Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Prova på något nytt – odla ovanliga frukter och bärbuskar!

En läsare hörde av sig och var trött på att odla ”det gamla vanliga” i frukt- och bärväg. Vår trädgårdsexpert Anders Stålhand tipsar om några lite mer udda fruktträd och bärbuskar som funkar i zon 4 (eller högre). 

Häggmispel får söta och goda bär. Även fåglarna älskar dem, så man får vara snabb att plocka.Häggmispel får söta och goda bär. Även fåglarna älskar dem, så man får vara snabb att plocka.Häggmispel får söta och goda bär. Även fåglarna älskar dem, så man får vara snabb att plocka.
Häggmispel får söta och goda bär. Även fåglarna älskar dem, så man får vara snabb att plocka.

Det första jag tänker på är bärsorter av häggmispel Amelanchier alnifolia, en buske med amerikanskt ursprung. I nordöstra USA och sydvästra Kanada plockas häggmispelbär i skogen på samma sätt som vi plockar blåbär. Där heter den saskatoon. Den får blåa bär som mognar tidigt på bärsäsongen och är goda att äta direkt eller att torka och ha i müsli. Om man tillsätter något syrligt går det även fint att göra saft och sylt på dem. 'Smokey' och 'Northline’ är båda härdiga till zon 6 eller 7.

Minikiwi Actinidia kolomikta ’Anna’, ’Paula’ och ’Oscar’ är alla härdiga i zon 5. Det behövs både hon- och hanplantor för fruktsättning och honplantorna får krusbärsstora, hårlösa kiwis med en djup, söt kiwismak. De har dessutom vackert bladverk och en söt blomning. De har en tendens att vakna tidigt och blomningen kan därför ta skada av sen vårfrost. Ett sätt att undvika det är att plantera dem under ett större träd, eller mot en öst- eller västvänd vägg (värmen vid en sydvänd vägg väcker plantorna väl tidigt vilket istället kan öka frostskaderisken).

Det krävs både hon- och hanplantor för att få minikiwi. Även om självfertila sorter finns, får man större skörd att komplettera med en hanplanta.Det krävs både hon- och hanplantor för att få minikiwi. Även om självfertila sorter finns, får man större skörd att komplettera med en hanplanta.Det krävs både hon- och hanplantor för att få minikiwi. Även om självfertila sorter finns, får man större skörd att komplettera med en hanplanta.
Det krävs både hon- och hanplantor för att få minikiwi. Även om självfertila sorter finns, får man större skörd att komplettera med en hanplanta. Foto: AnthonyRosenberg

Om man bara låter dem växa blir de utan problem 10 meter höga, så länge de har något att klättra på. För att maximera fruktsättning kan man klippa in årsskotten (årets nya skott) på sommaren så att två till tre blad finns kvar närmast huvudstammen. Det finns självfertila sorter, men för bättre fruktsättning rekommenderas att man har minst en hanplanta bland honplantorna.

Rosenkvitten passar bra till marmelad. Busken får även dekorativa blommor på våren.Rosenkvitten passar bra till marmelad. Busken får även dekorativa blommor på våren.Rosenkvitten passar bra till marmelad. Busken får även dekorativa blommor på våren.
Rosenkvitten passar bra till marmelad. Busken får även dekorativa blommor på våren.

Liten rosenkvitten Chaenomeles japonica ’Cido’, zon 4, är en låg buske med rödorange blommor på våren. Framåt hösten får den aromatiskt doftande, gula frukter. De doftar så pass mycket att jag har en kompis som brukar använda dem istället för en klassisk Wunderbaum i bilen. Frukterna går inte att äta råa, men man kan göra en fantastisk marmelad på dem.

Havtorn måste odlas i ”par” för att det ska bli skörd. Satsa på 'Romeo' och 'Julia' eller 'Svenne' och 'Lotta'.Havtorn måste odlas i ”par” för att det ska bli skörd. Satsa på 'Romeo' och 'Julia' eller 'Svenne' och 'Lotta'.Havtorn måste odlas i ”par” för att det ska bli skörd. Satsa på 'Romeo' och 'Julia' eller 'Svenne' och 'Lotta'.
Havtorn måste odlas i ”par” för att det ska bli skörd. Satsa på 'Romeo' och 'Julia' eller 'Svenne' och 'Lotta'.

Havtorn Hippophae rhamnoides ’Julia’ och ’Romeo’ är båda härdiga till zon 5. Honbusken får syrliga och aromatiska bär som i smaken påminner om passionsfrukt, om de skördas i rätt tid. Innan bäret är riktigt moget är det bara syrligt och efter att den haft sin fina, aromatiska period kan bäret bli härsket. Det är en buske som sätter väldigt mycket rotskott, så sätt den där den har plats att bre ut sig eller där rotskotten klipps av i en gräsmatta. Man behöver både en han- och en honplanta för att det ska bli bär. ’Svenne’ och ’Lotta’ är ett annat havtornspar från Balsgård som är härdigt i zon 4 och ’Lotta’ får något större bär än ’Julia’.

Numera finns det flera sorters blåbärstry som är härdiga i nästan hela landet. Blåbärstryet är en av de bär som mognar tidigast i trädgården.Numera finns det flera sorters blåbärstry som är härdiga i nästan hela landet. Blåbärstryet är en av de bär som mognar tidigast i trädgården.Numera finns det flera sorters blåbärstry som är härdiga i nästan hela landet. Blåbärstryet är en av de bär som mognar tidigast i trädgården.
Numera finns det flera sorters blåbärstry som är härdiga i nästan hela landet. Blåbärstryet är en av de bär som mognar tidigast i trädgården.

Blåbärstry Lonicera caerulea var. kamtschatica får avlånga, blåa bär med förvånansvärt blåbärslik smak. Busken är tålig och trivs i allt från sol till skugga, men mest bär får den i sol. Blåbärstryet är ett av de bär som mognar tidigast i trädgården. ’Kalinka’ är härdig till zon 6, ’Silginka’ likaså. Det är bra att ha mer än en sort för att förbättra pollineringen. Sorten ’Anja’, zon 7, är framtagen för att bilda en tät och jämn buske, snarare än att få stora frukter, men de är ändå riktigt goda.

Koreansk berberis är en dekorativ buske med ätbara syrliga bär.Koreansk berberis är en dekorativ buske med ätbara syrliga bär.Koreansk berberis är en dekorativ buske med ätbara syrliga bär.
Koreansk berberis är en dekorativ buske med ätbara syrliga bär.

Koreansk berberis Berberis koreana, zon 5, får stora klasar med små, röda, syrliga bär. Busken blir mycket vacker som solitär, och utvecklar en vid krona med bågformade grenar från en smal bas. Blommor och bär hänger i klasar under de böjda grenarna, så bären är lätta att plocka utan att man behöver komma i kontakt med de riktigt otäcka taggarna.

Hjortron är ovanligt att odla i trädgården, men det går om man ordnar en surjordsbädd.Hjortron är ovanligt att odla i trädgården, men det går om man ordnar en surjordsbädd.Hjortron är ovanligt att odla i trädgården, men det går om man ordnar en surjordsbädd.
Hjortron är ovanligt att odla i trädgården, men det går om man ordnar en surjordsbädd.

Kanske är det inte ett klassiskt trädgårdsbär – men oj, vilken lyx att kunna plocka sig en skål hjortron Rubus chamaemorus i sin egen trädgård! Sorten ’Nyby’, zon 6, är självfertil och kräver odling i sur jord med lågt pH-värde, precis som exempelvis hybridblåbär. Har man inte naturligt sur jord kan man köpa rododendronjord och odla bären i en låda eller pallkrage.

Labruskavin är bland de härdigaste druvorna för nordiskt klimat.Labruskavin är bland de härdigaste druvorna för nordiskt klimat.Labruskavin är bland de härdigaste druvorna för nordiskt klimat.
Labruskavin är bland de härdigaste druvorna för nordiskt klimat.

Labruskavin Vitis ’Zilga’ är en av de härdigaste druvsorterna och den klarar zon 5. Den får fantastiska, söta och aromatiska druvor, dock med ganska tjockt skal och många kärnor. Men vad gör det när man kan odla sina egna vindruvor! Det kan vara bra att sätta en lite större planta och placera den väldränerat, gärna mot en varm vägg eller mur.

FOTO: Colourbox, IStock

Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.16/2017