jordgubbar – så odlar du dem

Jordgubbar odlas på ett varmt och soligt läge. För bästa resultat ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning. PH-värdet ska helst vara mellan 5,5 och 6,5. På en lerjord kan man blanda in trädgårdskompost, brunnen kogödsel och lite torv som alla gör jorden porösare och torven sänker pH-värdet. Det är viktigt att hålla jordgubbslandet ogräsfritt. Enklast är att rensa noggrant innan man planterar jordgubbarna.

Totala halten antioxidanter är exempelvis 5-10 gånger högre i jordgubbar än i äpple. Jordgubbar innehåller mer vitamin C än apelsin. Det finns många olika jordgubbssorter för alla smaker och lägen, till och med vita jordgubbar för överkänsliga.

Det finns många härdiga jordgubbssorter för svenska odlingsförhållanden. Odla egna för mer smak!

Köp frukt- och bärplantor enkelt online!

Plantera jordgubbar

Bästa planteringstid för jordgubbar är i juli för att de ska hinna etablera sig till nästa säsong, men det går bra att plantera på våren när plantorna är tillgängliga i plantskolorna. Grundgödsla rejält med kogödsel vid plantering. Plantavståndet bör vara 20-30 cm, mellan raderna 50-80 cm. Beräkna ca 25 jordgubbsplantor till ca 6 m². Odlar man i pallkrage kan man plantera tätare, för där är det lättare att styra gödselvattning. Sätt plantorna lika djupt som de var i krukan, jorden får inte komma ovanför bladrosetten.

Man ska inte plantera jordgubbar för tätt, för att undvika sjukdomar. Följ råden för avstånd.

Skötsel av jordgubbar

Det är viktigt att rensa ogräs kontinuerligt. Var försiktig för att inte skada jordgubbarnas ytliga rötter. Man kan marktäcka under jordgubbarna med halm. Halmen minskar avdunstning, hindrar vattenstänk vid regn (som ökar risken för gråmögel) och ogräs, samt håller jorden varm. Det går även att täcka med gräsklipp eller täckbark för att hålla bären rena och friska.

Täck marken under jordgubbarna med halm eller annat material för mindre ogräsrensning och renare bär.

Nyplanterade jordgubbar vattnas ordentligt tills de etablerats. Efter etablering vattnar man mer sparsamt, men låt inte jorden torka ut helt. Undvik gödsling innan bären kommit, så att näringen inte går till bladtillväxt istället för att bilda frukter. Gödsla efter skörd i augusti och då gärna med kogödsel.

Håll koll på revorna som stjäl näring från huvudplantan. Du kan spara de kraftigaste och göra nya jordgubbar.

Räkna inte med en större skörd första året. Jordgubbar ger störst skörd som två- och treåriga. Efter fyra till fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya, och även att byta växtplats för att undvika jordtrötthet. Håll koll på revorna, för de stjäl näring från huvudplantan. Klipp därför av överflödiga revor men behåll de starkaste närmast moderplantan för att föröka jordgubbar från revor. Ibland upptäcker fåglarna bären och då kan man näta in odlingen.

Jordgubbar behöver förnyas efter några år och även byta växtplats.

Sjukdomar och skydd för jordgubbar

Tyvärr kan jordgubbar drabbas av sjukdomar, speciellt de äldre sorterna. Gråmögel är en svampsjukdom som angriper bären när de mognar och täcker dem med ett grått ludd. Mjöldagg är en annan svampsjukdom som angriper plantorna och en gråbrun hinna bildas på bladen. Spinn- och jordgubbskvalster missfärga och förtorkar bladen. Jordgubbsnematoder angriper plantor så att bladen deformeras, krymper och får en avvikande färg, bären kan också utebli.

Det bästa sättet att undvika sjukdomar är att välja motståndskraftiga sorter och inte sätta plantorna för tätt. Vattna inte på kvällarna. Klipp bort gamla blad till några centimeter ovanför kronorna efter skörden.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om bär och bärbuskar:

Satsa på många vanliga och ovanliga bär i trädgården!

Jordgubbar – olika sorter och vita jordgubbar för allergiker

Beskära bärbuskar – hallon, vinbär och krusbär

Köp frukt- och bärplantor enkelt online!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!