Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Myron Standret

Pollinering av äppelträd – pollineringstabell

Äppelträd behöver andra äppelsorter i närheten för att kunna bli pollinerade. Själva pollineringen sköter bin, humlor och andra insekter. I villakvarter eller koloniområden finns oftast flera andra äppelsorter, så att pollineringen fungerar utan att du behöver flera sorter själv.

Äppelblommorna pollineras av bin, humlor och andra insekter. Visste du t ex att tvestjärtar är bra pollinerare?

Pollineringstabell för äpplen

Äpplen kan pollineras av andra äpplen om du bor i ett villakvarter eller har koloniområde där det finns flera andra äppelsorter. Bor du avskilt eller vill försäkra dig om en god skörd och större äpplen, så kan du plantera fler äpplen som pollinerar varandra. Kolla vilka sorter som pollinerar varandra och hur du gör på balkongen för att få frukt. Växtia har en bra pollineringstabell, som är lätt att följa och går att skriva ut som PDF. Klicka på länken ovan, så kommer du direkt till tabellen.

Pollineringstabell för äpplen – klicka på bilden eller länken för att komma till tabellen.
Pollinering av äpplen kräver att man har äppelträd av andra sorter i närheten. På balkongen kan man ibland få hjälpa till med pollineringen för att få frukt. Foto: Leonid Tit

Pollinering av fruktträd på balkongen

Ett pelaräpple eller ett litet spaljerat äpple går jättebra att odla på en balkong i kruka. Men det kan vara långt till andra äppelträd och det får kanske inte plats med fler träd på en liten balkong. Då kan man tigga till sig en kvist med blomknoppar från en bra pollineringspartner. Låt kvisten stå i en vas med vatten, och när blommorna slår ut kan du hjälpa till att pollinera med pensel.

Mer om äpplen:

Ta vara på fallfrukten – recept och tips för äpplen

Skörda och vinterförvara äpplen

Äpplen för allergiker – finns det och kan det vara grader i helvetet?

Beskära äppelträd och päronträd – när och hur?